Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hyttemat i påsken

Oppdatert: 21.03.2016 Publisert: 07.04.2009 Tema: Påske Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Bengt Wilson, Astrid Hals, Studio Dreyer-hensley, Kim Holthe, Alf Børjesson




For dere som reiser på hytten i påsken, er det en fordel å ikke måtte bruke for lang tid med matlaging. Men nå har mange hytter ett velutrustet kjøkken, så enkelte kulinariske gleder kan man unne seg. Og det kan jo være koslig å invitere venner eller naboer på ett eksklusivt måltid.
Men når man kommer hjem fra skituren eller bakken, passer det bra med noe som går fort. Ett tips er å lage mat ferdig før en går ut eller lage en del mat ferdig hjemme før hytteturen.
Jeg vil her komme med noen tips på hvordan man kan unngå masse arbeid på kjøkkenet, samtidig som det blir god og velsmakende mat.

En god og enkel salat kan være ett godt alternativ

Hyttesalat

1/2 kg kokte poteter
salatblader
4-5 ss lettrømme (smakt til med sitronsaft og pepper)
2 ss lettmajones
150 g røkelaks eller ørret i strimler
estragon

Skrell potetene og skjær dem i passende biter. Bland sammen rømme og majones og smak blandingen godt til i en stor bolle. Bland potetene med dressingen. Bland så inn fisken med lett hånd.
Fordel vaskede salatblader på et fat og legg hyttesalaten over. Dryss på estragon.

Eller en litt mer avansert og god påskesalat.

Påskesalat

1 isbergsalat
1/2 lollo rosso eller rapidsalat
200 g asparges
1/2 kg kokte poteter
1/2 slangeagurk
4 tomater
1-2 rødløk
4 kokte egg
gressløk

Dressing:
1 ss god eddik
3 ss olivenolje
1/2 ss vann
1/4 ts salt
litt grovkvernet pepper

Skåler rundt kan inneholde:
renset krabbe
renset blåskjell
crabsticks

eller

kokt skinke
stekt bacon
renset kylling
osteterninger

Salaten vaskes og strimles før den legges over på et egnet stort fat. Kokte asparges legges samlet eller pent fordelt. De kokte potetene skrelles og deles i skiver, tomatene skjæres i skiver, slangeagurken i terninger. Alt legges pent over på fatet. Løken skjæres i tynne skiver som legges over. Eggene kokes smilende, 7-8 min., avkjøles i kaldt vann og deles i to før de legges på toppen av salatfatet. Dressingen blandes og helles over. Grovklippet gressløk tas over til slutt.
Så gjenstår å ta over i ekstra boller de ingrediensene som ønskes ekstra. Videre tilbehør er god gjærbakst.

Så er det kjempegreit å bruke stekepanne på hytta. Prøv disse.

Hyttepanne med smak

Til denne retten kan du bruke koteletter eller biffer - av svin, lam eller vilt.
4 store koteletter eller biffer ( a ca. 200 g)
smør til steking,
salt og pepper
1 pose sjampinjong- og kantarellsaus
(pluss det som er angitt på posen)

DESSUTEN:
200 g hermetiske kantareller,
1 løk,
1 boks Vikingmelk,
1/2 ss soyasaus .

Stek koteletter eller biffer i margarin over middels varme til de har fått gyllen farge på begge sider. Etter stek biffer et øyeblikk på ettervarmen, koteletter til de har trukket mer gjennom.
Rens løk og la soppen få renne av. Stekes lett i panne. Lag sausen som angitt på posen, men knip gjerne litt på væsken. Hell sausen i pannen og smak til med Vikingmelk og soya. Legg kjøttet i sausen og la alt få bli skikkelig gjennomvarmt.
Serveres med kokte rotgrønnsaker. De holder lenge og er greie å ta med på ferie, iallfall hvis man har bilvei nesten frem til hytta. Ha rykvarm pasta eller ris i tillegg.

En god risotto passer fint etter turen og den lager seg nesten selv. ha og evt rester av kjøtt oppi etter smak.

Grønnsakrisotto

1 stk. finhakket løk
3 ss olje
200 g frisk sjampinjong i terninger
4 dl hønsebuljong (utblandet)
1 bks. hermetiske tomater
3 dl langkornet middagsris
1 stk. finhakket grønn chili - uten frø og hinner
3 stk. gulrot i skiver
2 sk. knollselleri (sellerirot) i strimler
2 båt. presset hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
1 dl revet parmesan

Fremgangsmåte:
Fres løk og sopp i olje i en varm panne. Tilsett tomater, hønsebuljong, chilipepper og ris. Dette kokes i ca 20 minutter. Ha i resten av grønnsakene og kok et par minutter til. Smak til med salt og pepper. Serveres med et dryss parmesan og ferskt brød til.

Om kvelden passer det fint med:

Jansons Fristelse

4-5 middels store rå poteter
1-2 løk
2-4 ss smør
2-3 dl kremfløte eller rømme

Pynt:
10-12 ansjoser
egg i skallet
hakket gressløk

Skjær løken i tynne skiver, og la den surre i litt smør til den er myk. Riv potetene grovt på et råkostjern. Smør en lav ildfast form og legg lagvis poteter og løk. Legg på noen klatter smør. Stek formen ved 200 °C i 45 minutter. Når formen har stått i 10 minutter, helles fløten over. Stek videre. Prøv med en pinne om potetene er møre. Server straks.

