Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hverdagsmat med pølser.

Oppdatert: 28.04.2008 Publisert: 28.04.2008 Tema: Pølser Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Jim Hensley




Pølser er nok en av de mest anvendelige råvarer vi har til middag. Og samtidig fins de å få kjøpt over alt, til en rimelig pris og de siste årene er de blitt mer en bare wiener og middagspølse.
Pølser fins i mange varianter og det er bare fantasien som setter grenser for hva en kan bruke dem til.

Pølser kan brukes fra den enkle med brød/lompe til mer avanserte retter som ovnsbakte og gratinerte eller som en erstatning for feks kjøttdeig i forskjellige retter.
Da jeg vet at mange har pølser i en eller annen form til middag, har jeg plukket sammen noen tips om andre retter enn bare pølse i brød.

Pølsetype

Det fins i handelen idag mange typer pølser og med forskjellige smaker. Personlig liker jeg de som har mye smak og chilipølser er en favoritt. Men en kan velge mellom alt fra enkle wiener og grillpølser, til forskjellige krydrete varianter som chili pølser. Tradisjonsrike som kjøttpølse, middagspølse og falukorv, og de mer ukjente som frankfurter, bratwurst og flere utenlandske typer. Vi har sesongpølser som medister pølse og påleggspølser som servelat. I tillegg til alle disse spekepølsene vi har tilgang til i dag. Her er det en uendelighet av smaker og varianter. Her er og noen virkelig gode utenlandske som chorizo og pepperoni.
Men tilbake til hverdagsmaten, her er forslagene som ikke tar lang tid og er enkle. I flere av de kan du bruke rester av forskjellige pølser.

Først noen gryteretter med pølse. Ofte kan en erstatte kjøttet i gryteretter med pølser.

Chilipølsegryte

4 porsjoner

Ca. 600 g pølse, f. eks. chilipølse eller kjøttpølse
3 ss olivenolje eller smør
2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
2 båter hvitløk
1 rød chili
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
1 dl eplemost
1 laurbærblad
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts salt
1/2 ts pepper

1. Skjær pølsene i skiver og brun dem raskt i litt smør/olje. Legg dem tilside.
2. Hakk løk, hvitløk og chili og stek dette raskt. (Ta frøene ut av chilien). Ha i tomater, tomatpure, eplemost og krydder
3. Kok opp, rør av og til og la koke til sausen begynner å tykne
4. Legg pølseskivene over så de blir gjennomvarme

Server med salat og f. eks. grovt brytebrød.

Kjells pølsegryte

4 personer.

5 middagspølser eller knakkpølser
4 epler
2 løk
1 lite glass tomatpuré
1/4 liter fløte
smør eller margarin til steking
evnt. karry

Skjær pølsene i terninger. Fjærn kjærnen i eplene og skjær de i terninger. La skallet være på. Grovhakk løken.

Fres løken blank i smør eller margarin. Ta deretter eplebitene i pannen og fres disse sammen med karry om ønskelig.

Kok deretter opp pølsebitene, eple, løk og tomatpuré i en kasserolle og hell i fløten. La det hele trekke i 10-15 minutter.

Server med ris.

Pølsegryte med ris

4 personer

2 løk,
2 ss smør,
250 g sjampnjong,
salt,
pepper,
1 ss sitronsaft,
2 dl fløte,
5 - 6 røkte pølser,
2 ss tomatpurè,
1 ts oregano,
1 ts persille

Rens løken og sjampinjong og skjær dem i skiver. Fres alt i smør, og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett fløte og la det koke opp. Skjær pølsene på skrå og varm dem i sausen. Smak til med tomatpurè, oregano, salt og pepper. Klipp persille over og server gryten med kokt ris og gjerne en grønn salat.

Pølser med sursøt saus

4 personer

500-600 g pølser, f.eks. frankfurter eller wienerpølse
1 glass/pose sursøt saus (eller bruk oppskriften nedenfor)
1-2 paprika
1 gulrot
1 liten boks ananas

Hjemmelaget sursøt saus:
3 dl buljong
1/4 ts ingefær
2 ss tomatpuré
1 ss vineddik
2 ss soyasaus
1-2 ss sukker
2 ts maizena
1/2 dl ananassaft

1. La pølsene trekke i vann, tilsatt litt buljongpulver.
2. Varm sausen og ha i paprikabiter, revet gulrot og ananasbiter. Del pølsene i 2 eller 3 og legg dem over sausen.

