Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Hvordan koke ris? ::

Hvordan koke ris?

Koking av ris er noe av det første det kan lønne seg å lære, for da er man sikret mange gode måltider. Ris er veldig mye brukt i østen, men har gjort sitt inntog i våre vestlige kjøkken også. Ris er basismaten for ca 1/2 parten av jordens befolkning. Dyrkes først og fremst i asia. Husk at brun ris er mye sunnere enn hvit ris.

Grunnprinsippet ved koking av ris til middag er:

Kok opp vann i en gryte med litt salt og ett par dråper olje. Det brukes ca 2 ganger så mye vann som ris i volum. Altså 2 dl vann til 1 dl ris.
Når vannet koker, så skrus platen ned litt og risen helles i. Rør rundt til det begynner å småboble. Sett så på ett tett lokk og la risen småkoke antall minutter etter anvisning på pakken. Som regel fra 15-20 minutter. Du kan med fordel ta risen av platen litt før og la den trekke med lokk 10 min ekstra. Det lønner seg å bruke en gryte som er dobbel så stor som mengden vann.

Hete ristips

  • Hvis du ikke ønsker så klebrig ris, så kan du skylle den i vann først. Da blir risen luftigere.
  • Ris kan og bløtlegges ca 30 minutter før koking. da blir det kortere koketid og risen blir større.
  • Rå ris kan gjerne surres i litt smør før koking. Mange mener den får bedre smak.
  • Det er lurt å tilsette litt olje, smør evt krydder ved koking, da får en litt smak på risen. Dette er selvfølgelig avhengig av hva man skal bruke risen til.
  • Når risen er kokt, la den stå en stund før servering.


Ristyper

Det er nå blitt en hel del ristyper på markedet, i motsetning til før da vi bare hadde grøtris, middagsris og etterhvert hurtigris. Jeg husker godt hurtigrisen fra turer i fjellet, den var ypperlig sammen med kjøttkaker på boks.

Men nå er utvalget så stort at en ikke riktig vet hva som er bra. Jeg selv kjøper jasmin ris på en innvandrerbutikk her i byen. Rimelig, godt og i store sekker. Men det er mange andre typer. Jeg nevner:

  • Basmatiris er en langkornet og lettkokt ristype med spesiell duft. Kleber litt og kan brukes som vanlig middagsris. Passer til kylling og asiatisk mat.
  • Brun ris. Har mer næring enn hvit. Fiberlaget på riskornet er ikke fjernet. Kan erstatte hvit ris, men krever litt lengre koketid.
  • Grøtris er hvit rundkornet ris som kleber når den kokes. passer til grøt, men ikke middag.
  • Hurtigris er hvit forkokt ris, som trenger lite koketid.
  • Hvit langkornet ris. Vanlig middagsris. Kleber ikke og passer til mange retter.
  • Jasminris er en langkornet, lettkokt ris med fin, mild duft og smak av jasmin. Ligner basmatirris, men med annen aroma og farge. Kleber litt. Passer til all slags middagsretter.
  • Parboiled ris er en polert, hvit ris. Den behandles før polering, slik at en del av næringsstoffene trenger inn i kornet. Derfor er denne mer næringsrik enn alminnelig hvit ris.
  • Risottoris. Er en klebrig ris.
  • Sushiris. Klebrik rundkornet ris.
  • Villris. Er ikke ris men ett gress. Må koke i ca 40 minutter. Mørke lange korn med smak.
Men det fins mange fler typer og betegnelser på ris.

Tips til enkle retter med ris

Når risen er ferdig kokt, kan man varme opp kjøttrester eller andre rester sammen med risen. Prøv og å koke risen og så tilsett den til slutten av steketiden for en wokrett, eller pannerett. Eller prøv en av mine enkle retter under her.

Chiliris

4 personer

4 porsjoner kokt middagsris
2 røde chilipepper uten frø. Finhakket.
4 fedd hvitløk finhakket
Olje
2 røde paprika i terninger
1 boks hermetiske tomater i terninger
2 ts paprika pulver
Salt og pepper
1 purre i strimler

Stek chili og hvitløk i olje ett par minutter.
Tilsett paprika, tomater og krydder. La det småkoke noen minutter til. Kok purren raskt i litt vann.
Bland ris og grønnsaker.
Server med purrestrimler på toppen.

Ris og erter med pølser

4 personer

350 g langkornet ris
2 ts karri
salt
1 pk. dypfryste erter
1 liten løk
2 ss smør
200 g kokt skinke
8-12 cocktailpølser
smør eller margarin
persille til pynt

Kok risen mør i lettsaltet vann tilsatt karri. Hell kokevannet fra og spyl risen med kaldt vann.

Kok erter og finhakket løk i lettsaltet vann til det er mørt. Hell kokevannet fra.

Smelt smør i en gryte og vend ris og erter i det. Fyll blandingen i en godt smurt form og hvelv den på varmt fat.

Rist pølser og skinketerninger i litt smør. Anrett den pent på toppen av risen.

Server retten pyntet med persille og med salat til.

Enkel risotto

4 posjoner kokt ris
12 skiver bacon
2 hakkede løk
1 stor purre i ringer
1 grønn og 1 rød paprika i strimler
Salt og pepper

Stek bacon og legg det til side.
Stek så løk og purre i fettet etter baconet. Ha i paprikastrimlene.
Bland så i risen og rør det godt i sammen.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med bacon skiver på toppen.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:211

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

Last ned RSS feed med siste oppskrifter og ingredienser

FAKTA/BYLINE
Publisert: 10.04.2007
Oppdatert: 10.04.2007
Tema: Nybegynner
Forfatter:
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev