Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan lage fårikål?

Oppdatertdato: 25.09.2017 Publisert først: 19.09.2014 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen Kilder: matoppskrift.no


Den perfekte fårikål
Vår nasjonalrett fårikål er en av de mest smakfulle retter vi kan tenke oss. Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Fårikål ble både i 1972 og i 2014 utpekt til vår nasjonalrett, og det kan vel de fleste være enige i.
Men hvordan lager man den perfekte fårikål, hvor kommer den opprinnelig fra og finnes fårikål i andre land?

Først den perfekte fårikål

4-5 porsjoner, men lag gjerne mer da fårikål er bedre dagen etterpå og de påfølgende dager

1,5 kg fårikålkjøtt (lammekjøtt) Vi bruker alltid en miks av fårikålkjøtt og lårskiver fra lam. Evt og noe bog tas med.
1,5 kg hodekål. Den beste kombinasjonen er 50/50 kål og kjøtt
2 ts salt
Litt hvetemel om en ønsker sausen litt tykkere, men vi bruker ikke det
2-4 ts hel pepper. Disse kan evt legges i en gaspose og kokes med. Men noe av sjarmen er jo nettopp å spytte pepper mens man spiser.
1-3 dl vann, gjerne kokende, men kålen safter seg etter en stund så vann er bare for at det ikke skal svi seg i begynnelsen

4 porsjoner kokte poteter

Fremgangsmåte

Det er denne oppskriften vi bruker hjemme.

Del kål i båter/skiver. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, først kjøtt med fett nedover. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen som betyr at sausen blir tykkere. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vannet. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen, evt rør litt veldig forsiktig. Vannet skal såvidt boble. Kan gjerne stå litt etter den er ferdig.
Server rykende varm med nykokte poteter.

Litt næringsbregning pr porsjon beregnet fra oppskriften over:
Denne er beregnet ved at fårikålkjøtt har 30% bein og gjelder for en porsjon. Husk at disse porsjonene er skikkelig store og er beregnet på en storspist person.

Per porsjon
  • Kcal - 869 kcal
  • Fett - 47,12 gr
  • Mettet Fett - 20,01 gr
  • Protein - 54,98 gr
  • Karbo - 50,23 gr
  • Kostfiber - 12,33 gr
  • Salt - 3,97 gr
  • Pris - Kr 22.- pr porsjon. Dette er veldig avhengig av prisen på kjøttet som ofte varierer veldig. Og hodekål er jo nesten gratis i sesongen.


Per 100 gram ferdig fårikål som kanskje er lettere å sammenlikne med.
  • Kcal - 99 kcal
  • Fett - 5,46 gr
  • Mettet Fett - 2,32 gr
  • Protein - 5,34 gr
  • Karbo - 5,56 gr
  • Kostfiber - 1,43 gr
  • Salt - 0,46 gr
  • Pris - Kr 2,63 pr 100 gr. Dette er veldig avhengig av prisen på kjøttet som ofte varierer veldig. Og hodekål er jo nesten gratis i sesongen.

Jeg har mange variasjoner av fårikål på nettsidene, men nederst her i innlegget ligger de mest populære etter deres egen mening. Siden dere i mange år har hatt muligheten til å sette karakter på oppskrifter er det blitt titusenvis av karakterer satt.

Hete fårikåltips:

  • Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl så fort som mulig. Eller lag dobbel porsjon, spis halve og spar den andre delen til neste dag. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.
  • En gaspose til pepper gir like god smak i retten, men er vel for "pyser".
  • Ikke rør for mye, da det fort blir grøt. Kålen skal helst serveres i hele biter ved første gangs servering.
  • Mel mellom lagene er for tykkere saus. Vi bruker ikke det hjemme.
  • Når en koker opp, legg kjøtt med fett nedover. Etter en stund vil vann fra kålen gi en saus slik at det ikke svir. Om det blir tørt så ha i litt ekstra vann. Det blir fort tørt om man har for høy varme. Man kan bruke mindre vann om en koker fårikålen sakte opp.
  • Noe av fårikålkjøttet er ofte dårlig kvalitet med masse slingser, bein og fett. Vi lagde akkurat denne og brukte fårikålkjøtt fra Gilde og det var helt topp. Men sjekk pakningen nøye før du kjøper den.
  • Og ang kjøtt. Vi pleier egentlig å bruke 50/50 med fårikålkjøtt og bog/lårskiver av lam. Fårikålkjøttet gir smak og skiver gir en del rent kjøtt.

