Gå til forsiden av matoppskrift.no

Julens smultkaker

Oppdatert: 13.12.2013 Publisert: 02.12.2008 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Ragge Strand, Bengt Wilson




Av våre kjære julekaker er det flere som stekes i smult. Dette er litt styrete, men ingenting er så godt som helt varme smultringer eller fattigmann.
Vi bruker frityrkoker til disse, bare husk å ikke bruke samme fett til vårruller og smultringer, ellers får en smultringer med smak av vår!
Her er det 5 vanligste julekakene som stekes i smult.

Smultringer

3 egg
250 gram sukker
5 dl seterrømme
1,5 dl melk
4 ts hornsalt
2 ts kardemomme
750 gram hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis. Visp rømmen og bland alt forsiktig sammen. La deigen stå på en kjølig plass til neste dag. Kjevle ut 1 cm tykke leiver, og stikk ut smultringene. Stekes i smult.

Fattigmann

Dette er en gammel norsk oppskrift.

3 eggeplommer
1 eggehvite
8 ss kremfløte
8 ss melis
1 ts kardemomme
1/4 ts kanel
1 ss konjakk
400 g hvetemel
smult til steking.

Pisk eggeplommene med halvparten av melisen.
Bland fløten med den andre delen av melisen og tilsett krydder og konjakk.
Tilsett så den stivpiskede hviten vekselvis med melet.
Arbeid deigen lett på bakebordet, skal være løs.
Kjevles ut ganske tynt og kuttes ut i spisser. Lag ett hull i spisen og tre spissen gjennom.

Sett over smult i en jerngryte/smultgryte.
Varm opp langsomt. Når det stiger opp blålig røyk er den passe varm.
Legg kakene i og stek dem til de er pent gulbrune.
Tas opp og tørkes på kjøkkenpapir.

Hjortetakk

4 egg
250 g sukker
2 dl fløte
75 g smør
1/2 ts kardemomme
1 ts revet sitronskall
1 ss konjakk
2 ts bakepulver

Visp eggeplommene og halvdelen av sukkeret til eggedosis. Pisk fløten med den andre halvdelen, blandes sammen og tilsettes smeltet smør, konjakk og krydder.
Legg inn de stivpiskede hvitene vekselvis med melet og bakepulver.
Deigen arbeides på bordet og trilles ut i ringer. Snitt 2-3 snitt på skrå, så de får sin vante form.
Stekes så i smult som må være god og varm. Tørkes på kjøkkenpapir.

Krabbelurer

2 egg
2 dl sukker
3 dl melk
2 ss meierismør, smeltet
400 g hvetemel
3 ts bakepulver
1/8 ts kardemomme, malt

smult til koking

Visp egg og sukker til eggedosis. Bland melk og smør og rør inn melet blandet med bakepulver og krydder. Rør inn eggedosis. Røren skal være så fast at skjeen kan stå oppreist litt i før den detter. Varm fettet og legg i røre med en skje.
Krabbelurene skal ikke ha jevn fin fasong.Kok dem gylne.

Kakene er fine å fryse ned og smaker godt lett lune med melisdryss på.

Sprutbakkels

65 g margarin
2 1/2 dl melk
125 g hvetemel
4 egg
Smult til koking

Kok opp melk og margarin, tilsett melet og arbeid til det slipper gryten.
Tilsett eggene ett av gangen. Fyll røren i sprøytepose og sprut direkte i smultgryten i ca. 10 cm lengde, skjæres av med kniv eller saks. Ha ikke for mange i gryten og vend dem av og til. De skal være gulbrune.
Tas opp med hullsleiv og legges på papir. Serveres helt nykokte drysset med melis.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:466


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!