Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvordan lage hjemmelagd pizza?

Oppdatert: 14.10.2014 Publisert: 13.10.2014 Tema: Pizza Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Saftig pizza Den beste pizzaen er ofte den du lager selv og det er som regel bunnen som er viktig hos oss. Vi har prøvd det meste av både ferdige bunner, halvferdige og helt hjemmelagde, og har kommet frem til at de hjemmelagde blir best. De er luftige og sprø, alt etter hvor tykke du lager de.
Og med en god og riktig kombinasjon av fyll og saus, blir det en skikkelig opplevelse for hele familien.
Her har vi noen sikre varianter, noen sikre bunner og fyllforslag.

Og av de ferdige er det bare de som er slike poser som feks Toro pizzabunn som duger. Disse kan bli veldig bra og vi har vært heldige med disse noen ganger. Og man kan kjevle de tynt og ikke heve for italiensk bunn, eller kjevle tykt og heve for tykk bunn.

Pizzabunnen

Her er det 3 varianter som kan brukes: Den tynne og italienske for porsjonspizzaer, den tykke som en grandisbunn og den som brukes i en langpanne.
En pizzabunn består av hvetemel, olivenolje, salt, litt vann og gjær. Vi bruker alltid fersk gjær.

Tynn bunn til porsjonspizza

Gir 2 bunner

ca 2 dl lunkent vann evt litt ekstra
1,5 ss olivenolje
0,5 ts salt
25 gr gjær
250 gr hvetemel

Bland vann og olje, og rør i gjæren. Bland salt i meste av melet og rør det i væsken. Rør inn mer mel etter hvert til en glatt og smidig deig. Fyll på med mel til en fin konsistens. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men ikke for lenge.
Kna deigen jevn og blank på melet bakebord i noen minutter. Den skal ha myk konsistens. Dekk løst til med et klede og la den hvile i 10 min.
Del deigen i to, kna den litt og rull hver porsjon til en glatt kule uten sprekker. Skal deigen brukes med en gang, legg kulene på melet bakebord. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve seg i 1 time foran varmepumpa eller over varmt vann. Form så deigkulene til to leiver og fyll pizzaene, alt etter oppskriften.
Deigen kan også lages på forhånd og oppbevares over tid. Kortvarig lagring og langsom heving som fremhever smaken, skjer i kjøleskapet. Legg et kjøkkenhåndkle i en liten bolle, legg deigkulene oppå og dekk med et nytt kjøkkenhåndkle. Sett i kjøleskapet. Der holder deigen seg i opp til 2 døgn. Ta ut av kjøleskapet og la deigen stå i romtemperatur i 10-15 minutter før du begynner å arbeide med den.
Til lang oppbevaring i fryseboks, dryss kulene lett med mel, legg dem i hver sin frysepose av plast og lukk posene godt. De kan fryses opptil 1 måned.

Tining:
Legg den frosne deigen i en oljet bolle, dekk lett med plast og tin over natten i kjøleskap eller i to timer ved romtemperatur. Den tinte deigen skal være smidig og kjennes myk.

Steking:
Velg valgfritt fyll og stek ved 225C i ca 8-10 min. Eller til osten er gyllen og bobler på toppen. pass på så den ikke svir seg.
PS!
En ekte italiensk pizzabunn skal lages av kun mel, vann, salt og gjær
Les denne artikkelen i aftenposten hvor dette beskrives,

Tykkere bunn til grandistype

Blir ca 1 bunn, doble den om du vil ha 2 bunner

ca 2 dl lunkent vann
Ca 4 dl hvetemel (kan erstatte litt av hvetemelet med f.eks. sammalt hvete så blir den sunnere)
2 ss olje
25 gr fersk gjær
1 ts salt

Rør ut gjær i vann.
Bland det andre og rør alt sammen. Settes til heving i bollen i ca 30-45 min. Du ser når den er dobbel størrelse Ha mel på bakebordet og kjevle ut deigen til en rund pizza.
Legg deigen på bakepapir på ett stekebrett og ha på ønsket fyll. Dryss med ost.
Stekes ved 225 grader i ca 10-12 minutter eller til den er gylden på toppen.

Langpannetype til stor langpanne

3 dl lunkent vann
35 gr gjær (ikke fullt en pakke)
3 ss olje
7,5 dl mel
0,5 ts salt

Rør ut gjær i vann.
Bland det andre og rør alt sammen. Settes til heving i bollen i ca 30-45 min. Du ser når den er dobbel størrelse
Ha mel på bakebordet og kjevle ut deigen slik at den passer i langpannen.
Legg deigen i langpannen og ha på ønsket fyll. Dryss med ost.
Stekes ved 225 grader i ca 25 minutter, men følg med.

Flere bunner og noen sammenligninger av ferdigpizza

Flere bunner

Flere pizzadeiger

Sammenlign pizzaprodukter

Sammenlign ferdige pizza

Pizzafakta

  • Lag bunnen selv eller til nød bruk ferdig pose fra feks Toro
  • Lunkent vann er når du tar fingeren nedi og ikke kjenner noe
  • Vi bruker alltid fersk gjær, men tørrgjær er ett alternativ som vi ikke har prøvd, men som mange oppskrifter nevner.
  • Først så er det lurt å bruke en skikkelig kjøkkenmaskin, særlig om deigen er stor, da går det som en lek. Og bruk det som heter eltekrok, som ser ut som armen til Kaptein Krok. Men bare bland den rolig sammen.
  • Heving. Dryss litt mel over pizzadeigen i bakebollen + litt i bakebollen under deigen, legg ett kjøkkenhåndkle over og sett den foran varmepumpe, eller feks i vasken med varmt vann. Og hevingen er viktig. PS: Varmepumpa er perfekt for heving. Sett deigen på en krakk ol foran pumpa, skru den opp til 25C eller mer, og kjør på. Så etter 10 minutter kan man sitte i shorts å lese avisen mens deigen koser seg i varmen.
  • Hevetid er opp til en time, men se etter. Når deigen er dobbelt så stor er den ferdig
  • Etter heving så veltes den ut på bakebordet. har en 2 porsjoner så del den i 2.
  • Om du har sett pizzakokker som snurrer deigen på fingrene, bare glem det, da trenger du masse trening og en skikkelig seig deig. Og jeg har prøvd, men får det ikke til. Gode råd mottas med glede!
  • Kna og elt den litt, før en begynner med kjevlen. Det er ikke alltid lett å få en pizza helt rund men: Lag en helt rund klump. Ha mel på bordet og legg deigen i midten. Kjevle forsiktig fra midten og utover i alle retninger. Når den er stor nok så bretter du inn kanten rundt hele, ca 1 cm.
  • Porsjonspizza skal være 2-3 mm tykke, større opp til 5-6 mm.
  • Så har du fyll på. Gjerne først en tomatsaus som er krydret, så kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker ol. Og til slutt ost. Vi pleier og noen ganger å drysse på ost før en tar fyllet, slik at pizzaen blir finere på bilder. Men smak og behag.
  • Tomatsaus kan lages enkelt ved å bruke en boks knuste tomater, og så smake til med urter, krydder ol.
  • 2 andre gode ferdigsauser vi kan anbefale. Den ferdige sausen til Peppes eller rett og slett vanlig pastasaus på boks av tomattypen med basilikum.
  • Fine fyllkombinasjoner er: Skinke og ananas, pepperonipølse, oliven og sopp, strimlet biffkjøtt og løk, +++ i det uendelige
  • Eller prøv noen ukjente som: Peppermakrell, hermetisk tunfisk, forskjellig kokt eller stekt fisk, bare grønnsaker, gulrot ol som kokes/stekes først ++
  • Av ost pleier vi å raspe osten. Og vi bruker ofte en blanding av jarlsberg og mozzarella. Men annet går og an.
  • Når du steker, sett den midt i ovnen. På stekeplate med bakepapir, eller rist med bakepapir for de som har en solid form. Har du en avansert ovn så er det egen innstilling for pizza, ellers bruk ca 200-225c og fra 7-8 min for de minste og opp til 20 min for store langpannepizza.
  • Når du har varmluftsovn, følg med. Plutselig er den brent. Vi har gjort noen bommerter her.

Og så flere ideer til pizza og pizzafyll!

Gulrotpizza

Gulrotpizza

2 porsjoner

Denne er vegetar:

1 bunn ca 30 cm i diameter

4 stk gulrøtter
1 stk løk
2 fedd hvitløk
2 ss olje
1 boks(er) knuste tomater, 400 g
0,5 ts salt
1 dash pepper
0,5 ts paprikapulver
1 stk laurbærblad
1 ts sukker
0,5 ss oregano
Ca 3,5 dl revet ost

Skrell gulrøtter og riv dem grovt. Skrell løk og hvitløk og hakk dem.
Fres gulrøtter, løk og hvitløk i olje ca 4 minutter.
Tilsett innholdet i tomatboksen, salt, pepper, paprikapulver, laurbærblad og sukker. La det få putre ca 15 minutter under lokk. Avkjøles.
Kjevle deigen ut til en stor pizza, ca 30 cm i diameter. Bre grønnsakfyllet over pizzaen. Dryss på oregano og revet ost. Stek pizzaen midt i ovnen 15-20 minutter.

Litt næringsbregning pr Gulrotpizza. Er pr porsjon. Også inkludert bunnen.

  • Kcal - 1179 kcal
  • Fett - 54 gr
  • Protein - 41 gr
  • Karbo - 124 gr
  • Pris - Kr 22-.-

Hva med en brettet pizza, Calzone?

Calzone

Blir 4 stykker

Ca 200 gr hvetemel
0,5 pakke gjær
2 ss olivenolje
1,5 dl vann, lunkent
0,5 ts salt
500 gr kjøttdeig/karbonadedeig
1 stk løk
4 stang(stenger) selleri
1 stk gulrot
60 gr bacon
Ca 0,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,25 ts muskat
2 ss tomatpuré
3 dl buljong eller kjøttkraft
1 boks(er) tomater, hermetiske
2 dl hvitost, reven

1. Løs gjæren opp i vannet tilsatt olje. Ha i salt og mel til passe fast deig. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
2. Lag bolognese:
Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger.
Ha kjøttdeigen over i en varm panne og stek den på middels varme.
Ha i de finhakkede grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene. Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.

3. Del deigen opp i 4 og kjevle ut rundinger. Fordel fyllet på de fire deigene, kun på den ene halvdelen av hver deig, og dryss over ost.
4. Pensle rundt kanten med sammenvispet egg og brett deigen over. Klem sammen endene slik at deigen blir tett.
5. Pensle Calzonene med sammenvispet egg. Gni utover ca. 1 ts tomatpuré og dryss over litt oregano og revet ost. Stekes på 225° C i ca. 20-25 minutter.
Server gjerne Calzone med tomatsalat.

Litt næringsbregning på Calzone. Er pr porsjon.

  • Kcal - 656 kcal
  • Fett - 34 gr
  • Protein - 39,6 gr
  • Karbo - 44,3 gr
  • Pris - Kr 22-.- pr calzone.

Pizza 4 oster

Pizza 4 oster Blir 4 pizzaer.

4 pizzabunner (se egen oppskrift lenger oppe)
1 boks(er) hermetiske tomater (225 g)
1 dash salt
1 dash pepper
100 gr Mozzarella-ost
100 gr Provolone eller Norvegia ost
100 gr Fontina eller Sveitser ost
100 gr Taleggio eller Parmesan ost
4 ts olivenolje
4 ts hakkede, friske eller 2 ts tørkede, blandede urter

Lag pizzadeigen etter grunnoppskriften (se egen oppskrift) og sett den til heving.
Legg den hevede deigen på melet bord, kjevle den ut og stikk ut fire rundinger med ca 20 cm diameter. Bruk formene du skal steke pizzaene i som mal. La deigen være litt tykkere ved kanten enn i midten.
Legg deigrundingene i smurte kakeformer og sett disse på bakeplater.
Mos de hermetiske tomatene i saften i boksen og fordel dem jevnt over deigrundingene, helt ut til kanten. Krydre etter smak med salt og pepper.
Skjær de fire ostene i terninger, bland dem og fordel dem jevnt over pizzabunnene.
Drypp pizzaene med olje og dryss krydderurter og salt og pepper etter smak over. La deigbunnene etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter. Stek så pizzaene ved 220 C til osten er smeltet og bunnen har hevet seg godt, ca 25 minutter. La pizzaene bytte plass i ovnen etter halve tiden. Serveres varme eller kalde.

Litt næringsbregning på pizzaen Er pr pizza.

  • Kcal - 672 kcal
  • Fett - 35 gr
  • Protein - 37 gr
  • Karbo - 48 gr
  • Pris - Kr 27-.- pr pizza

Og til slutt noen forslag til fyll og saus

Standard pizzasaus

Rekker til 2 medium pizza

1 boks grovhakket tomat
1 liten boks tomatpure
Ca 2,5 ss soltørket tomat i olje (hakket)
2 ss sukker
2 ts salt
2 ts pepper
revet ost(nok til 2 pizza ) (jeg liker jarlsberg)

Bland alle ingrediensene til pizzasausen i en skål eller bolle. Dette er nok til 2 pizzaer. Sausen blir bedre ved å stå i kjøleskapet i 1-2 dager

Saus med ansjos

Ca 4,5 stk hakka tomater eller fra boks
2 ss tomatpuré
2 fedd hvitløk
2 stk ansjoser, italienske eller spanske urter

Hell de hakkede tomatene opp i en metallsikt, sånn at de renner av seg. Knus hvitløk med bladet på en kniv og finhakk. Mos ansjosene med en gaffel. Bland tomat, tomatpuré, hvitløk og urter. Smak deg fram.

Pizza med topping

10 Forslag til topping

Forslag 1
Pepperoni og ananas

Forslag 2
Sjampinjong, løk, paprika, biff/svinekjøtt

Forslag 3
Sorte oliven, purreløk, squash, aubergine

Forslag 4
Kyllingkjøtt, bacon, løk, mais, paprika

Forslag 5
Kokt skinke, Sjampinjong og ananas

Forslag 6
Røykelaks, tomatskiver og pesto.

Forslag 7
Kokt skinke, tomatskiver, sopp og paprika

Forslag 8
Peppermakrell, løk, oliven og chili.

Forslag 9
Pølser i skiver, ananas og paprika

Forslag 10
Kyllingfilet i skiver, ananas, mais og tacokrydder.

Mer info og oppskrifter.

Her er direktelink til mitt søk etter flere pizzaoppskrifter. Søkeresultat med karakter, næringsinnhold mm

Flere pizzaoppskrifter






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2973

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Pitapizza 1.
Pitapizza 1...
Prøv også Hverdagspizza, vegetar.
Hverdagspizza. veget...
Prøv også Fullkornspizza med oliven, serranoskinke og ruccolasalat.
Fullkornspizza med o...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!