Gå til forsiden av matoppskrift.no

Juledesserten- den søte avslutning på det store måltid

Oppdatert: 21.12.2015 Publisert: 09.12.2011 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: Bengt Wilson og Alf Børjeson




Det er nok mange forskjellige tradisjoner ute og går når det gjelder desserter i julen, men det er stort sett de kjente og kjære som går igjen over alt. De gamle, gode som riskrem, multekrem, karamellpudding og diverse fruktsalater. I de siste årene er det kommet til en del andre, men ofte er det de samme som går igjen.
Men hvordan lager man så disse?
Jeg har samlet de mest kjente (og ett par internasjonale) og presentert de under. Velbekomme!

Julens riskrem

3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3-4 dl risgrøt
50 g mandler, skåldede

Tilbehør:
1 pakke (5 dl) ferdig bringebærsaus eller hjemmelaget rød saus

Visp fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland i grøten og hakkede mandler. Server desserten med rød saus til.

Karamellpudding

125 g sukker
2 dl kremfløte
4 dl helmelk
1 vaniljestang
4 egg

Pynt: 1 1/2 dl kremfløte

En dessert som alltid skaper lykke. Enkel å lage, men du må ha tålmodighet med steketiden

Brødform: 1 1/2 l
I stekeovn: 200 - 125 grader C i vannbad, ca. 2 timer

Ha sukkeret i formen og brun det direkte på middels varm plate til sukkeret er smeltet. Kok opp fløte og melk sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen. Rør forsiktig inn de lett sammenvispede eggene. Sil blandingen i formen. Sett langpannen i forvarmet ovn på 200 grader og hell på kokende vann til pannen er 3/4 full. Sett inn formen og skru ned varmen etter 10 minutter. La puddingen stå til den har stivnet. Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en vætet skje.

Avkjøles til neste dag. Hvelv puddingen på fat med kant. Pynt med vispet krem eller server den til.

Multekrem spesial

3 dl kremfløte
1 dl syltetøy eller 2 dl friske bær tilsatt 2 ss sukker
1-2 ss sukker
har du litt Lakka i huset smaker denne likøren utrolig godt i moltekrem...

Visp kremen "slapp". Rør inn syltetøy eller bær (og Lakka). Serveres fra bolle eller fyll kremen i sandkaker eller krumkaker. Om du velger å fylle kremen i småkakene må dette gjøres like før servering ettersom de på grunn av fuktigheten i kremen vil bli myke etter en kort stund!

Julefruktsalat

1 boks ananas (ca 250 g)
1 boks mandariner (ca 250 g)
2 syrlige epler
2 pærer
1 liten klase druer
50 g hakkede mandler

Saus:
2 dl kremfløte
1 dl majones
1 ss frisk sitronsaft

Sil saften fra mandariner og ananas. Skjær ananasringer i mindre biter. Skyll epler og pærer, fjern kjernehus. Skjær frukten i små biter. Skyll druene, del dem og fjern stenene. Bland all frukten med mandlene. Ta av noen druer og eplebiter til pynt. Visp fløten til lett krem, bland den med ajonesen og rør sitronsaften. Bland frukt og salatsaus forsiktig i en bolle. Pynt med druer og eplebiter. Sett fruktsalaten kaldt før servering.

Til en fruktsalat kan det og serveres råkrem.

Råkrem

2 eggeplommer
2 ss melis
2 1/2 dl kremfløte
1 ts sherry eller rom

Visp eggeplommer og melis til eggedosis. Stivpisk fløten. Bland forsiktig sammen eggedosis, fløte og sherry.

Råkrem smaker godt til både fruktsalat og til friske, sukrede bær. Og hvorfor ikke prøve en fløterand med multer.

Fløterand med multer

6 blad gelatin
1 pk fryste multer, ca 375 g
2-4 ss konjakk eller likør
sukker etter smak
3 dl kremfløte
2 ss vaniljesukker

La gelatinen ligge i kaldt vann en stund og mykne.