3. Sursøt saus:
Ha alle ingrediensene til sausen unntatt maisenna og ananassaft i en kjele og kok opp.
4. Rør maisenna ut i ananassaften og tilsett jevningen mens du rører godt. Kok opp og smak til med sukker.

Pølser i stekepannen i forskjellige varianter er en rask måte å lage enkel mat på.

Pytt i panne med pølser

3 porsjoner

8 snadderpølser
1 løk
1 ss smør/margarin
8 kokte, kalde poteter
4 kokte gulrøtter
salt
pepper
litt finhakket persille

1. Skrell og hakk løken. Smelt smør/margarin i en stor stekepanne og la løken frese til den er myk og blank.
2. Skrell potetene og del dem og gulrøtter opp i skiver.
3. Pølsene skjæres i middels tykke ringer/biter. Legg alt i pannen, smak til med salt og pepper. Dryss over litt finhakket persille rett før servering.

Pølser med sopp og løk

4 porsjoner

600 g pølser f.eks. Knakk
2 rødløk i båter
1 purreløk eller 4 vårløk i ringer
400 g sjampinjong i skiver
ca 10 Poteter

1. Snitt pølsene og stek dem på middels varme.
2. Fres grønnsakene i litt smør eller olje.
3. Potetene deles i båter og stekes på 250°C i 20-30 min. Dryss over salt og pepper.

Sparepanne med egg

4 porsjoner

5 stk. loffskiver - skåret i terninger,
2 røkte middagspølser (skåret i biter),
1 middels løk(finhakket)

6 egg,
2 dl. melk,
2 ts. salt,
3/4 ts. hvit pepper

200 gr. jarlsbergost,
persilledryss

Loffen skjæres i terninger og surres lett i pannen. Ta så i pølsebiter og finhakket løk. La dette surre slik at pølsene er gjennomvarme og løken blank.
Pisk sammen egg, melk, salt og pepper og hell dette over pølse/loffblandingen i pannen.
Fordel revet ost over. La det stå slik at osten smelter. Dryss over finhakket persille like før servering.
Serveres helt nylaget.

Og til slutt noen varianter hvor pølser erstatter annet kjøtt.

Biff Stroganoff av pølser

4 personer

400 g pølse
2 løk
2 ss smør eller margarin
1 1/2 ss hvetemel
2 ss tomatpuré
3 dl kraft på ekstrakt
1 dl fløte
2 dl finhakket syltet agurk
hakket persille

Trekk skinnet av pølsene og skjær dem i jevne terninger.
Skrell løken, hakk den fint og fres den i smør. Tilsett pølseterningene når løken har fått farge. Stek pølsene under omrøring til de også har fått farge.
Strø over mel og rør om. Rør ut tomatpureen i varm buljong og ha det i pannen. Tilsett fløte og rør forsiktig om.
La retten putre i ca 10 minutter. Bland inn agurken like før servering og strø over persille. Server retten fra pannen.
Som tilbehør anbefales løskokt ris eller spaghetti. Fryste er ter, agurksalat.

Lasagne med pølser

2 porsjoner

6 lasagneplater

Kjøttsaus:
1 stor løk, grovhakket
1 ss meierismør
2 gulrøtter, i biter
1 paprika, i terninger
1 boks tomater, ca. 400 g
4 lettere kjøttpølser, i biter
1 ts oregano
1 ts sukker
Salt og pepper
100 g Cottage Cheese
100 g Lettere Jarlsberg, revet

I stekeovnen: 200 grader C i ca 30 minutter

Fres løk i en gryte med smør. Tilsett røtter og paprika. Ha i tomater og krydder og la sausen koke i 5 min. Tilsett pølsene og varm dem i sausen. Legg lasagneplater, kjøttsaus og cottage cheese lagvis. Start med kjøttsaus og avslutt med revet ost.
Dette kan gjøres i en ildfast form eller som små selvstendige "tårn". Legg da platene på et smurt stekebrett eller bakepapir. Stek lasagnen og server med en enkel salat og eventuelt ferskt brød.

Tacos med pølser

2 personer

6 tacoskjell
2 ss smør
2 røkte kjøttpølser i terninger eller evt andre pølser
1/2 pose taco-krydderblanding
1 løk, hakket
1 dl vann
salat i strimler
1 tomat i skiver
4-6 ss rømme
Evt andre grønnsaker og reven ost.

Stek pølseterningene eller kjøttdeigen i smør. Ha i finhakket løk og krydderblanding. Kok noen minutter. Fyll sausen i tacoskjellene lagvis med de øvrige ingrediensene.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:790


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!