Gå til forsiden av matoppskrift.no

Julens klassiske småkaker

Oppdatert: 07.12.2006 Publisert: 07.12.2006 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Mari Svenningsen




Det er mange småkaker som hører julen til, og her har vi tatt for oss de klassiske som nesten alle har ett forhold til.

Berlinerkranser

60 stk

2 stk. hardkokte eggeplomme
2 stk. rå eggeplomme
90 g sukker
250 g smør
350 g hvetemel
1 stk. pisket eggehvite
4 ss perlesukker

Forvarm stekeovnen til 190 grader. Mos de hardkokte eggeplommene ut i de rå eggeplommene. Tilsett sukkeret, og pisk det hele til eggedosis.

Smør og hvetemel eltes inn vekselsvis, uten at deigen blir for fast.
Trill ut deigen til åtte mm tykke ruller. Del dem i tolv cm lengder, og form dem som kranser.
Legg kransene på smurt brett og pensle med pisket eggehvite og dryss med perlesukker. Stek i ca ti minutter.

Pepperkaker

25 stk

150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
450 g hvetemel

Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
Rør i fløten. Bland det meste av melet sammen med krydderet og bakepulver, og sikt dette i blandingen. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag.

Strø litt mel på bordet, og elt og kjevl ut deigen til den er ca 3 med mer tykk. Stikk ut forskjellige figurer, og stek dem gyllenbrune ved 175 grader i ca ti minutter.
Avkjøl kakene på rist.

Fattigmenn

40 stk

2 stk. egg
4 stk. eggeplomme
5 ss kremfløte
½ ts malt kardemomme
4 ss konjakk
5 dl hvetemel
1 kg til steking smult

Lag eggedosis av egg, eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn stivpisket krem, og bland inn nystøtt kardemomme, konjakk og siktet mel. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag.
Kjevl ut tynne leiver. Det kan være litt vanskelig, men etter hvert får man grepet på det.
Skjær snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore. Midt i snippen skjæres et snitt på langs, og man trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.
Kakene stekes lysebrune i smult, og avkjøles på rist.

Smultringer

30 stk

3 stk. egg
375 g sukker
5 dl fløtemelk
50 g smør
½ ts malt kardemomme
750 g hvetemel
2 ts hornsalt
1 kg til steking smult

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett fløtemelk (gjerne en blanding av lettrømme og seterrømme) og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Elt alt godt sammen.

Bak deigen ut til en centimetertykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene. Kok ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.

Kanelpinner

40 stk

200 g smør
100 g melis
300 g hvetemel
1 stk. eggeplomme
2 ss sukker
1 ss malt kanel

NB! Melis kan ikke erstattes med sukker, da henger ikke deigen sammen.

Smør og melis røres hvitt. Hvetemelet arbeides inn. Trill deigen til fingertykke pølser, og del dem i ca 6 cm lange pinner.
Rull pinnene i kanel- og sukkerblandingen. Stekes i ca 10 minutter på 180 grader, midt i ovnen.

Sirupssnipper

30 stk

60 g sukker
100 g mørk sirup
½ dl kremfløte
60 g smør
1 stk. eggeplomme
¼ ts malt ingefær
½ ts pepper
¾ ts natron
250 g hvetemel
100 g skåldede mandler

Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell røren over smøret og rør til smøret er smeltet. Ha i eggeplomme, og avkjøl blandingen til den er lunken. Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i rørern til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag.
Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå.

Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra piss på snippene.
Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen.
Legg kakene på en stekeplate, smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 grader i åtte til ti minutter. Avkjøles flatt på rist.

Gode raad/Goro

30 stk

500 g smør
2 stk. egg
2 ½ dl kremfløte
180 g sukker
½ dl konjakk
1 ts revet sitronskall
750 g hvetemel

Egg og sukker vispes i en halv time, og tilsettes stivpisket fløte, konjakk og sitronskall. Romtemperert smør og hvetemel blandes inn. Hold av mel til utbakingen.
La deigen stå kaldt natten over.
Kjevle ut så tynt som mulig. Klipp mønster etter jernet, slik at du enkelt kan skjære ut riktig størrelse på leiven.
Kakene stekes pent gulbrune, og klippes eller skjæres straks til jevne kanter.

Jødekaker

30 stk

375 g hvetemel
½ ts hornsalt
250 g smør
125 g sukker
1 stk. eggeplomme
1 stk. sammenvispet egg
3 ss perlesukker
1 ss malt kanel
50 g hakket mandler

Bland mel og hornsalt godt. Smuldre smøret i, og elt deigen lett med sukker og eggeplommen. Kjevl ut deigen tynt, og stik ut runde kaker. Bruk gjerne et glass.
Sett kakene på en stekeplate med bakepapir. Pensle kakene med det sammenvispede egget, og dryss over en blanding av mandler, perlesukker og kanel. Stek kakene på 175 grader i ca ti minutter.

Bordstabel

100 stk

2 stk. egg
250 g sukker
2 ss kremfløte
250 g usaltet meierismør
500 g hvetemel
3 stk. eggehvite
4 ss perlesukker
125 g skåldede, malt mandler

Egg og sukker piskes til eggedosis. Fløten piskes til krem.
Rør forsiktig sammen. Smelt smøret. Vanlig meierismør kan også brukes.Rør mel og smør inn i blandingen av eggedosis og krem. Elt deigen forsiktig sammen. La deigen hvile i kjøleskapet natten over.

Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Halvpisk eggehvitene og bland i perlesukker og de malte mandlene.

Kjevle ut deigen til en tynn, rektangulær leiv. Skjær ut 3,5 cm x 23 cm kaker. Legg kakene på en smurt plate og stek dem i ca fem minutter.
Avkjøl dem på rist. Legg en stripe mandelmasse på hver bordstabel. Sett kakene inn i ovnen, og la dem stå for åpen dør til mandelmassen stivner, men fortsatt er hvit.

Krumkaker

18 stk

2 stk. egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
7 ss vann
½ ts mandeldråper

Egg og sukker vispes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smør og vann. Smak til med mandeldråper. La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap.

Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken, Senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren.

Kakene stekes gyldneog formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:985


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!