Gå til forsiden av matoppskrift.no

Jul. ikke bare småkaker

Oppdatert: 17.12.2012 Publisert: 05.12.2010 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: tine.noog melk.no




Julen er ikke bare småkaker, men og tradisjonelle saftige kaker og gjærbakst. Hva er vel en jul uten julekake, kransekake, delfiakake og diverse krydderkaker.
Jeg minnes krydderduftene hjemme før jul når det ble laget krydderkaker og pepperkaker.
Jeg skal her ta for med de kakene som hører til julen og som vil vekke minner hos mange.

En adventskrans hører med nå før jul.

100 g meierismør
3 1/2 dl lettmelk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 egg
Ca. 500 g hvetemel
1 g safran eller 1/4 ts gurkemeie

I stekeovnen: 200 grader C, ca. 25 minutter

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenpisket egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm. Tvinn pølsene og form til rund krans på stekeplaten. La den etterheve pålunt sted under plast.

Pensle med sammenvispet egg og stek den gyllen.Avkjøl på rist. Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe, det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden.

En delfiakake som er dedikert til Alf

2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.

Smelt delfiafettet og sjokoladen.
Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe.
Hell i avlang form dekket med matpapir, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.

Engelsk vørterølkake

250 g smør eller margarin
350 g sukker
1 flaske vørterøl
3 egg
450 g korinter
250 g mørke rosiner
50 g hakket pomeranskall
1 ts natron
1/4 ts allehånde
1/4 ts kanel
1/4 ts nellik

Denne oppskriften gir 2 kaker. Vørterølet gjør dem mørke og gir en spennende smak.

Slik gjør du:
Smelt smøret. Rør det sammen med sukker, egg og øl. Tilsett korinter, rosiner, pomeranskall og mel, blandet med natron og krydder. Rør deigen godt sammen.

Smør to avlange kakeformer som hver rommer 1 1/4 - 1 1/2 liter, evt bruk en stor og en mindre form. Fordel deigen i formene og stek på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca 1 1/2 time. Prøv med en kakenål om kaken er ferdig. La kakene avkjøles i formen før de vendes.

Fin julekake

6 dl melk
250 g smør eller margarin
200 g sukker
1 kg hvetemel
2 ts kardemomme
75 g gjær
250 g rosiner
200 g sukat

Smelt smør eller margarin og sukker i melken. Avkjøl til fingervarmt, rør ut gjæren. Elt i melet blandet med kardemomme. Deigen skal arbeides blank og smidig og skal slippe bollen. Dekk deigen med plast og klede og la den heve til dobbel størrelse.

Ta deigen på bordet, del den i to og fordel rosiner og sukat i emnene, elt dem godt, og form til runde, glatte kaker. Sett dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir. Kakene sprekker ikke så lett hvis du skjærer rundt kanten med en skarp kniv, og trykker kakene godt ned på midten. La kakene heve godt i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stek dem på nederste rille i ca 45 minutter ved 175 C.

Julekake skal være godt gjennomstekt, men ikke få for tykk skorpe. Derfor er det viktig at steketemperaturen ikke blir for høy.

Honningkake med fyll

4 egg
2 dl sukker
2 dl honning
4 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
2 ss appelsinmarmelade
1 ts ingefær
1/2 ts nellik

Fyll:
100 g finmalte mandler
100 g marsipanmasse
40 g melis
1 eggehvite
1/2 dl rom
100 g finhakkede syltede frukter (sukat, syltet appelsinskall)

Visp sukker og egg til eggedosis. Ha i de andre ingrediensene og rør til alt er godt blandet. Fyll røren i en smurt og strødd avlang form på ca 2 liter, og stek kaken ved 175 C i ca 90 minutter.

Skal honningkaken serveres i skiver men uten fyll, kan den pyntes før steking med skåldede, grovhakkede mandler.

Bland marsipan, mandler, melis og eggehvite til en jevn masse. Rør inn rom og syltede frukter.

