Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvem blir landets beste sushikokk?

Oppdatert: 09.10.2015 Publisert: 08.10.2015 Tema: Forfatter: Fotograf: Yo Takeuchi Kilder: godfisk.no
På lørdag arrangeres den norske delfinalen i Global Sushi Challenge, en verdensomspennende konkurranse med mål om å kåre verdens beste sushikokk. Med norsk laks som sentral ingrediens står mye heder og ære på spill for kokkene som kjemper om plassen i finalen i Tokyo i november.
Global Sushi Challenge er en prestisjefylt konkurranse i regi av World Sushi Skills Institute (WSSI) og Norges sjømatråd. Verdensfinalen arrangeres i Japan i november, med deltakere fra 14 land. Førstkommende lørdag skal 12 dyktige sushikokker fra hele landet kjempe om å få representere Norge i finalen, med Arne Hjeltnes som konferansier. Her er det mye som vil stå på spill, både for hver enkelte kokk og for restaurantene de representerer. I dommerpanelet sitter Wenche Andersen fra TV 2s God morgen Norge, Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d`Or, Sebastian Myhre og de to prominente japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota. Vinneren kåres etter en omfattende konkurranse, der bruk av råvarer, teknikk, presentasjon, hygiene og ikke minst smak blir avgjørende.
Henrik V. Andersen er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Japan og Korea. Han ser på denne konkurransen som en bekreftelse på at norsk sjømat har et svært godt ry.

- Norsk laks er en av de mest sentrale ingrediensene i førsteklasses sushi verden over. Vi tror at Global Sushi Challenge vil bidra til å forsterke den globale utviklingen av sushikulturen, slik at enda flere forbrukere kan få gleden av å oppleve sushi av høy kvalitet. For oss i Norges sjømatråd er det ekstra hyggelig at norsk laks dermed også får stadig flere venner rundt om i verden, sier Henrik V. Andersen.

Japanske tradisjoner og norsk laks

Global Sushi Challenge er basert på det beste av japansk sushitradisjon, med sine strenge regler for riktig håndtering av råvarene. Og nettopp råvarene står svært sentralt i alt som har med sushi å gjøre. Det må være sjømat av aller beste kvalitet - frisk, fersk og velsmakende. Det er en stor fjær i hatten for norsk fiskerinæring at de kresne japanske sushimesterne ser på laks fra Norge som det aller ypperste som er å få tak i. Det er også årsaken til at Norges sjømatråd er en naturlig medarrangør av den globale konkurransen.

Dette er finalistene

  • Sabi Sushi, Stavanger: Vladimir Pak og Roger Asakil Joya
  • Sabi Sushi, Sandnes: Vladislavs Akopjans
  • Gastronomisk Institutt, Stavanger: Stig Harris Fagerholt
  • Kokoro Norge, Oslo: Jose Luis Gregorio Rojas
  • Hanami Restaurant. Oslo: Gabor Vellai Sawan og Liang Ge
  • Nama, Bergen: Sergey Pak
  • Alex Sushi, Oslo: Mark Jayson Subia
  • Barekoza, Moss: Narcin Jasiura
  • Kystens Hus, Tromsø: Rune Irgens
  • Aiko Sushi, Odense: Pham Thanh Phong

Global Sushi Challenge, norsk finale

Tid: 08. - 10. okt 2015
Sted: Kulinarisk Akademi, Oslo

Formidabel sushivekst i Norge

Nordmenns appetitt på sushi vil ingen ende ta. I fjor spiste nordmenn sushi for hele 790 millioner kroner, en økning på nær 10 prosent fra året før. De siste ti årene har antallet sushirestauranter i Norge økt med nærmere 300 prosent, og ingenting tyder på at utviklingen vil stanse med det første. Selv om enkelte kan oppfatte det som en litt fremmedartet mattradisjon, har den samtidig mye «norsk» i seg. Med Norge som en sentral fiskerinasjon, har den rene, ferske fiskeretten også en naturlig plass på norske matbord.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3009

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Maki Sushi.
Maki Sushi...
Prøv også California inside-out maki.
California inside-ou...
Prøv også Temaki Sushi.
Temaki Sushi...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!