Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Hvordan få frukt og bærgele stiv? ::

Hvordan få frukt og bærgele stiv?

Det å få geleen stiv kan være ett problem for mange og etter flere forespørsler om dette, vil jeg ta opp dette temaet og komme med noen råd.

Pektin

Pektin eller stivelse på godt norsk, er stoffet i bærene som gjør at en gele blir stiv. Derfor er det viktig at bærene eller frukten inneholder mest mulig pektin, ellers så må vi evt tilføre det med f eks Certo fruktpektin.
Når pektinet kommer i sammen med sukker og sitronsyre vil det svelle og gjøre saft om til gele. Derfor er det følgende råd for for en vellykket gele.

Frukt og bærtyper

Pektinrike bær og frukt er: Tyttebær, rognebær, tranebær, + lite modne epler, rips, solbær og stikkelsbær. Ved bruk av andre bær-frukt kan det lønne seg å blande med en som inneholder mye pektin. Husk og at som regel er det mer pektin i lite modne bær/frukt.

Er det for lite syre i bærne kan det tilsettes sitronsyre(evt saft av 1 sitron) eller litt umodne epler.

Det fins og midler å få kjøpt i butikken som kan hjelpe her. Både syltepulver og flytende fruktpektin kan brukes. Det er ofte bruksanvisning på pakken/flasken.
Man kan og sette smak på geleen ved å koke med urter og krydder. F eks mynteblader, roseblader og f eks forskjellige likører/hetvin/brennevin som tilsettes til eplegele.

Geleprøven

Før man tar geleen på glass, må man sjekke om den blir stiv. Og da bruker man geleprøven.
Det gjør man ved å ta en spiseskje saft (gelé), helle på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin.

Hva om geleen ikke stivner?

Om ikke geleen vil bli stiv kan det være følgende årsaker:
  • Man har brukt for modne bær. I modne bær er det mindre naturlig pektin
  • Vannholdige bær. Gjerne etter mye nedbør.
  • Gal sukkermengde. Gjerne at en har brukt for lite.
  • For kort koketid.
Om den ikke blir stiv kan man gjøre følgende:
  • Om en har fusket med sukkermengden kan man ta i mer sukker og koke opp igjen.
  • Man kan koke opp alt igjen og bruke flytende fruktpektin etter oppskrift på pakken, også evt tilsette mer sukker og sitronsyre.
  • Man kan koke noe saft ut av eplekart og tilsette før man koker opp igjen.
Husk å alltid ta geleprøven før en heller alt på glass. Det er kjedelig med 10 liter saft i stedenfor gele.

Generell fremgangsmåte ved tillaging av gele.

Følgende er fremgangsmåten ved gele, for mål og mengde se oppskrifter.
  • Først. Ikke kok opp store mengder eller doble og tredoble oppskrifter. Prøv først.
  • Rens og skyll bær og frukt godt. La vannet renne godt av. Vei bær etter dette.
  • Vask og rens glass nøye.
  • Legg bær i en kjele med angitt mengde vann. Kok langsomt opp. Store frukter kuttes opp.
  • Trekker på svak varme til bærne safter seg. Følg oppskrift. Koker de for lenge kan gele bli uklar. Bær kan og dampkokes, blir da klarere.
  • Sil og mål saften.
  • Tilsett sukker og evt sitronsyre etter oppskrift.
  • Kok opp og la det fosskoke i noen minutter etter oppskrift. Skum av. Brukes det feks certo så tilsettes det før det koker opp her.
  • Ta av litt saft og ta geleprøven. Stivner ikke geleen så følg råd over.
  • Når den er godkjent så helles den på rengjorte og steriliserte glass.
Klikk her for alle våre gele og syltetøy oppskrifter

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:938

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

FAKTA/BYLINE
Publisert: 11.10.2008
Oppdatert: 12.10.2014
Tema: Konservering
Forfatter:
Fotograf: Kim Holthe
Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter