Gå til forsiden av matoppskrift.no

Juletidens steker

Oppdatert: 13.12.2011 Publisert: 09.12.2011 Tema: Kjøtt Forfatter: Fotograf: matprat.no




Nå som julen nærmer seg med stormskritt, er det og tid for de gode tradisjonelle middagene med venner og familie. Og det smaker fortsatt godt med en solid stek i ovnen eller jerngryta.
Her er de vanligste, tradisjonelle oppskriftene på disse og det er bare å invitere venner og svigermor til middag! Og husk at disse og kan bruks i romjula.

Det som er viktig når en steker stek i ovnen er å bruke steketermometer. Og da slipper man å oversteke kjøttet. Det kan og være lurt å evt brune kjøttet på forhånd i en panne. Stek kan og stekes i en stor jerngryte under lokk.

Se tabell her for Steketider og ovnsvarme

Se og her for flere forslag til stek. Stek til fest!

Se og her for tilbehør. Godt tilbehør til julematen

Oksestek med grønnsaker

6 porsjoner

1,2 kg. Surret oksestek salt og pepper

Saus :

60 g hvetemel
60 g smør
1 liter god kjøttkraft (eller buljong)
salt og pepper
litt kajenne
rødvin eller solbærsaft

Tilbehør :

400 g erter
400 g gulrøtter
400 g kålrot
smør
1 1/2 poteter
kruspersille, finklippet 1. Sett stekeovnen på 250 grader C.

2. Gni steken inn med salt og pepper og la den ligge til bruning i varm stekeovn ca. 8 min.
3. Skru varmen ned til 90 grader C og la kjøttet steke videre til kjernetemperaturen er 58-60 graer C. Tiden avhenger av tykkelsen på steken, beregn ca. 2 timer.

4. Ta ut steken og la den hvile minst 15 min. Før du begynner å skjære i den.
5. Til sausen bruner du smør og mel til det har fått nøttebrun farge. Tilsett kraft under stadig røring. La sausen koke i minst 10 min. Uten lokk, til all melsmaken er borte. Smak sausen til med salt, pepper, litt kajenne og en skvett vin eller solbærsaft.

6. Rens og del grønnsakene i staver og biter. Kok alle grønnsakene hver for seg, da de har ulik koketid. Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann tilsatt litt smør.

Svinestek til søndag

4 porsjoner

ca 1 kg svinestek uten ben.
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket merian
1 ts tørket basilikum
2 gulrøtter
1 løk
ca 1/2 liter vann

Saus

2 ss smør
3 ss hvetemel
ca 5 dl stekesjy
1/2 ts soyasaus
1 laurbærblad
ca 1/2 dl rødvin
salt og pepper

Stikk ett steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet.
Gni kjøttet inn med krydder.
Legg steken i en ildfast formog legg løk og gulrøtter i biter rundt den
Slå på vannet.
Stek ved 125 grader til termometeret viser 77 grader. Ca 2-3 timer.

Brun smør og mel under ommrøring, og spe med silt stekesjy.
Tilsett soya og laurbærblad, og la den koke i ca 10 minutter. Smak til med vin, salt og pepper.
Serveres med kokte poteter og grønnsaker( rosenkål, surkål, gulrot el.)

Klassisk lammestek

6 porsjoner

1 lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 båter hvitløk, hakket
1 løk, i båter
3 gulrøtter
8 dl vann

Saus:

Ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt

Serveres med f.eks. Fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

Slik gjør du:

1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.

2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.

3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter

(6 porsjoner)

12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet ost

Fløtegratinerte poteter

Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min

Slik gjør du:

1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.

2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.

Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Reinsdyrstek med viltsaus

4 porsjoner

ca. 1 kg benfri, surret reinsdyrstek 2 ss smør
1 1/2 ts salt
2-3 ss hvetemel
1/2 ts pepper
ca. 6 dl kraft/sjy
4 knuste einerbær
1 dl seterrømme
1 gulrot 2-4 skiver geitost eller 1 ss rørt tyttebær
1/2 sellerirot
1/2 ts salt
ca. 3/4 l vann
1/4 ts pepper

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

2. Legg steken i en langpanne med gulrot i skiver og sellerirot i biter. Tilsett vannet og sett pannen inn i stekeovnen på 125 °C.

3. Steketiden er ca. 1 1/2 - 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser 70 °C har steken en rosa snittflate, ved 76 °C er den grå. Salt steken og la den hvile mens du lager sausen.

4. Sil opp sjyen. Brun smør og mel, spe med sjy. La dette småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett rømme, geitost eller tyttebær og smak til med salt og krydder.

Kalvestek til fest

4-6 porsjoner

1 1/2 kg kalvestek
1 ts salt
ca. 1 ts nykvernet grov pepper
4 ss hvetemel
olivenolje til steking og baking
2 gulrøtter
2 persillerøtter eller pastinakk om du får tak i det
2 løk
1 pose aspargesbønner
2 dl hvitvin
6 dl vann

Saus:

Ca. 6 dl kraft fra grønnsakene og kjøttet
Maisennajevner, mørk
salt og pepper
2 ss smør
2-3 kvister sitrontimian

1. Bland sammen salt, pepper og hvetemel. Rull steiken i dette og brun den deretter i jerngryte eller på stekepanne. Bruk ikke for sterk varme. Sett i steketermometer.
2. Skrell og del gulrøtter og persillerøtter i staver, løken skjæres i tynne båter
3. Legg grønnsakene i en ildfast form, hell på vin og vann. Legg steken på grønnsakene og sett den i ovnen ved 175 °C og stek til termometeret viser 62-65 °C og grønnsakene er møre.
4. Ta ut steken, dekk den til og lag sausen.

5. Saus: Sil stekesjyen fra grønnsakene, hold dem varme. Jevne sausen med maisennajevner og smak til med salt og pepper. Like før servering røres smøret og finhakket timian i.
6. Kok opp vann og la aspargesbønnene bli gjennomvarme.
7. Skjær steken i tynne skiver, anrett den på en seng av grønnsaker og server saus og kokte poteter til.

Elgstek med fløtesaus

4-6 porsjoner

1 kg benfri elgstek av innerlår eller mørbrad
1 1/2 ts salt
nykvernet svart pepper
3-4 knuste einerbær
1/2 ts rosmarin

Saus:

2 ss hvetemel
4 dl buljong + sjy
2 dl kremfløte
1 ss rognebærgelé
1-2 ss gin eller sherry

Halvtin kjøttet om det er frossent. Gni det inn med salt, pepper, einerbær og rosmarin. Legg det i en ildfast form og sett inn et steketermometer midt i kjøttet.

Sett kjøttet nederst i ovnen ved 125 C. Stek kjøttet til steketermometeret viser 72-75 C. Beregn ca 1 1/2 time for ferskt kjøtt, 2-3 timer for halvtint. La kjøttet hvile under aluminiumsfolie i ca 15 minutter. Ta ut steketermometeret.

Rør ut hvetemelet med litt buljong og ha det i resten av buljongen. La sausen koke i 3-5 minutter. Tilsett fløten og la sausen koke opp. Smak til med salt, pepper, gelé og eventuelt gin eller sherry.

Skjær steken i skiver og server med saus, kokte poteter, gelé, grønnsaker og f.eks. stuet sopp.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:729


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!