Video fra matprat på fremgangsmåten

Fårikål historie

Først en artikkel om tilberedning av fårikål i gamle dager. Infoen her kommer fra ett gammelt blad jeg har hjemme.
Fårikål på alle bord i generasjoner

Fårikål har vært omtalt i norske kokebøker siden slutten av 1800-tallet, og ble virkelig populær fra rundt 1920.
Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er en gammel tilberedningsmåte, kan man ikke finne ordet fårikål før på slutten av 1800 tallet.
Varianter av fårikål finnes i mange land og det er vel lite trolig at det er den norske fårikålen som er utgangspunkt. Mer om varianter vi har prøvd hjemme lenger nede.

Fårikålressurser

Først noen flere av andre lands versjoner av fårikål:
En reise i fårikålens verden

Fårikålens venner, som er en nettside fra matprat og Nortura.
Fårikålsøk på twitter
Fårikål på wikipedia
Fårikål på Facebook
Mine forskjellige fårikålartikler

Litt om matprat.no
Som dere ser over og på de fleste andre nettsider er ofte informasjon og oppskrifter hentet fra matprat.no. Jeg har fått noen spørsmål tidligere om dette siden det er kjøttbransjen som står bak dem. Og særlig ang at de promoterer kjøtt så mye. Men det er jo naturlig siden de har mest kompetanse, ressurser og selger kjøttvarer.
Men!
For meg og alle andre på nett har matprat i mange år vært en uvurderlig kilde til informajon og bilder. Jeg har vært på kjøkkenet til dem på Lørenveien og dette er professionelle mennesker som utvikler og lager opp matretter hele tiden. De har også veldig mye viktig og riktig informasjon om kjøttprodukter og annet, og har jo selvfølgelig en økonomi som oss andre bare kan drømme om. Og samtidig har de råd til å bruke fotografer til å ta proffe bilder som ikke alltid er så lett for oss andre. All denne informajonen deler de med alle oss andre nettsider og det er for oss andre veldig bra, og jeg ser ikke det som noe problem at det er kjøttbransjen som står bak.

Om du vil se mer om matprat organisasjonen, les her.

Under her finner dere våre favoritter, varianter og andre lignende populære oppskrifter. Og alle med næringsinnhold og ca pris.




Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fårikål.

Fårikål


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

750 g bog, bryst, side, kam
1 kg hodekål
2 ts salt
1 ts hel eller grovknust pepper
2 ss hvetemel
4-5 dl vann
persille


Fårikål som vi lager det. Norges nasjonalrett i mange år. Det er flere varianter av denne, men vi velger denne varianten uten mel.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i serveringsstykker. Skjær kålen i skalker. Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen av kjelen. Legg så kål, kjøtt, salt, peper og mel lagvis. Avslutt med kål.

Tilsett vann. Gi fårikålen et godt oppkok og la den trekke under lokk i ca 1 1/2 time til alt er mørt. Rist på kjelen av og til. Smak til med salt. Dryss persille over like før servering. Serveres med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Falsk fårikål.

Falsk fårikål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.02.2011
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk hodekål - middels størrelse
500 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
1 stk egg
3 ss griljermel
1 dl vann
2 stk kjøttbuljongterning
smak til med salt og pepper


Falsk fårikål er enkel å lage og er populær for både store og små. Deilig middag når ting skal gå litt raskt.


Fremgangsmåte

Rør karbonadedeigen sammen med salt. Tilsett pepper. Rør i egg og griljermel. Spe med kaldt vann til en smidig farse.
Form karbonadefarsen til boller, litt mindre enn kjøttkakestørrelse.
Del kålen i tynne båter. Legg kål og karbonadeboller lagvis i en kjele med salt og pepper mellom lagene. Ha i buljongterningene og fyll på vann så det dekker. La dette småkoke i ca. 30 min.
Om du ønsker, kan du jevne med litt hvetemel utrørt i vann.
Server den faske fårikålen med et dryss hakket kruspersille og kokte poteter. Flatbrød er godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 69,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også God gammeldags norsk fårikål.