Tin bærene i en bolle sammen med brennevin og sukker etter smak.
Stivpisk fløten med vaniljen. Sløyf vaniljen hvis du ikke er tilhenger av smaken eller reduser mengden. Rør inn knapt halvparten av bærene.

Smelt gelatinen i litt varmt vann eller multesaft, avkjøl noe og bland den forsiktig i kremen under omrøring.

Skyll en lav randform med kaldt vann, og hell kremen oppi. La den stå og stivne i kjøleskapet, ca 3 timer.

Vend fløteranden på serveringsfat og fyll åpningen med resten av multene.

Dronning Maud dessert

1 plate Dronningsjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
6 dl kremfløte
1/2 dl portvin
kokende vann

For mange er det ingen jul uten denne herlige fromasjen.

La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann ca. 10 minutter. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Visp fløten til lett krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i 1/2 dl kokende vann og tilsett portvinen. Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører. Vend så inn kremen.
Riv sjokoladen. Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle med sjololade på toppen. La fromasjen stivne i kjøleskapet før servering.

Og så tar jeg med ett par kjente utenlandske.

Coughton Christmas Pudding

500 g demerarasukker
500 g hakket nyretalg eller 400 g margarin, smuldres i melet
500 g lyse rosiner
500 g korinter
200 syltet skall, sukat
250 g hvetemel
250 g strøkavring
200 g skåldede mandler, hakket
200 g hakkede valnøtter
revet skall av 2 sitroner
1 ss revet muskat
250 g epler, revet
100 g gulrøtter, revet
6 sammenpiskede egg
1 vinglass brandy
3 dl melk eller øl

(4 store puddinger)

Diss puddingene bør lages fire måneder før jul. Best blir de hvis de får stå et år.

Bland alt det tørre i en bolle. Rør inn egg, brandy og melk.
Fordel røren i godt smurte former eller boller. Dekk hver form med tre lag matpapir med en fold langs midten. Knyt med tråd. Legg en brettet foliestrimmel under formen, med endene et stykke over formen slik at formen lett kan løftes opp av vannet når den er ferdig.

Kok formene i vannbad i kjeler i 5-6 timer. Vannet skal hele tiden stå kant-i-kant med innholdet i formene.

Varm opp på nytt i vannbad i tre timer den dagen puddingen skal spises.

Plumpudding

2 fransk brød
5 dl melk
125 g sukker
125 g korinter
125 g rosiner
60 g mandler
30 g sukat
100 g talg
1 knivsodd kanel
1 knivsodd nellik
1/4 ts salt
0,5 dl rom
6 egg

Saus
6 eggeplommer
1,5 dl flytende syltetøy
1,5 dl vann
40 g sukker

Skorpen skjæres tynt av brødene, disse skjæres i skiver, påhelles den kokte, lunkne melk, tilsettes den fint hakkede talg, sukkeret, de rensede korinter og rosiner, den finskårne sukat, de skåldede, finhakkede mandler, krydderiene, rommen og til sist de vispede egg. Fylles i smurt og strødd form, som overbindes med et klæde, opvridd i kokende vann; koker i en gryte med kokende vann 1,5 - 2 timer. Formen må være fylt til randen og vannet må hele tiden under kokingen stå over formen. Hvelves.

Puddingen kan lages flere dager før den skal brukes, men varmes da igjen på samme måte i formen og i kokende vann.

Saus:
Alt blandes i emaljert gryte og vispes over svak varme, ikke direkte over ilden, til sausen blir tykk og skummende.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:64

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Himmelsk lapskaus fra Tuddal.
Himmelsk lapskaus fr...
Prøv også Dronning Maud fromasj 2.
Dronning Maud fromas...
Prøv også Kardemomme-pannacotta med ananas og granateple.
Kardemomme-pannacott...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!