Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan koke ris?

Oppdatertdato: 12.03.2015 Publisert først: 10.04.2007 Tema: Nybegynner Forfatter:


Koking av ris er noe av det første det kan lønne seg å lære, for da er man sikret mange gode måltider. Ris er veldig mye brukt i østen, men har gjort sitt inntog i våre vestlige kjøkken også. Ris er basismaten for ca 1/2 parten av jordens befolkning. Dyrkes først og fremst i asia. Husk at brun ris er mye sunnere enn hvit ris.

Grunnprinsippet ved koking av ris til middag er:

Kok opp vann i en gryte med litt salt og ett par dråper olje. Det brukes ca 2 ganger så mye vann som ris i volum. Altså 2 dl vann til 1 dl ris.
Når vannet koker, så skrus platen ned litt og risen helles i. Rør rundt til det begynner å småboble. Sett så på ett tett lokk og la risen småkoke antall minutter etter anvisning på pakken. Som regel fra 15-20 minutter. Du kan med fordel ta risen av platen litt før og la den trekke med lokk 10 min ekstra. Det lønner seg å bruke en gryte som er dobbel så stor som mengden vann.

Hete ristips

  • Hvis du ikke ønsker så klebrig ris, så kan du skylle den i vann først. Da blir risen luftigere.
  • Ris kan og bløtlegges ca 30 minutter før koking. da blir det kortere koketid og risen blir større.
  • Rå ris kan gjerne surres i litt smør før koking. Mange mener den får bedre smak.
  • Det er lurt å tilsette litt olje, smør evt krydder ved koking, da får en litt smak på risen. Dette er selvfølgelig avhengig av hva man skal bruke risen til.
  • Når risen er kokt, la den stå en stund før servering.


Ristyper

Det er nå blitt en hel del ristyper på markedet, i motsetning til før da vi bare hadde grøtris, middagsris og etterhvert hurtigris. Jeg husker godt hurtigrisen fra turer i fjellet, den var ypperlig sammen med kjøttkaker på boks.

Men nå er utvalget så stort at en ikke riktig vet hva som er bra. Jeg selv kjøper jasmin ris på en innvandrerbutikk her i byen. Rimelig, godt og i store sekker. Men det er mange andre typer. Jeg nevner:

  • Basmatiris er en langkornet og lettkokt ristype med spesiell duft. Kleber litt og kan brukes som vanlig middagsris. Passer til kylling og asiatisk mat.
  • Brun ris. Har mer næring enn hvit. Fiberlaget på riskornet er ikke fjernet. Kan erstatte hvit ris, men krever litt lengre koketid.
  • Grøtris er hvit rundkornet ris som kleber når den kokes. passer til grøt, men ikke middag.
  • Hurtigris er hvit forkokt ris, som trenger lite koketid.
  • Hvit langkornet ris. Vanlig middagsris. Kleber ikke og passer til mange retter.
  • Jasminris er en langkornet, lettkokt ris med fin, mild duft og smak av jasmin. Ligner basmatirris, men med annen aroma og farge. Kleber litt. Passer til all slags middagsretter.
  • Parboiled ris er en polert, hvit ris. Den behandles før polering, slik at en del av næringsstoffene trenger inn i kornet. Derfor er denne mer næringsrik enn alminnelig hvit ris.
  • Risottoris. Er en klebrig ris.
  • Sushiris. Klebrik rundkornet ris.
  • Villris. Er ikke ris men ett gress. Må koke i ca 40 minutter. Mørke lange korn med smak.
Men det fins mange fler typer og betegnelser på ris.

Tips til enkle retter med ris

Når risen er ferdig kokt, kan man varme opp kjøttrester eller andre rester sammen med risen. Prøv og å koke risen og så tilsett den til slutten av steketiden for en wokrett, eller pannerett. Eller prøv en av mine enkle retter under her.

Chiliris

4 personer

4 porsjoner kokt middagsris
2 røde chilipepper uten frø. Finhakket.
4 fedd hvitløk finhakket
Olje
2 røde paprika i terninger
1 boks hermetiske tomater i terninger
2 ts paprika pulver
Salt og pepper
1 purre i strimler

Stek chili og hvitløk i olje ett par minutter.
Tilsett paprika, tomater og krydder. La det småkoke noen minutter til. Kok purren raskt i litt vann.
Bland ris og grønnsaker.
Server med purrestrimler på toppen.

Ris og erter med pølser

4 personer

350 g langkornet ris
2 ts karri
salt
1 pk. dypfryste erter
1 liten løk
2 ss smør
200 g kokt skinke
8-12 cocktailpølser
smør eller margarin
persille til pynt

Kok risen mør i lettsaltet vann tilsatt karri. Hell kokevannet fra og spyl risen med kaldt vann.

Kok erter og finhakket løk i lettsaltet vann til det er mørt. Hell kokevannet fra.

Smelt smør i en gryte og vend ris og erter i det. Fyll blandingen i en godt smurt form og hvelv den på varmt fat.

Rist pølser og skinketerninger i litt smør. Anrett den pent på toppen av risen.

