Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Hvordan få frukt og bærgele stiv? ::

Hvordan få frukt og bærgele stiv?

Det å få geleen stiv kan være ett problem for mange og etter flere forespørsler om dette, vil jeg ta opp dette temaet og komme med noen råd.

Pektin

Pektin eller stivelse på godt norsk, er stoffet i bærene som gjør at en gele blir stiv. Derfor er det viktig at bærene eller frukten inneholder mest mulig pektin, ellers så må vi evt tilføre det med f eks Certo fruktpektin.
Når pektinet kommer i sammen med sukker og sitronsyre vil det svelle og gjøre saft om til gele. Derfor er det følgende råd for for en vellykket gele.

Frukt og bærtyper

Pektinrike bær og frukt er: Tyttebær, rognebær, tranebær, + lite modne epler, rips, solbær og stikkelsbær. Ved bruk av andre bær-frukt kan det lønne seg å blande med en som inneholder mye pektin. Husk og at som regel er det mer pektin i lite modne bær/frukt.

Er det for lite syre i bærne kan det tilsettes sitronsyre(evt saft av 1 sitron) eller litt umodne epler.

Det fins og midler å få kjøpt i butikken som kan hjelpe her. Både syltepulver og flytende fruktpektin kan brukes. Det er ofte bruksanvisning på pakken/flasken.
Man kan og sette smak på geleen ved å koke med urter og krydder. F eks mynteblader, roseblader og f eks forskjellige likører/hetvin/brennevin som tilsettes til eplegele.

Geleprøven

Før man tar geleen på glass, må man sjekke om den blir stiv. Og da bruker man geleprøven.
Det gjør man ved å ta en spiseskje saft (gelé), helle på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin.

Hva om geleen ikke stivner?

Om ikke geleen vil bli stiv kan det være følgende årsaker:
  • Man har brukt for modne bær. I modne bær er det mindre naturlig pektin
  • Vannholdige bær. Gjerne etter mye nedbør.
  • Gal sukkermengde. Gjerne at en har brukt for lite.
  • For kort koketid.
Om den ikke blir stiv kan man gjøre følgende:
  • Om en har fusket med sukkermengden kan man ta i mer sukker og koke opp igjen.
  • Man kan koke opp alt igjen og bruke flytende fruktpektin etter oppskrift på pakken, også evt tilsette mer sukker og sitronsyre.
  • Man kan koke noe saft ut av eplekart og tilsette før man koker opp igjen.
Husk å alltid ta geleprøven før en heller alt på glass. Det er kjedelig med 10 liter saft i stedenfor gele.

Generell fremgangsmåte ved tillaging av gele.

Følgende er fremgangsmåten ved gele, for mål og mengde se oppskrifter.
  • Først. Ikke kok opp store mengder eller doble og tredoble oppskrifter. Prøv først.
  • Rens og skyll bær og frukt godt. La vannet renne godt av. Vei bær etter dette.
  • Vask og rens glass nøye.
  • Legg bær i en kjele med angitt mengde vann. Kok langsomt opp. Store frukter kuttes opp.
  • Trekker på svak varme til bærne safter seg. Følg oppskrift. Koker de for lenge kan gele bli uklar. Bær kan og dampkokes, blir da klarere.
  • Sil og mål saften.
  • Tilsett sukker og evt sitronsyre etter oppskrift.
  • Kok opp og la det fosskoke i noen minutter etter oppskrift. Skum av. Brukes det feks certo så tilsettes det før det koker opp her.
  • Ta av litt saft og ta geleprøven. Stivner ikke geleen så følg råd over.
  • Når den er godkjent så helles den på rengjorte og steriliserte glass.
Klikk her for alle våre gele og syltetøy oppskrifter

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:938

FAKTA/BYLINE
Publisert: 11.10.2008
Oppdatert: 12.10.2014
Tema: Konservering
Forfatter:
Fotograf: Kim Holthe


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter