Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hverdagsmat er kjøttdeig!

Oppdatert: 11.09.2009 Publisert: 11.09.2009 Tema: Kjøttdeig Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Astrid Hals, Magnus Thor Magnusson




Når ferien nå er over og hverdagen er tilbake, er det greit med noen enkle retter, som smaker godt.
Kjøttdeig fins alltid i butikken og er ofte redningsplanken for den travle hverdagskokken.

Her finner dere ett lite utvalg enkle, gode og raske retter, som passer en hverdag, med grunnlag i kjøttdeig. Og kjøttdeig er ikke bare kjøttkaker eller spaghetti med kjøttdeig.

Hamburgere er god mat og enkelt å lage selv, prøv gjerne med forskjellig krydder oppi og en god salat til:

Baconburger

4 personer

500 gram karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
3 ts worchestershiresaus
8-10 skiver bacon
8-10 sjampinjong

Ferdige burgerbrød, salt, løk og tomat.

Ha salt, pepper, og worchestershiresaus i en bolle sammen med kjøttdeigen, og rør sammen.
Lag fire solide burgere og stek dem op sterk varme. Del soppen i skiver og stek den gyllen.
Stek også bacon til det blir sprøtt og godt.
Varm burgerbrødene. Bygg deretter burgeren opp med salat, tomat og løk.

Dansk hakkebøf

(Denne er enkel)
4 personer

600 g kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper

Kna sammen kjøttdeig, salt og pepper.
Del kjøttdeigen opp i 4 tykke bøffer som stekes på middels varme. 5 minutter på hver side. Bøffene kan godt være rosa inni.
Server bøffene på godt grovbrød med salat og stekt løk.
Tradisjonsrikt dansk tilbehør er rødbeter, syltede agurker og kapers.

Hamburger m/dressing

4-6 stk

400 g kjøttdeig/karbonadedeig
2 ss potetmospulver
1/2 ts salt
1/4 ts pepper, eller to drag med kvernen
ca 1 dl melk

Dressing til hamburger

Nok til 4-6 burgere
2 dl rømme
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
1/4 ts pepper, eller to drag med kvernen

1. Kna sammen deigen med hendene og tilsett salt, pepper og potetmospulver.
2. Tilsett melk i to omganger, kna godt mellom hver gang du heller i melk.
3. Del deigen i 4 eller 6 like store deler, lag runde boller og trykk dem litt flate.
4. Grill hamburgerne. Det kan være lurt å bruke en dobbelrist.

Dressing:

1. Mål opp rømmen, ha den over i en liten bolle og rør rundt.
2. Skjær over en sitron, press ut litt saft. Rens og finhakk gressløken.
3. Bland sitronsaft og gressløk i rømmen, rør rundt og smak.

Slik legger du sammen en ferdig burger på brød:

Del hamburgerbrødet i to, legg på noen salatblader, hamburgeren, en tomatskive og litt løk eller gressløk, og til slutt litt dressing og brød på toppen.

Burgeren kan også serveres uten brød. Da kan du lage smilefjes på burgeren hvis du har lyst. Bruk strimler av rød paprika eller ketchup som munn, gressløk til nese og maiskorn som øyne. Server dressingen ved siden av og brød til.

Kjøttdeig i stekepannen kan varieres på mange måter.

Russisk kjøttdeigpanne

4 porsjoner

400 g kjøttdeig
2-3 løk
1 1/2 ss margarin eller smør
1/2 ts salt
1 krm pepper
1/2-1 ss soyasaus
2 dl finhakket, syltede rødbeter
1/2 dl finhakkede sylteagurker
1 dl rømme

Skrell og hakk løken. Brun fettet i en stekepanne, reduser varmen. Fres først løken myk. Legg deretter i kjøttdeigen og stek den jevnt grynet under omrøring.
Smak til med salt, pepper og soya. Hakk rødbeter og agurk. Strø det hakkede over og varm det hele under lokk.
Rømmen kan blandes med freset før servering, eller serveres ved siden av.
Server med kokte poter, mer rømme og grønn salat.

Kjøttfarsebiff i rømmesaus

4 porsjoner

400 g blandet kjøttfarse
1 dl fløte
salt
pepper
2 ss smør eller margarin

Saus:
1 1/2 ts hvetemel
3 dl rømme
2 ts paprika
salt
et par korn kajennepepper

Garnering:
1/2 dl finhakket gressløk
1/2 dl finhakket kruspersille

Arbeid farsen sammen med fløte og krydder. Lag 8 firkantede "biffer".
Brun biffene raskt i smør på begge sider. Ta dem opp.
Rør melet inn i det smør som er igjen i pannen, til sausen, spe med rømme, krydre med paprika, salt og kajenne.
Legg biffene tilbake i sausen og la dem trekke ved kokepunktet 5-7 minutter.
Server retten direkte fra pannen, og med et rikelig grøntdryss over.
Server gjerne med råkostsalat.

Kjøttfres med ris

4 porsjoner

2 røde eller grønne paprika
1 stor løk
2 ss smør eller margarin
400 g kjøttdeig
3/4 dl tomatpuré
2 dl vann
1 dl rød- eller hvitvin
salt
pepper
2 dl langkornet ris
persille

Skjær paprika i ringer. Gjem de fineste ringene til pynt, de øvrige finhakkes.
Hakk løken, og fres den sammen med den hakkede paprikaen i smør i pannen.
Ha i kjøttet, og la alt sammen brunes. Rør og smul med gaffel.
Tilsett tomatpuré, vann og vin, og smak til med salt og pepper.
La blandingen småputre under lokk i ca 20 minutter.
Imens kokes risen etter anvisningen på pakken.
Legg kjøttblandingen på varmt serveringsfat, med risen langs midten, og pynt med paprikaringene og persille.

Og til slutt ett par enkle, gode gryteretter med kjøttdeig.

Mexikansk chiligryte

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
2 store løk hakket
3 ss olje
2 små bokser tomatpure
2 bokser tomatbønner el.
2 ts paprikapulver
1 ts karve
1 ts chilipulver

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør godt slik at det smuldrer seg. Ha i det andre(unntatt bønner) og la det koke i noen minutter. Til slutt har man i bønnene og varmer det godt opp igjen.
Server med ris og en grønn salat. Kan og serveres i taco skjell

Cowboymat

4 porsjoner

400 g kjøttdeig
2 ss tomatpuré
smør til bruning
1 1/2 rød paprika
2 tomater
2 dl vann eller kraft
salt
pepper
kajennepepper
1/4 ts sukker
1/2 frisk rød chili eller 2 små tørkede chili eller 1-2 ts chilipulver
500 g kokte røde eller brune bønner, evnt. hermetiske

Brun kjøttet godt sammen med tomatpuré i stekepannen og ha det over i en gryte.
Skjær paprika, tomat og chili i små terninger og bland det med kjøttet.
Ha i vann og resten av krydderet. La dette koke godt sammen i ca. 10 minutter og tilsett bønner.
Smak til med salt og krydder, og gjerne litt Tabasco og Worchestersauce.
Kok opp og server med ferskt brød og salat.

Line's gryte

4 porsjoner

1/2 kg kjøttdeig
1 boks hakka tomater
1 boks ananas i biter
10 stk. champinonger
1 stk. løk
1-2 fedd hvitløk
2 ss ketchup
1 dl kremfløte/sæterrømme
2-3 ts. sukker
krydder etter ønske
(paprika/hvitløkspepper/salt/urter)

Stek kjøttdeigen med krydder og urter til den er passe brun. Surr løk/hvitløk blanke i olje. Stek soppen tørr, ta gjerne på litt soyaolje når den er ferdig stekt. Ha alt sammen i en gryte, hell boksen med tomater og ananas/med syrup, opp i og bland godt, hell kremfløte/sæterrømme oppi og smak til med sukker. Server med pasta, ris, poteter eller brød.

Sjømannsgryte

4 porsjoner

400 g kjøttdeig
2 skiver skorpefri loff
1 dl vann
1 egg
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1 dl fløte
7-8 poteter
2 store løk
1 rød paprika
3 dl terningbuljong
smør eller margarin til steking
salt
hvitpepper
soya

La loffen svelle i vannet en stund. Bland det med kjøttdeigen og arbeid farsen smidig med egg, salt og krydder. Spe med fløten. Form farsen til små biffer.
Skjær poteter, løk og renset paprika i skiver. Legg det i serveringsgryte og hell ved buljongen. La det hele småkoke under lokk ved svak varme.

Stek biffene i smør i pannen på begge sider. Legg dem i serveringsgryten når potetene er nesten ferdigkokte. Kok ut pannen med litt vann og ha panneutkoket i gryten.
Smak til sjyen med salt og pepper. Ha i soya etter smak. Strø over persille.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:556


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!