Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan lage fårikål?

Oppdatert: 24.09.2015 Publisert: 19.09.2014 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, matprat.no Kilder: matoppskrift.no




Vår nasjonalrett fårikål er en av de mest smakfulle retter vi kan tenke oss. Og nå som høsten setter inn er fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Fårikål ble både i 1972 og i 2014 utpekt til vår nasjonalrett, og det kan vel de fleste være enige i.
Men hvordan lager man den perfekte fårikål, hvor kommer den opprinnelig fra og finnes fårikål i andre land?

Først den perfekte fårikål

4-5 porsjoner, men lag gjerne mer da fårikål er bedre dagen etterpå

1,5 kg fårikålkjøtt (lammekjøtt) Vi bruker en miks av fårikålkjøtt og lårskiver fra lam. Evt og noe bog tas med.
1,5 kg hodekål. Den beste kombinasjonen er 50/50 kål og kjøtt
2 ts salt
Litt hvetemel om en ønsker sausen litt tykkere
2-4 ts hel pepper. Disse kan evt legges i en gaspose og kokes med. Men noe av sjarmen er jo nettopp å spytte pepper.
1-3 dl vann, gjerne kokende

4 porsjoner poteter

Fremgangsmåte

Det er denne oppskriften vi bruker hjemme.

Del kål i båter/skiver. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, først kjøtt med fett nedover. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vannet. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen, evt rør litt veldig forsiktig. Vannet skal såvidt boble. Kan gjerne stå litt etter den er ferdig.
Server rykende varm med nykokte poteter.

Litt næringsbregning pr porsjon beregnet fra oppskriften over:
Denne er beregnet ved at fårikålkjøtt har 30% bein

  • Kcal - 869 kcal
  • Fett - 47,12 gr
  • Protein - 54,98 gr
  • Karbo - 50,23 gr
  • Pris - Kr 22.- pr porsjon. Dette er veldig avhengig av prisen på kjøttet som ofte varierer veldig. Og hodekål er jo nesten gratis i sesongen.
Hete fårikåltips:
  • Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl så fort som mulig. Eller lag dobbel porsjon, spis halve og spar den andre delen til neste dag. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.
  • En gaspose til pepper gir like god smak i retten, men er vel for "pyser".
  • Ikke rør for mye, da det fort blir grøt. Kålen skal helst serveres i hele biter ved første gangs servering.
  • Mel mellom lagene er for tykkere saus. Vi bruker ikke det hjemme.
  • Når en koker opp, legg kjøtt med fett nedover. Etter en stund vil vann fra kålen gi en saus slik at det ikke svir. Om det blir tørt så ha i litt ekstra vann. Det blir fort tørt om man har for høy varme. Man kan bruke mindre vann om en koker sakte opp
  • Noe av fårikålkjøttet er ofte dårlig kvalitet med masse slingser, bein og fett. Vi lagde akkurat denne og brukte fårikålkjøtt fra Gilde og det var helt topp. Men sjekk pakningen nøye før du kjøper den.

Video fra matprat på fremgangsmåten

Fårikål historie

Først en artikkel om tilberedning av fårikål i gamle dager. Infoen her kommer fra ett gammelt blad jeg har hjemme.
Fårikål på alle bord i generasjoner

Fårikål har vært omtalt i norske kokebøker siden slutten av 1800-tallet, og ble virkelig populær fra rundt 1920.
Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er en gammel tilberedningsmåte, kan man ikke finne ordet fårikål før på slutten av 1800 tallet.
Varianter av fårikål finnes i mange land og det er vel lite trolig at det er den norske fårikålen som er utgangspunkt. Mer om varianter vi har prøvd hjemme lenger nede.

Andre varianter av fårikål

Irish stew

En irsk variant som bruker andre grønnsaker i tillegg til kål.
4 porsjoner.

Ca 1 kg lammekjøtt bog el.
8 stk skrelte poteter
5 stk stor gulrøtter
1 stk stor løk
1 stk sellerirot
1 stk middels hodekål
1 stk purre
2 ss hvetemel
1,5 ts salt
1 ss hel pepper
vann
persille

Del poteter, kjøtt og grønnsaker i passelige biter. (2cm x 2cm) Legg det lagvis i gryten, med mel,salt og pepper mellom hvert lag. Hell på vann til det dekker og kok til kjøttet er mørt Ca 45 minutter

Serveres med flatbrød i dyp tallerken
Dryss litt persille over i hver tallerken.

Nilagang Baboy

En filippinsk variant som bruker svinekjøtt.
Dette er en tradisjonell rett fra Filippinene. Grønnsaker varieres etter hva man har. Men grunnlaget er svinekjøtt. Vi brukte bare kål og løk.

4 porsjoner

3/4 kilo svinekjøtt skåret i serveringsstykker
1 liter vann
1/2 ts sort pepper (hel)
1 løk (hakket)
En middels stor kål (delt i biter)
3 poteter (kuttet opp i fire biter hver)
1/2 ts salt
1 buljongterning med svinekraft
4 fedd hvitløk

1. I en stor gryte, kok svinekjøtt med vann, hvitløk, løk, salt, pepper, buljongterning. Dekk til og la det koke til kjøttet er mørt.
2. Legg i poteter, la koke i 5 minutter.
3. Tilsett kål (evt andre grønnsaker) og kok til grønnsakene er kokt.
4. Serveres varm.

Puspas

4 porsjoner Nesten som fårikål, men med gulrot og poteter i tillegg, hvor poteter blir kokt i stykker. Variant som på bildet er at man tilsetter poteter og gulrøtter når det er 30 min igjen av koketiden.

1 kg lammebog eller fårikålkjøtt
4 gulerøtter
1 kg hodekål
8 poteter
Hel pepper
2 ts salt
6 dl vann

Kjøttet deles opp i passe biter og grønnsaker og poteter vaskes.
Kål deles i store båter, poteter i store terninger og gulerøttene brukes hele.

Bruk stor kjele og legg kjøtt i bunnen , med poteter og grønnsaker over. Salt og pepper drysses på. Hell over vann.
Kok opp og la det koke til potetene har jevnet seg ca 1,5-2 timer.
Serveres som fårikål.

Fårikålressurser

Først noen flere av andre lands versjoner av fårikål:
En reise i fårikålens verden

Fårikålens venner, som er en nettside fra matprat.
Fårikålens venner på twitter
Fårikål på wikipedia
Fårikål på Facebook
Mine forskjellige fårikålartikler

Ordtak

Husk det er bedre med får i kålen, enn å ta kål på fåret!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2967

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Ungarsk kålgryte.
Ungarsk kålgryte...
Prøv også Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake.
Lambakjøt meth Grænm...
Prøv også Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål.
Carne no Tacho com C...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!