Gå til forsiden av matoppskrift.no

Irish coffee. ekte irsk.

Oppdatertdato: 28.10.2007 Publisert først: 28.10.2007 Tema: Whisky Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen


Hvis man spør seg rundt, vet de fleste hva en Irish Coffe er, mange tror de vet hvordan den lages, noen få vet det, mens få kan historien rundt denne drikken.

Historien
Historien sier at den første irish Coffe ble kreert og servert i terminal restauranten på en båtfly havn i 1943. Her i The Port of Foynes i fylket Limerick i Irland, var det før, under og etter krigen en god del flytrafikk mellom Irland og USA. En avgang i 1943 måtte snu pga dårlig vær og når passasjerene kom inn igjen, ville sjefen i Restauranten, Joe Sheridan, gjerne servere noe som varmet passasjerene. Han tok en flaske Irish og laget det vi i dag kaller Irish Coffee.
The Buena Vista bar i San Francisco har hjulpet til å gjøre denne drinken kjent. Eieren her, Jack Koeppler, reiste til Irland i 1952 og lærte av Joe Sheridan.
Den originale drinken kan i dag drikkes på Joe Sheridan Cafe Bar på Shannon flyplassen i Irland. Denne ligger ikke så langt fra Limerick.
På The Foynes Flying Boat Museum holdes det hvert år en Irish Coffe festival med eget Irish Coffee mesterskap. Dette til underretning for dere som kunne tenke dere dette.

Irish coffee
Den originale Irish Coffe er litt forskjellig fra det mange tror. Det skal brukes Irsk Whiskey, vanlig sukker, ikke sugerør, frisk kaffe, lettpisket frisk krem og varme glass.
Originalen er som følger:

4,5 cl Irsk Whiskey(Powers Gold Label Irish Whiskey)
2 ts sukker(2-3 sukkerbiter)
Varm kaffe
Frisk lettpisket fløte(Skal ha konsistens som sennep)

Glasset varmes med varmt vann. Bruk egne irish coffe glass eller varme sikre vinglass. ha i sukker, whiskey og kaffe til 2 cm under kanten. Rør til sukker er oppløst. Toppes med krem som helles forsiktig på over baksiden av en skje. Denne skal ikke blandes med kaffen. Her er det viktig med fet fløte som ikke blander seg så lett. Skal drikkes gjennom kremen. Ikke sugerør.

Men så kommer alle varianter av denne drinken. Det mest kjente er å bruke brunt sukker i. Dette gir en mer karamellaktig smak.

County Cork Irish Coffee
4,5 cl jameson Irish Whisky
12 cl varm kaffe
1 toppet ts brunt sukker
Pisket krem

Forvarm ett Irish Coffee glass. Ha i whisky, kaffe og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Toppes med krem. Ikke rør mer. Kaffen skal suges gjennom kremen

Irish Coffee for 2
2 varmesikre vinglass
4 sukkerbiter
9 cl grand marnier
12 cl irsk whisky
varm frisk sort kaffe
Pisket krem

Hell varmt vann i glassene og la det stå litt. Tøm ut vannet og fordel likør og sukker blant de.

Tenn på likøren og når flammene danser helles kaffen på. Det skal være igjen noen cm på toppen. Fordel whiskyen og ha en kremklatt på toppen. Drikkes sammen med en spesiell venn eller kjæresten.

Og så en hel haug av disse nasjonale varianter av denne drinken

American coffee
4,5 cl Bourbon
12 cl varm kaffe
1 toppet ts brunt sukker
Pisket krem

Forvarm ett Irish Coffee glass. Ha i Bourbon, kaffe og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Toppes med krem. Ikke rør mer. Kaffen skal suges gjennom kremen

Italian Coffee
4,5 cl amaretto
1,5 ts kaffeiskrem
Kaffe
Klype malt koriander

Amaretto i ett krus. Fyll opp med kaffe. Iskrem på toppen og dryss med koriander

Mexican Coffee
4 cl tequila
1 ss brunt sukker
kaffe
kremfløte

Varm et vinglass i rennende varmt vann eller over ild. Ha det brune sukkeret i glasset og hell på kaffe, men ikke mer enn at det blir plass til tequilaen. Hell på tequila og legg på en god klatt krem.

Russian Coffee
1,5 cl kaffe likør
1,5 cl hasselnøtt likør
1 cl vodka
Varm kaffe

Hell alkoholen i ett krus. Hell på kaffe og topp med pisket krem. Dryss forsiktig over muskat, kanel og kakao pulver.

Scandinavian Coffee
3 cl Løiten Linje aquevit
12 cl svart kaffe
1 ts brunsukker
fløtekrem

Legg brunsukkeret i bunnen av glasset og dekk det med aquevit. Hell deretter over kaffe og bland godt. Legg fløtekrem på toppen.

Irish coffee & shortbread


Prøv også Irish coffee & shortbread.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Nespresso
Bildet er tatt av Nespresso

Ingredienser

1 kapsel Fortissio Lungo Grand Cru
1 teskje flytende sukker
5 teskjeer whisky
2 teskjeer pisket krem
250 g hvetemel
50 g rismel
100 g sukker
1/2 teskje vaniljesukker
250 g smør
brunt sukker


Den ultimate kaffenytelsen i en storartet klassiker. Tilsett litt irish coffee i espressoen og nyt den fantastisk luksuriøse smaken av en av de største kaffetradisjonene.


Fremgangsmåte

Irish coffee:
Varm opp whiskyen med rørsukkersirupen i en «bain marie» (et vannbad). Tilbered Fortissio Lungo Grand Cru i en lungo (110 ml). Hell den første tilberedningen av Fortissio Lungo Grand Cru i et glass. Tilsett pisket krem og server.

Shortbread:
Varm opp ovnen til 160 °C. Fyll kjøkkenmaskinen med begge typer mel, smørterninger, sukker og vanilje. Bland dette gradvis til det blir en rund deig. Rull ut deigen til et rektangel på en langpanne eller liknende kledd med bakepapir og overstrødd med mel. Skjær deigen i firkanter med en kniv. Bakes i ovnen i 15–20 minutter.
La avkjøles og bryt av de ferdigskårne firkantene. Server shortbreadsene med irish coffee.

Tilbehør
2 lungokopper (2 x 150 ml)
1 Ovn
1 Bolle
1 Kjøkkenmaskin

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 492,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:337





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.