Server retten pyntet med persille og med salat til.

Enkel risotto

4 posjoner kokt ris
12 skiver bacon
2 hakkede løk
1 stor purre i ringer
1 grønn og 1 rød paprika i strimler
Salt og pepper

Stek bacon og legg det til side.
Stek så løk og purre i fettet etter baconet. Ha i paprikastrimlene.
Bland så i risen og rør det godt i sammen.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med bacon skiver på toppen.



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Stekt ris med laksecurry.

Stekt ris med laksecurry


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g laks
100 g kokt /dampet ris
2 egg
1/3 ts middels sterk karri
1/2 løk
1 grønn paprika
1/2 ss hvetemel
1 ss smør
1/2-1 l vann


Opprinnelig var dette en enkel rett, men vi fikk prøve ut ett par ting her, samt at vi brukte indisk currypaste fra masalamgic. Dette ble en veldig bra kombinasjon som smaker herlig. Fløte sammen med karripaste er godt.
Det er viktig her å smake til med salt og pepper. Dvs smak på risen og sausen med en liten skje, og ha i salt/pepper etter behov.


Fremgangsmåte

Begynn med å gjøre ferdig risen. Hakk løk og hvitløk. Stek det blankt i en panne med litt smør. Ha i risen og rør den inn med en tregaffel. Stek noen minutter.
Ha så i piskede egg, curry paste og rør godt. La alt steke til det er godt og varmt. Smak til med salt og pepper. Server ved siden av laksen.

Laks med currysaus
Del opp laks, paprika og eple i biter. Varm litt olje i en stor panne. Ha i fisken i den ene siden og grønnsaken i den andre. La alt bli gjennomstekt. Rør så forsiktig inn curry i grønnsakene + spe med fløte. La det surre litt til det tykner. Smak til med salt og pepper. Rør så alt sammen, dvs fisk og grønnsaker. Ha litt kinakål over og la stå 1-2 minutter før servering.

Server med risen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 182,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Løkstekt ris.

Løkstekt ris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk. Løk
3 ss olje
3 dl ukokt langkornet middagsris
6 dl vann



Fremgangsmåte

Det er ikke så mye som skal til for å sette ekstra smak på risen.
Passer til det meste av stekt kjøtt eller gryteretter.

Finhakk løken og stek den gyllenbrun. Tilsett olje og ha i ris. La det surre til det blir blankt i 3­4 minutter. Ha på vann og kok opp. Slå ned varmen, kok 20 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Meksikansk ris.

Meksikansk ris


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 dl langkornet ris
1 løk
1 båt hvitløk
1 boks hermetiske tomater
4 dl kraft eller buljong
1/2 ts salt



Fremgangsmåte

Ha litt olje i en panne og fres finhakket løk og hvitløk til det er gyllent. Tilsett risen og la det frese i et par minutter. Ha i tomater, kraft og salt. Kok opp og la risen småkoke i ca. 20 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 63,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ris med paparika.

Ris med paparika


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ris til 4 personer
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1/2 grønn paprika



Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisning på pakken. Skjær paprika i små terninger. Hell kokevannet av risen og rør inn paprikabitene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 227,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat.

Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 23.01.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Text_resten vegetabilsk olje pisket egg Risen finhakket sjalottløk kokt ris chorizo pølse i biter revet gulrot reker i biter brokkoli i små biter salt og pepper, eller annet valgfritt krydder til risen Tilbehør vårløk i tynne ringer agurk i biter lime i 4 båter strimlet gulrot til pynt selleriblader


Vår egen versjon av fried rice hvor vi lagde omelett først og strimlet den. Denne passet fint til risen som og hadde litt snadder i seg som chorizopølse, skinke og noen reker.


Fremgangsmåte

Omelett:
Pisk egg med litt salt og pepper. Stek i litt olje til en tynn omelett. Legg på ett brett, strimles og sett til side.

Risen:
Ha litt olje i pannen, varm opp. Ha i sjalottløken og brun den litt. Og så ha i gulrot og brokkoli. Stek litt og ha så i risen. Smak til med litt salt og pepper og evt annet krydder. Rør sammen og la dette bli varmt. Til slutt røres det inn litt pølse og til slutt rekene. Evt og litt skinkerester.

Servering
Legges opp på tallerken med omelett. Pynt med vårløk, agurk. Gulrot og en dusk selleriblad.
Lime skvises over før man spiser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt ris med reker og kylling.

Stekt ris med reker og kylling


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g ferdigkokt ris
2-3 ss olje
4 egg
150 g rensede reker
100 g kyllingfilet
salt og pepper
1/4 hode isssalt
1 vårløk eller liten purre


Bli kvitt risrester på en enkel måte. Her er rom for variasjoner.


Fremgangsmåte

Ha soyaolje og sammenpiskete egg i en varm wok.
La eggene stivne litt under omrøring og tilsett ris.
Bland i små kyllingbiter, reker, salt og pepper.
Vend i finsnittet issalat og vårløk like før servering.

Server med soyasaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:211





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.