Gå til forsiden av matoppskrift.no

Julens gjærbakst

Oppdatert: 12.12.2007 Publisert: 12.12.2007 Tema: Gjærbakst Forfatter: Fotograf: melk.no




En god julekake hører til i julen, og er fast innslag i mange baketradisjoner over hele landet. Det er mange oppskrifter her, avhengig av hvor i landet man er. Også i England er dette tradisjon.

Bergensk julekake

2 stk

250 g margarin
5 dl melk
75 g gjær
175 g sukker
1 kg hvetemel
1 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
250 g rosiner
100 g sukat
1 egg

Smelt margarinen. Ha melken i og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken. Bland sammen melk, gjær, sukker, halvparten av melet, kardemomme og salt. Elt deigen godt. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve ca 30 minutter.

Ta deigen igjen og elt inn rosiner, sukat og resten av melet. Deigen skal være ganske fast. Dekk den til igjen, og la den heve 30-40 minutter til.

Del så deigen i to. Trill runde kaker. Sett dem på plate dekket med bakepapir. Snitt rundt kakene med skarp kniv, og trykk dem godt ned midt oppå. På denne måten får julekakene penere form.

Dekk kakene med plast og klede og etterhev dem ca 1 time. Visp sammen et egg og 1 ss vann. Pensle kakene to ganger med blandingen.
Sett platen på nederste rille og stek kakene først 5 minutter ved 240 C. Skru termostaten ned til 200 C og stek dem videre 35-40 minutter.
For å unngå at julekakene skal bli for mørke kan du sette en bakeplate på øverste rille i ovnen. Det demper for overvarmen.

Avkjøl kakene på rist.

Julekake

2 stk

125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner
egg til pensling

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.
Eller ha dem i godt smurt brødform, ca 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca 30-40 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen på 175 C i 30-40 minutter til de er gjennomstekte.
Avkjøles på rist.

Julebrød

2 stk

Ca. 600 g hvetemel
1 ts kardemomme, malt
1 1/2 dl sukker
150 g meierismør
3 1/2 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
1 egg
200 g rosiner, eventuelt sukat

Pensling:
Sammenvispet egg

I stekeovnen ved 175 grader C, ca. 30 - 40 minutter

Bland 2/3 av melet med kardemomme og sukker. Smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunken melk. Rør i egget.
Bland væske og mel til en jevn deig. La heve under plast til dobbel størrelse. Elt inn mel til deigen "slipper bollen".
Elt inn rosiner og del deigen i to deler. Form hver leiv til avlangt eller rundt julebrød.
Etterhev tildekket på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med egg og stek brødene. Avkjøl på rist.

Julebrød er fint å fryse ned. Julebrød smaker herlig med smør og brunost på.

Vørterkake

2 stk

50 g meierismør
1 dl sirup
30 g brunt sukker
1 flaske (33 cl )vørterøl
1 3/4 dl melk
50 g gjær
250 g rugmel, fint
1 ts salt
1 ts nellik
1/2 ts allehånde
1/2 ts pepper
50 g rosiner
Ca. 500 g hvetemel

I stekeovnen: 210 grader C, ca. 35 minutter

Smelt smøret. Rør i sirup og sukker. Tilsett vørterøl og melk. Rør gjæren ut i den lunkne deigvæsken. Rør i rugmel, salt og krydder. Elt inn hvetemel til en jevn smidig deig.
La deigen heve til dobbel størrelse. Slå den ned og la den heve en gang til. Elt inn rosiner, del deigen i to og bak ut runde kaker. La dem etterheve mins 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og stek kakene. Dekk kakene med alluminiumsfolie på slutten av steketiden, hvis de blir for mørke før de er ferdigstekt.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:468


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!