Gå til forsiden av matoppskrift.no

Julekaker som krever litt

Oppdatertdato: 19.12.2012 Publisert først: 19.12.2009 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Lisa Westgaard


Noen av våre kjente julekaker er litt vanskelige eller litt mer spesielle enn de andre. Noen krever lang tid eller spesielle fremgangsmåter.
Men noen av våre beste kaker hører med her.

Fyrstekake

125 g smør
125 g sukker/melis
250 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
3 ss fløte

Fyll:
250 g mandler
250 g melis
2 eggehviter
2 ss hvitvin

Rør smør og sukker luftig. Ha i mel og bakepulver. Rør inn fløte og sett deigen kaldt mens fyllet lages.

Fyll:
Mal mandlene og bland dem med melis. Ha i pisket eggehvite og vin til det blir tyktflytende.

Smør en form(24cm) og kjevle ut 2/3 deler av deigen slik at den dekker formen og opp på kanten. Ha i alt fyllet og jevn det ut. Resten av deigen kjevles ut og kuttes i strimler som legges på fyllet i rutemønster.

Pensle kaken med litt pisket egg og stek ved 175°C i ca 1 time til den er gjennomstekt. Bruk nederste rille. Når den er ferdig tas den ut og kjøles ned på rist. Det er lurt å bruke springform.

Delfiakake

1 stk liten

2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.

Smelt delfiafettet og sjokoladen. Visp eggedosis av egg og sukker. Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen. Rør inn litt kaffe. Hell i avlang form dekket med matpapir, og stikk ned kjeks, gele og marsipan. Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.

Kransekake

500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
2 eggehviter (neste dag)
smeltet smør og semulegryn til pensling av formen

Bruk skåldede mandler. Mal disse en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter (upiskede). Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag.

Da stivpiskes 2 eggehviter som vendes inn i mandelmassen. Nå skal deigen hvile minst 2 timer. Smør formene godt: Smelt smør eller margarin, la det bli nesten kaldt og tyktflytende. Smør formene og la dem stå ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.

Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite. Glasuren fylles i små kremmerhus av papir med et lite hull i spissen. Sprøyt glasuren på ringene og legg disse oppå hverandre. De kan festes sammen med karamell. Til slutt pyntes kaken med sløyfer, norske flagg og bonboner.

Bergenske vannkringler

500 g hvetemel
50 g margarin
3 dl lunken melk
50 g gjær + 1 ss kaldt vann

Vannkringler eller bergenske vannkringler eller bergenskringler. Kjært barn har mange navn. Uansett: Vannkringler er fast knyttet til Bergen. Kringlene etterheves i vann, derav navnet. Vann finnes det jo som kjent mye av, nettopp i Bergen.
Fra litteraturen om Bergen kjennes vannkringlene som yndet proviant for nordlandsfiskerne. De nordnorske kjøpmenn var storforbrukere av bergenske vannkringler. I dag er vannkringler fast følge til spekemat og rømmegrøt. Turister fyller sine vesker og poser med den lille tørre, gyldne kringlen og himler med øynene under tyggingen - «Wonderful! Marvellous!»

Smelt margarin. Ha i melk og varm til 37 °C (fingervarm). Løs gjæren opp i det kalde vannet og ha den i margarin/melkeblandingen. Arbeid inn hvetemelet til en fast deig. Elt godt. Hev den i 20-30 min. Kna den godt, helst uten for mye mel på hendene. Deles i jevnt store emner og trilles ut til tynne pølser som formes til små kringler. Forvarm stekeovnen til 220 grader.

Ha en kjele med kokende vann klar, og legg de ferdige kringlene i det kokende vannet. Når de flyter i vannet, tar du dem opp, legger dem på stekebrett og steker dem ca. 15 min til de er lys gyldne. Tørk dem på ettervarmen.

Christmas cake

500 g lyse rosiner, grovhakket
500 g korinter
250 g apsikat (syltet sitrusskall)
1 1/2 dl konjakk
500 g smør
125 g brunt sukker
8 eggeplommer
150 g hvetemel
125 g strøkavring
1/4 ts revet muskatnøtt
1 ss kanel
2 ts muskatblomme

Bland all frukten i en bolle og hell over konjakk. La det trekke i noen timer, gjerne natten over.

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn én og én eggeplomme og rør godt. Tilsett hvetemel, strøkavring og krydder vekselsvis med frukten. Hell blandingen i to godt smurte puddingformer.
Dekk dem godt til med bakepapir og aluminiumsfolie. Knyt rundt med bomullstråd. Sett formene i vannbad i stekeovnen ved 180 °C i 5-6 timer. Etterfyll med vann.
Ta opp kakene og la dem stå kaldt en uke eller mer til modning. Når kaken skal serveres varmes den opp igjen i vannbad og serveres med vaniljesaus.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:469

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.