Skjær skiver av honningkake og smør på et jevnt lag med fyll. Legg en skive honningkake på toppen og stryk over litt melisglasur utrørt med sitronsaft. Dryss litt kakepynt på toppen.

Julefruktkake

150 g korinter
150 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g tørkede aprikoser
6 dl appelsinjus
7 egg
5 dl sukker
500 g smør
8 dl hvetemel

Finhakk korinter, mandler, hasselnøtter og aprikoser og legg i jus over natten.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn smeltet smør vekselvis med hvetemel. Sil bort eventuell overflødig jus fra frukt og nøtter og rør alt inn. Hell røren i godt smurte former og stek på nederste rille i stekeovnen ved 150 °C i ca. 2 timer. Legg matpapir over formene under steking for å bevare den lyse og fine fargen på kaken. Avkjøl kaken i formen. Det gjør at den er lettere å hvelve uten at den går i stykker. Pakk inn kaken i aluminiumsfolie. Kaken kan også fryses.

Julebrød med juleøl

4 dl juleøl
200 g hvetemel
1,5 dl kulturmelk
1/2 dl honning
1 ss salt strøken
1,5 kryddermål med fennikel
1 krm anis
1 ss finhakket pomeransskall
ca 700 g rugmel
50 g gjær

Kok opp ølet og tilsett hvetemel blandet med melk. Rør gjæren ut i litt av ølet før den has i sammen med honning og krydder. Arbeid godt før rugmelet tilsettes. Arbeid videre til den er smidig. Sett til heving til den er dobbelt så stor. Arbeid så inn litegranne hvetemel før den heves igjen.

Has så på bakebordet og knas skikkelig før den deles i 4 deler som formes som litt avlange brød. Settes på smurt plate og etterheves. Pensles med vann før steking ved 200 grader i 30-40 minutter. Kan pensles underveis i stekingen ett par ganger.

Kransekake

500 g mandler
4 eggehviter
500 g melis

Eggehviteglasur:
1/2 eggehvite
75 g (1 1/4 dl) melis
ca. 1/2 ts sitronsaft eller romessens

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Gni inn 1 eggehvite for å få seig deig. Sikt inn melis og bland det inn sammen med 3 eggehviter. Varm deigene i en kasserolle (ikke jern) Elt godt hele tiden. Avkjøl deigen til den er nesten kald. Tilsett litt og litt av en stivpisket eggehvite til deigen blir passe fast. Avkjøl deigen, gjerne til neste dag.

Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.

Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.

Krydderkake

200 g smeltet smør
1 l kefir
500 g sukker
650 g hvetemel
4 ts natron
2 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik

Smelt smør og rør inn kefir og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.
Hell i en smurt/bakepapirkledt liten langpanne og stek i varm stekeovn 175 oC i ca 40 min, på nederste rille. Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Kaken holder seg saftig og myk uten frysing men egner seg også godt til frysing.

Tips: Skjæres opp i biter og serveres naturell eller med litt pisket krem (eller creme fraiche) og bær ved siden av.

Vørterkake

8,5 dl hvetemel
8,5 dl rugmel
2 1/2 dl melk
1 dl vann
2 ts pulverkaffe
3 dl vørterøl
1 dl sirup
1 dl sukker
75 g gjær
1 ts salt
1 ts nellik
1 ts pepper
100 g korinter eller rosiner

(2-3 vørterkaker)

Rør ut gjæren i litt lunken melk og bland sammen melk, kaffepulver, vann, sirup og vørterøl. Tilsett mesteparten av melet sammen med nellik, salt og pepper og rør deigen smidig.

La deigen stå til heving til gjæringen er godt i gang. Tilsett så resten av melet, sukkeret og rosinene. Arbeid deigen raskt sammen og la den stå tildekket og heve til dobbelt størrelse.

Del deigen i 2-3 emner og form runde eller avlange vørterkaker. Legg kakene over på smurt og melet plate og etterhev under klede.

Stek vørterkakene i ca 1 time ved 230 C. Pensle de ferdigstekte vørterkakene med kaffe og sukker eller sukkervann.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:71


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!