Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan bake boller og skolebrød

Oppdatert: 26.09.2014 Publisert: 24.09.2014 Tema: Gjærbakst Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen Kilder: matoppskrift.no




I de siste par ukene har vi bakt boller og skolebrød 3 ganger og begynner å få svingen på det. Og vi bruker samme deigen, og evt bare blander inn rosiner etter smak. Og rosiner i skolebrød er snadder.
Jeg tar her en titt på oppskrift og tips omkring denne baksten, samt mange gode bolletips..

Først en grunnoppskrift vi bruker:

Hveteboller og skolebrød/skoleboller

200 gr smør/margarin
5 dl melk
50 gr gjær evt mer. Den røde typen. Helst fersk
150 gr sukker
Ca 1 ts kardemomme
0,5 ts salt
Ca 1 kg hvetemel
Rosiner etter behag

For skolebrød

500 gr vaniljekrem eller ferdig pakke til fyll
melis
kokos

Pensling:

1 pisket egg
Evt kan du drysse på valmuefrø

Eggekrem (enkel type)

3 dl melk
1 dl fløte
2 stk egg
4 ss sukker
2 ss vaniljesukker
2-3 ss potetmel

Rør alt sammen og tykne det over svak varme mens det koker opp.

Avansert type eggekrem:

1 stk vaniljestang
1,5 ts vaniljesukker
6 dl melk
9 stk eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maizena

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann. Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak.

Fremgangsmåte boller og skolebrød.

Smelt smøret og lunk melken i det. Rør ut gjæren i litt av væsken og bland sammen. Ha i sukker, kardemomme, rosiner og salt og rør inn melet til en ikke for fast, men god deig. La den få en god etterhev i bollen.

Ta deigen ut på bakebordet og trill litt store boller.

Skolebrød, ca 40 små:

Trykk bollene flate. La dem heve til dobbel størrelse. Trykk et skikkelig hull på midten av bollene og legg i vaniljekrem. Stek bollene midt i ovnen ved 250 C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist, smør glasur over og strø på kokos.

Hveteboller, ca 40-60

Trilles litt mindre enn skolebrød. Pensles med egg. Stekes ved 250 C midt i ovnen litt kortere enn skolebrødene. Se etter dem. Har du varmluftsovn kan du ha flere brett samtidig i ovnen.

Hva med næringsinnholdet i boller og skolebrød?

Litt næringsbregning pr porsjon beregnet fra oppskriften over:
Denne er skolebrød med eggekrem pr 100 gram

  • Kcal - 236 kcal
  • Fett - 6,51 gr
  • Protein - 6,33 gr
  • Karbo - 37,36 gr
  • Pris - Kr 2.- pr skolebrød. Litt avhengig av eggekremen. Vaniljestang er dyrt. Og melk er billigere enn fløte
Og så en beregning fra vanlige hveteboller

Dette er fra en helt annen oppskrift
Nemlig: Wenches hveteboller
  • Kcal - 287kcal
  • Fett - 9,46 gr
  • Protein - 6,76 gr
  • Karbo - 42 gr
  • Pris - Kr 1.- pr bolle.
Dette varierer fra oppskrift til oppskrift, men de fleste av mine oppskrifter er beregnet så da kan man sammeligne.

Noen gode "bolletips"

  • Først så er det lurt å bruke en skikkelig kjøkkenmaskin, da går det som en lek. Og bruk det som heter eltekrok, som ser ut som armen til Kaptein Krok
  • Bruk skikkelig smør, det smaker bedre. Dvs meierismør! Og la det bare myknes før det tilsettes.
  • Vi bruker alltid fersk gjær, men tørrgjær er ett alternativ som vi ikke har prøvd
  • 50 gram gjær skulle passe for ca 0,5-1kg hvetemel. Noen oppskrifter har mer, men hos oss funker det med en pakke. Har du mer enn 1 kg bruk 1,5 - 2 pakker. Om en har for lite i så gjør det ikke noe, bare la deigen heve litt lenger.
  • Gjær skal ha lunken væske. 37 grader. Det er når du kan stikke fingeren din nedi og ikke kjenne noe
  • Sikt melet først, om det har stått lenge i skapet kan det komme dyr i det. Og det er ofte korn i det.
  • Om en lager eggekrem pass på varmen. Veldig lett å svi melk, fløte.
  • Ferdig kjøpt vaniljekrem og feks romkrem kan brukes. Og de kan selvfølgelig også settes i ovnen ved steking av skolebrød. Men man kan og legge i eggekrem etter steking.
  • Ha i rosiner like før deigen er ferdig i kjøkkenmaskinen
  • Hvetedeig bør heve dobbelt. Dvs: Først i bakebollen og så på brettene som boller. Dryss litt mel over deigen i bakebollen, legg ett kjøkkenhandkle over og sett den foran varmepumpe, eller feks i vasken med varmt vann. Og skal en få disse bollene som er veldig luftige så er hevingen viktig. PS: Varmepumpa er perfekt for heving. Sett deigen/bollene på en krakk ol foran pumpa, skru den opp til 25C eller mer, og kjør på. Så etter 10 minutter kan man sitte i shorts å lese avisen mens deigen koser seg i varmen.
  • Når en ruller disse ut på bakebordet gjør følgende: Ha litt mel på bordet og hendene. Løft deigen opp og rull rundt. Klem sammen fra sidene og gjenta. Når man da skal dele opp, så lages lange pølser som kuttes i biter med kniv. Boller rulles helt runde og legges på bakepapirkledd bakeplate. Ha litt avstand.
  • Skolebrød rulles ut som boller men trykkes litt flate før en lager en fordypning i dem til eggekremen. Vi har ikke eggekremen på skolebrødene, før de skal inn i ovnen.
  • Fordypningen i skolebrød har vi prøvd oss litt på. Men Murphy's lov sier at den alltid blir for dyp eller grunn. Husk at eggekrem ikke blir større i varme, men derimot hvetedeigen.
  • Ellers kan en jo forme andre figurer i deigen. Litt gøy. Feks kringle lages med å flette 3 lange pølser. Pensles med egg og drysses med perlesukker. Eller hvorfor ikke søte morgenbrød med rosiner.
  • Det er viktig å ha det gøy når en baker, og noen artige fasonger på bollene får opp humøret blant barna.
  • Når bollene/skolebrødene er ferdig og står på bordet til avkjøling, er det viktig med solid vakthold. Ellers så kommer bolla pinnsvin og stjeler bollene.
  • Ordet "bolletips" betyr ikke det samme på dansk som på norsk.

Mer info og oppskrifter.

Her er direktelinker til mine søk etter flere oppskrifter. Søkeresultat med karakter, næringsinnhold mm

Flere skolebrød

Og skoleboller

Alle bolleoppskrifter

Kun hveteboller

Her er en av våre nasjonalretter: Pai og cola fra Vennesla! Og her er det paien fra Liebermann som gjelder, om en ikke baker selv.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2968

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Bollekake 2.
Bollekake 2...
Prøv også Gode skillingsboller.
Gode skillingsboller...
Prøv også Fastelavensboller 5.
Fastelavensboller 5...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!