God gammeldags norsk fårikål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1½ kg fårekjøtt (lam eller sau)
1½ kg hodekål
2 ts salt
ca 4 ts hel pepper
ca 3 dl kokende vann


Fårikål er norges nasjonalrett, både ved avstemming i 1972 og nå i 2014. Her er en gammel oppskrift på fårikål.


Fremgangsmåte

Del hodekål i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen.

Server rykende varm med nykokte poteter. Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl raskt. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 99,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish stew- Irsk stuing.

Irish stew- Irsk stuing


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille


Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.


Fremgangsmåte

1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.

3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fårikålfest.

Fårikålfest


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann


Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.


Fremgangsmåte

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.

3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nilagang Baboy.

Nilagang Baboy


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.04.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kilo svinekjøtt skåret i serveringsstykker
1 liter vann
1/2 ts sort pepper (hel)
1 løk (hakket)
En middels stor kål (delt i biter)
3 poteter (kuttet opp i fire biter hver)
1/2 ts salt
1 buljongterning med svinekraft
4 fedd hvitløk


Dette er en tradisjonell rett fra Filippinene. Grønnsaker varieres etter hva man har. Men grunnlaget er svinekjøtt. Vi brukte bare kål og løk.


Fremgangsmåte

1. I en stor gryte, kok svinekjøtt med vann, hvitløk, løk, salt, pepper, buljongterning. Dekk til og la det koke til kjøttet er mørt.
2. Legg i poteter, la koke i 5 minutter.
3. Tilsett kål (evt andre grønnsaker) og kok til grønnsakene er kokt.
4. Serveres varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake.

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lammekjøtt uten ben
1/2 kg kål
1/2 kg neper
4 dl vann
2 ts salt

Saus:
2 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
3 dl kraft fra koking evt. buljong
1 stilkselleri i tynne skiver


Denne islandske lammeretten er en fårikål i fåreklær. Ser man litt nærmere på den, er det fårikål frisket opp med litt andre grønnsaker.


Fremgangsmåte

1. Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp.

2. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg.

3. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.

4. Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.

Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jegerkål - Fårikål med viltpreg.

Jegerkål - Fårikål med viltpreg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt med bein
1 1/2 kg hodekål
2 ss smør/olje
2 ts salt
2 ts hel pepper
1 ts karve
1 ts einerbær
4 dl vann


Er du klar for en fårikål med smak av villmark? Einebær passer utmerket sammen med lam og gir denne fårikålen et annet preg enn den tradisjonelle utgaven.


Fremgangsmåte

1. Del kålen i store terninger. Brun kjøtt og kål i panne, litt om gangen.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en leirgryte eller ildfast form med lokk. Dryss krydderet mellom lagene. Hell over vann.

3. Sett gryta i ovn på 200°C i 2 - 3 timer til kjøttet er mørt og slipper beina.

Servér med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål.

Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 1/2 kg lammekjøtt m/ben
1 kålhode
3 store gulrøtter
3 poteter
1 løk, mellomstor
3 lange skarpe chilipepper i skiver
2 dl kraft/vann/buljong
2 ss smør


Både kål og lam er viktige råvarer i den makedonske matkulturen. Akkurat som i den norske. Her er en litt spicy variant av den norske fårikålen hentet fra Makedonia.


Fremgangsmåte

1. Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn.

2. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet.

3. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250 °C i ca. 2 timer.

Server med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fårikål med chili.

Fårikål med chili


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

11/2 kg fårikålkjøtt
11/2 kg hodekål
2 stk rød chili
3 ss frisk ingefær
2 dl soyasaus
3 ss hvetemel
2 ss hel pepper
3 dl vann


Den klassiske fårikålen er god nok som den er, men prøv denne med chili og ingefær. En vanedannende variant, med litt ekstra piff.


Fremgangsmåte

Legg alle ingrediensene lagvis, dryss over mel, hell på soyasaus og vann.
Kok opp, og la det småtrekke i to timer, til kjøttet er mørt.
Server med frisk persille eller koriander på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2967





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.