Gå til forsiden av matoppskrift.no

Juletips fra dansukker

Oppdatert: 12.12.2006 Publisert: 12.12.2006 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Danisco




Figurer til juletre, vindu, vegg eller dør

3 1/2 dl vann
3 dl Dansukker Lys Sirup
5 dl Dansukker Sukker
75 g margarin
1 ss hjortetakksalt
1 1/2 kg hvetemel

Glasur
2 dl Dansukker Melis med jordbærsmak
1-2 ts kokende vann

Bland vann, sirup, sukker og margarin i en stor gryte og kok opp. Avkjøl blandingen. Bland hjortetakksaltet med litt av melet og rør det i deigen. Rør inn resten av melet. Sett deigen i kjøleskapet i 1 døgn. Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Trykk ut figurer med kakeformer eller skjær dem ut etter sjablonger. Stek figurene midt i ovnen i 6-10 minutter ved 175°C.

Pynt med glasur i forskjellige farger. Spis eller heng opp.

Lykter av pepperkaker
Lag små lykter av ferdigbakte pepperkaker.

Florentinkaker

ca. 35 stk.

2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl kremfløte
40 g smør
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørkede, finhakkede aprikoser
små papirformer

Smelt sukker og sirup i en gryte. Tilsett fløte og smør og kok i et par minutter. Ta gryten av varmen og tilsett valnøtter, mandler og aprikoser. Hell deigen i små papirformer. Oppbevar florentinkakene i kjøleskap.

Frukt med frost

3 eggehviter
valgfri frukt
3 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Melis
smørpapir

Ha eggehvitene i en skål og pisk dem lett. Pensle frukten med eggehviten (med brødpensel) og legg den på en rist (med smørpapir).

Sikt over et ganske tykt lag med sukker, enten bare farin eller en blanding av farin og melis (2/3 farin og 1/3 melis). La sukkeret tørke ordentlig, i ca. 1 time, før du anretter frukten forsiktig på et fat.

Gammeldags julemarsipan

1 dl kremfløte
1/2 dl hvetemel
50 g mandler
300 g Dansukker Melis med valgfri smak

Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.

Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.

Forslag til fylte sjokolader:

1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.

2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.

3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.

4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.

5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.

Glasurfigurer

1 eggehvite
4 dl Dansukker Melis med jordbær- eller sitronsmak eller 4 dl Dansukker Melis
Noen dråper sitronsaft

Tilbehør
Bånd
Glansbilder
Sølv- eller gullstjerner

Rør ingrediensene til glasuren sammen i en skål. Pisk glasuren glatt og fast med miksmaster. Lag hjerter, sirkler osv. på et ark bakepapir. Legg båndet dobbelt og fest det til glasurfigurene. Legg deretter et glansbilde oppå. Pynt evt. med små stjerner. La tørke.

Hus av sukkerbiter

Sukkerbiter, brune og hvite

Glasur
4 dl Dansukker Melis
1 eggehvite
1/2 krm eddik

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose. ’Lim’ sukkerbitene sammen med glasur og bygg hus, slott, kirker, borger osv.

Lag ditt eget juletre

Bak en kake i en langpanne (30 x 40 cm). Bruk former til å trykke ut stjerner i ulike størrelser. Stable stjernene oppå hverandre. Dryss melis over – og du får en juletreskake med snedryss til kaffebordet eller som borddekorasjon.

Pepperkakehus

2 dl Dansukker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Strøsukker
200 g smør
1 stort egg
2 ts knust nellik
1 ts knust ingefær
1 ts kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen og la det avkjøles. Rør egget i. Løs opp bakepulveret i litt vann og rør det sammen med de øvrige ingrediensene. Så tilsetter du melet og rører deigen godt sammen. La den stå over natten.
Last ned pepperkakehuset som PDF-fil her.
Tegn malene til huset over på tykk kartong eller kraftig plast. Sett ovnen på 175°.

Kjevl ut deigen i ca. 3 mm tykkelse på bakepapir. Legg malene på deigen og skjær ut de ulike delene. Ta bort overflødig deig. Skjær eventuelt ut vinduer, men det er enklere å sprøyte glasur på for å markere vinduer.

Større deler stekes midt i ovnen i 10–15 minutter, mindre deler stekes i 5–7 minutter. Legg malene på de bakte delene slik at målene stemmer. Skjær eventuelt til kantene slik at de blir rette.
Når delene er avkjølt, settes de sammen med glasur. Både huset, taket og skorsteinen settes sammen hver for seg.

Når glasuren på de ulike delene er stivnet, setter man taket på huset og deretter "murer" man fast skorsteinen.

Glasur til pepperkakehus
1 eggehvite
2 kryddermål eddiksprit
3 1/2 – 4 dl Dansukker Melis

Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre med miksmaster. Bruk glasuren til å skjøte og pynte pepperkakehuset. Hvis du bruker Melis med sitron- eller jordbærsmak får du henholdsvis gul eller rosa glasur.

Sitrusmarmelade

300 g sitroner
300 g appelsiner
200 g mandariner
200 g lime
5 dl vann
1 kg Dansukker Sukker
1/2 dl whisky (kan utelates)

Vask godt av fruktene og skrell dem. Skjær bort det hvite fra skallet og hakk både skall og frukt i små biter. Kok skall, fruktkjøtt og vann og sukker i 30 minutter uten lokk.

Ta gryten av varmen og skum godt av. Rør i whisky. Hell marmeladen på varme glass.

Sukkerpakker til juletreet


Sukkerbiter, brune og hvite
glasur
bånd

’Lim’ sammen 8 sukkerbiter med glasur, lag en løkke av julebånd og fest den i midten. Bruk glasur i valgfri farge i sømmene slik at det ser ut som en pakke. La pakkene tørke før de henges på juletreet.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:993


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!