Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan bake eplekake?

Oppdatert: 01.10.2014 Publisert: 30.09.2014 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Eplekake Nå som det er sesongen for epler er det ett must å ha prøvd seg iallefall på en eplekake. Og eplekake kan være så enkelt å bake at alle kan gjøre det. Her førlger den oppskriften vi bruker mest, ett par varianter, næringsinnhold og litt eplekakefakta.
Først den sikre oppskriften som alle kan bruke og som er så enkel..

Eplekake

Blir en rund form, slik standard størrelse. Blir nok til 8-12 stykker eplekake.

150 gr hvetemel
150 gr sukker
1 ts bakepulver
150 gr meierismør
2 stk egg
Ca 4-6 stk epler, avhengig av størrelsen og type. Vi bruker alltid filippa, men bruk de som er syrlige. Norske epler er best.
4 ss sukker
1,5 ts kanel
0,5 dl hakkede mandler
Evt en neve rosiner (Min egen spesialitet)

Bruk en kjøkkenmaskin. Vi har 2 stk og bruker den minste her.

Først:
Smør en rund kakeform på ca 24 cm i diameter. Bruk evt bakepapir i bunnen, men da blir kaken ikke så fin. Mykne smøret litt i mikroen.
Skrell epler, ta ut kjernehuset og del dem i båter. Dryss dem med sukker og kanel, ca halvparten av det som står i oppskriften. Jeg vet om flere som ikke skreller eplene, men vi foretrekker det. Noen epler har ganske tykt skall.

Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i kjøkkenmaskinen og kjør til en jevn røre, rør evt inn rosiner til slutt.
Hell røren over bunnen av en godt smurt kakeform.
Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Eplene skal delvis stikkes ned i røren, da blir kaken mye bedre. Stek kaken midt i ovnen på 180*C, ca. 30 minutter (litt +- her på tiden alt avhengig om du har varmluftsovn eller ikke, men sjekk underveis med en strikkepinne. Dvs stikk ned i deigen hvor det ikke er epler og det skal ikke klistre deig til pinnen.

Server eplekaken varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.
Nydelig.

Hva med næringsinnholdet i eplekake?

Litt næringsbregning pr stykke beregnet fra oppskriften over. Forutsetning at det deles opp i 10 stykker.
Det er jo mange varianter av denne.

  • Kcal - 302 kcal
  • Fett - 15,3 gr
  • Protein - 4,04 gr
  • Karbo - 35,9 gr
  • Pris - Kr 4,25.- pr kakestykke. Her har jeg og beregnet pris for eplene, om en har epler i hagen blir det jo billigere.
Bestefars beste eplekake

Noen gode eplekaketips

  • Bruk kjøkkenmaskin, men ikke nødvendig med en slik stor en. Bruk slik deigvisp, ser ut som gitter i 2 vinger. Denne kan brukes så lenge det ikke er mye deig eller deigen blir veldig hard. Lager en mye så bruk deigkrok og den store kjøkkemaskinen
  • Bruk skikkelig smør, det smaker bedre. Dvs meierismør! Og la det bare myknes litt, evt noen sekunder i mikroen før det tilsettes.
  • Bruk syrlige epler. Vi har tilgang på filippa epler på høsten, men andre norske epler er godt. Men faste og syrlige.
  • Ikke spar på eplene. Deigen skal være helt dekket av epler.
  • Og stikk epleskivene ned i deigen.
  • Om en kutter epler litt før man baker, så skvett litt sitron på de, så blir de ikke brune. Epler kan og fryses i skiver om de skal brukes i kaker, eplemos ol.
  • Man kan med fordel bruke perlesukker på toppen. Mandler som her er fint, men og andre nøtter i skiver. Prøv deg frem.
  • Kaker som denne stekes på midterste rille, men pass på litt. sjekk etter 12-15 minutter, særlig om en bruker varmluft.
  • Hvordan sjekke om en kake er stekt: Bruk en pinne av stål (strikkepinne). Åpne døra og stikk pinnen ned i deigen, ikke gjennom epleskive. Når du tar den opp igjen skal den være tørr. Men personlig syns jeg at eplekake er bedre når den er litt klissen inni.
  • Eplekake serveres varm. Om den er kald så varm noen sekunder i mikroen.
  • Eplekake er fint å fryse.
  • Det er mange varianter av deigene i eplekaker, og om man tør kan man justere litt. Og flere kaker har og deig på toppen, blir da mer eplepai.
  • Oppskriften over blir ganske søt. Man kan redusere sukker og øke melmengden noe, men se under her for andre varianter.

Wenches eplekake

Wenches eplekake for langpanne

200 gr Margarin/smør
4 dl sukker
8 dl hvetemel
4 ts bakepulver
3 dl melk
Ca 5 stk epler renset og kuttet i biter eller evt eplemos

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten.
Legg eplene oppå deigen i langpanna. Bruk stor langpanne.
Stek ved 200 grader i ca 40 minutter
Strø evt perlesukker og hakkede mandler på toppen

Bestefars beste eplekake

Denne er ganske lik den første jeg har i toppen av artikkelen, men er også veldig god. Litt forskjellig fremgangsmåte.

3 stk egg
150 gr sukker
150 gr smør
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver
Ca 4,5 stk epler, middels størrelse
2 ss sukker
Ca 1,5 ts kanel
0,5 dl hakkede nøtter

Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør og hvetemel/bakepulver vekselsvis. Fordel deigen utover en rund kakeform, 22 cm i diameter. Skrell eplene i båter, stikk de ned i deigen, dryss over med kanel, sukker og hakkede nøtter. Stek ved 180 °C i ca 30 minutter. Server varm med krem til.

Eplekake med cottage cheese

Eplekake med cottage cheese

Dette er en helt annen type eplekake.

500 gr epler (4-6 stk)
5 gr smør eller margarin
30 gr sukker (ca 2 ss)
2 ts kanel
2 dl Cottage Cheese
2 stk egg
1 dl skummet melk

Skrell eplene, skjær dem i tynne båter og fjern alle rester av kjernhuset.
Smør et ildfast fat og legg i eplene.
Dryss over en blanding av sukker og kanel.
Pisk sammen Cottage Cheese, egg og melk, og hell blandingen over eplene.
Stek kaken ved 225 C i ca 25 minutter.
Server eplekaken lunken som dessert eller til en kopp kaffe.

Mer info og oppskrifter.

Her er direktelinker til mine søk etter flere oppskrifter. Søkeresultat med karakter, næringsinnhold mm

Flere eplekaker

Og eplepai




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2970


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!