Gå til forsiden av matoppskrift.no

Ikke nødvendigvis dyrt å spise sunt

Oppdatert: 12.01.2011 Publisert: 10.01.2011 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Freeimages.com v/ Andrzej Gdula




Det går fint an å spise sunt og samtidig billig. Her er 19 tips til hvordan du kan spare penger og samtidig gjøre sunnere valg.
En del nøkkelhullsmerkede matvarer koster mer enn andre tilsvarende matvarer uten Nøkkelhullet, men det er store prisforskjeller fra butikk til butikk. Det finnes produkter med Nøkkelhullet fra mange av butikk-kjedenes egne lavprismerker som er rimeligere enn de store merkevarene.

19 tips til sunn og rimelig mat

  1. Se etter billigere merkevarene som tilbyr produkter i alle basismatvaregruppene.
  2. Spar penger ved å gi mer plass til grønnsaker og poteter på middagstallerkenen og mindre plass til kjøtt. Bønner og linser er sunne, og du sparer penger dersom disse erstatter kjøttet.
  3. 1 kilo frosne grønnsaker kan være billig og passer til mange retter.
  4. Tradisjonelle grønnsaker som kårot, gulrot, løk og purre er stort sett rimelig hele året og kan være grunnlag i mange retter - ovnsbakt, eller som basis i supper og gryter.
  5. Følg sesongene når det gjelder frukt og grønt. Har du lagringsmuligheter er høsten et godt tidspunkt for å kjøpe større mengder frukt, bær, grønnsaker og poteter.
  6. Spar penger ved å bytte pommes frites med poteter. Ovnsbakte poteter kan være et enkelt og spennende alternativ.
  7. Fiskefilet, for eksempel av sei, er et rimelig alternativ til kjøtt.
  8. Mager kjøttdeig er ikke nødvendigvis dyrere enn vanlig kjøttdeig.
  9. Spis mer grovt brød og skjær tykkere skiver. Det finnes billige varianter og grovt brød holder deg lengre mett. Brød er også mye billigere enn pålegg.
  10. Sunnere kornblandinger er som oftest billigere enn produkter med mye sukker.
  11. Melk med Nøkkelhullet som ekstra lett og skummet melk er ikke dyrere enn lett- og helmelk.
  12. Magre kjøttpålegg, som kokt skinke eller kalkunfilet, koster nødvendigvis ikke mer enn kjøttpålegg med høyere fettinnhold.
  13. Ikke kast rester. Bruk rester som pålegg (stekt fisk) eller i omeletter og gryteretter dagen etterpå. Rester kan også egne seg som kveldsmat eller fryses.
  14. Mager kesam er et sunnere alternativ til rømme og ikke dyrere. Kesam kan også brukes til å lage forskjellige typer dipp.
  15. Frukt og grønt som snacks er billigere enn sjokolade og potetgull.
  16. Vann er den beste tørstedrikk. Velger du vann istedenfor brus reduserer du både inntaket av sukker og pengeutgifter.
  17. Sammenlign pris per kilo. Det finner du på hyllemerkingen.
  18. Se på ingredienslisten. Matvaren inneholder mest av det som står først.
  19. Se etter gode tilbud.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2075


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!