En solid suppe kan man ta med seg ut og servere hvis det er kaldt.

Suppe til skibakken

400 g kjøttdeig, kylling uten bein, medister, skinke eller det du måtte ha for hånden.
3 bokser skrellede tomater
1 gulrot

1 stor gul løk
1 paprika
1/4 l fløte (eller 1 dl rømme)
2-4 buljongterninger
pepper og salt

Skrell og rensk grønnsakene og ha sammen med tomatene i en foodprocessor og mos dem til en tynn suppe. Del opp kjøtt i passelige stykker og ha i grønnsakene i foodprocessoren og riv det opp til det er finfordelt i suppen. Ha over i en gryte og varm opp. Smak til med buljong, salt og pepper. Tilsett fløten litt etter litt mens du rører kraftig i suppen. Hvis tomatene er veldig syrlige bør man bruke rømme da fløten lett kan klumpe seg. La trekke 1/2 - 3/4 time. Server i store kopper med loff til for dypping. Dette er en skikkelig energirik suppe som smaker fortreffelig utendørs på kalde vinterdager.

Her er mer som passer etter skituren

Etter turen godt

4 - 6 ferdig grillede kyllinglår
(eller en stor grillkylling i biter)
1 eske ruccolasalat, god olje
og eddik (gjerne balsamico)
1 pose tortillachips
Ristede pinjekjerner eller peanøtter uten salt

AVOKADOSALAT:
2 ss majones,
3 ss creme fraiche eller seterrømme,
1 ss ravigottesaus,
2 hvitløkbåter,
2 avokadofrukter,
2 ss sitronsaft,
2 flådde, hakkede tomater,
1/2 rød chili,
1 hardkokt egg (til pynt),
salt og pepper.

Skrell avokadofruktene, del og fjern stener. Skjær avokadokjøttet i terninger og drypp sitronsaft over (så det ikke mørkner). Hakk chili. Bland alle ingredienser til salaten sammen i en bolle. Smak til. Dekk til og sett kaldt til servering. Før servering presses den hardkokte eggeplommen gjennom hvitløkspresse som mimosadryss på toppen av salaten.
Rens og vask ruccolasalaten. La den renne av Still stekeovnen på 180 gr. varme. La kyllinglårene få noen minutter i ovnen, så de "blåser" litt opp. Server dem lune.
Fordel ruccola på porsjonstallekener og drypp litt olje og eddik over. Legg på kyllinglår på salatsengen. Dryss pinjekjerner rundt. Server herlighetene med chips og avokadosalat til.
Og kos dere, lenge

Prøv gryteretter som kan lages på forhånd og som ofte smaker bedre dagen etterpå.

Suppelapskaus

(2 porsjoner)

300 g strimlet svinekjøtt
1 båt hvitløk
1 ss olivenolje
3 dl vann + 1 terning klar kjøttsuppe
ca. 1 l frossen grønnsaksblanding med poteter
1 ts provencekrydder
1/4 ts salt
1/4 ts pepper Slik gjør du:
1. Finhakk hvitløken og fres den i en kjele med olje.
2. Tilsett vann og buljong, og la det koke opp.
3. Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet og la det trekke 4-5 minutter til suppen har blitt litt jevnet. Smak til med salt og pepper.
Serveres med flatbrød eller brød.

Lapskaus

(4 porsjoner)

ca 600 g storfekjøtt av bog, høyrygg eller bibringe
ca 2 ss smør til steking
6 poteter
ca 3 Gulrøtter
1 kålrot (stor skive)
1 persillerøtter
ca 4 dl vann/buljong
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper

1. Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner.
2. Ha kjøttet i en gryte og hell over vann/buljong. Tilsett grønnsaker og poteter skåret i terninger og la alt trekke på middels varme til alt er mørt.
3. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.
Lapskausen kan godt lages uten bruning. Rester av kokt kjøtt kan gjerne brukes.
Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær

Kjøttdeiggryte

300 g kjøttdeig
2 ss olje
1/4 kålhode, finstrimlet
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
2 dl vann
3 ss rømme

Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den lett.

Rør inn salt, pepper, paprikapulver, soyasaus og vann og la retten småsurre under lokk i 15 minutter.

Rør inn rømmen like før servering.

Server gryten med poteter eller ris.

Og til slutt den kjente Pytt i panne, vår favoritt på hytta

Pytt i panne

5-6 rå/kokte poteter
2 rå/kokte skiver kålrot
1 1/2 løk
300 g kjøttrester eller pølser
1/4 purre
1/2 rød paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
2-3 ss hakket kruspersille

Potetene og kålroten skrelles før de skjæres i små biter og stekes ved svak varme. Brukes kokte poteter og kålrot (evt. rester) trengs det ikke så lang steketid. Løken finhakkes og tilsettes. Kjøttet skjæres i biter og brunes sammen med de andre ingrediensene. Deretter tilsettes purre og paprikabiter. Smak til med salt og pepper. Dryss kruspersille over like før servering. Serveres med grov gjærbakst og evt. stekt speilegg.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:176


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!