Gå til forsiden av matoppskrift.no

Juleviner

Oppdatert: 18.12.2005 Publisert: 18.12.2005 Tema: Vin Forfatter:




I tillegg til den vanlige ukens vin, har vi ett par tips til vin til julemiddagen. Anbefalingene kommer fra Carl Jørgen Fjermeros som er kjøkkensjef på bakgården Restaurant i Kristiansand.

Først til Ribbe

Ribbe er vanskelig mht vin, siden det er så fett. Det beste er ofte å bruke øl og dram. Men skal en ha vin bør den ha høyt syreinnhold og mye smak.

Nr: 31337
Navn: Domaine d'andézon 2002/2004
Karakteristikk: Dyp fiolettrød. Aroma preget av modne bjørnebær og moreller, antydning til urter og mynte. (2002)
Land: Frankrike
Flaske: 0,75 l
Pris: 129,00

Pinnekjøtt

Vanskelig med vin, bruk øl og dram.

Torsk

Nr: 3141
Navn: Dagueneau Pouilly-Fumé 2004
Karakteristikk: Middels dyp strågul. Ung fruktighet preget av stikkelsbær, fersken og urter, hint av mineraler i ettersmaken..
Land: Frankrike
Flaske: 0,75 l
Pris: 136,30

Nr: 20432
Navn: Ca'rugate Monte Alto Soave Classico Superiore 2003
Karakteristikk: Middels dyp grønngul. Ganske rik aroma preget av eple og hasselnøtt, innslag av sopp og mineraler.
Land: Italia
Flaske: 0,75 l
Pris: 149,90

Oksestek:

Sammen med okse passer det med vin som er preget av solbær.

Nr: 2716
Navn: Santa Carolina Cabernet Sauvignon Reserva 2003
Karakteristikk: Dyp rød. Solbærpreget fruktighet med toner av mynte og paprika, hint av eik i ettersmaken.
Land: Chile
Flaske: 0,75 l
Pris: 99,90

Eller en dyrere Bordeaux som er en klassiker.

Nr: 34637
Navn: Ch. coufran 1999
Karakteristikk: Dyp rød farge, fruktighet med toner av mørke bær, plomme og tobakk, svakt eikepreget, fast ettersmak..
Land: Frankrike
Flaske: 0,75 l
Pris: 200,00

Lammestek:

I lammestek er det mye smak og det passer derfor med en kraftig vin. Først en rimelig argentinsk vin.

Nr: 14546
Navn: Martins Cabernet Sauvignon 2002/2004
Karakteristikk: Dyp rød. Preg av søte, mørke bær, eik og lakrisrot. Varm ettersmak
Land: Argentina
Flaske: 0,75 l
Pris: 79,90

Eller en dyrere fransk Rhone vin.

Nr: 32033
Navn: Guigal Gigondas 2001
Karakteristikk: Dyp rød. Tiltalende duft preget av mørke skogsbær og tørket frukt. Fast ettersmak med fint integrerte krydder- og eiketoner.
Land: Frankrike
Flaske: 0,75 l
Pris: 186,00

Svinestek:

Svin serveres ofte med en fløtesaus/kraftig saus, og da er det viktig å velge forskjellig vin til fløtesaus og en lett saus. Er det en rett med mye fett er det lurt med vi med mye syre i.

Nr: 13633
Navn: Rosemount Shiraz Cabernet 2004
Karakteristikk: Mørk rødfiolett. Ung fruktighet med preg av solbær, paprika og eukalyptus, bløt.
Land: Australia
Flaske: 0,75 l
Pris: 99,00

Denne burgunderen passer en lett saus.

Nr: 14422
Navn: la Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2003
Karakteristikk: Middels dyp fiolettrød. Tiltalende fruktighet med preg av bringebær, jordbær, mynte og blyant. Smak med fint krydret eikepreg og god lengde.
Land: Frankrike
Flaske: 0,75 l
Pris: 155,00

Denne Italieneren anbefaler Carl Jørgen spesiellt for fløtesaus.

Nr: 7351
Navn: Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2001
Karakteristikk: Mørk fiolettrød. Tiltalende preg av kirsebær og bringebær, innslag av mineraler og fat. Fast og frisk ettersmak.
Land: Italia
Flaske: 0,75 l
Pris: 199,90

Stek av elg, rein eller hjort

Nr: 14698
Navn: Allesverloren Tinta Barocca 2003
Karakteristikk: Mørk fiolettrød. Aroma av mørke bær og plommer, innslag av eik og mineralolje. Litt varm krydret ettersmak..
Land: Sør Afrika
Flaske: 0,75 l
Pris: 119,90

Eller har vi her en generell anbefaling av julevin

Frisk og fruktig julevin

Denne helgen har vi latt oss imponere av en velkjent portugiser. Sul Trincadeira 2003 frister med friskhet og fruktighet, og passer utmerket til årstiden.

Vinen er laget på 100 prosent Trincadeira og gjenspeiler denne druens kvaliteter godt. Trincadeira gir fruktige og tanninrike viner, og har ofte et snev av urter som ung. Druen dyrkes stort sett i Portugal og dette er derfor en enestående sjanse til å smake en vin som er 100 prosent portugisisk til en relativt rimelig pris.
Vinen har dessuten fått gode kritikker i høst, både i norske og internasjonale vinfora.
Druene kommer fra flere distrikter i Beira, som igjen er delt inn i tre distrikter: Litoral, Alta og Baixa. Tradisjonelt er disse tre stedene alle kjent for sine distinktive røde viner, men det er likevel kanskje i Dão, i fjellskråningen i Beira Alta, at noen av Portugals aller beste rødviner lages.

Det spesielle med Dão er at området er omringet av fjell, og vingårdene i seg selv ligger på mellom 200-900 meters høyde. Og på grunn av den geografiske beliggenheten mellom Atlanterhavet og det varmere værlaget i øst, er også stedet heldig på klimafronten. Med en del regn i vintermånedene og varme somrer kan druene utnytte det naturlige syrenivået til det fulle.
Vinen finnes også på papp og holder også her høy kvalitet og har beholdt mye av sin lokale portugisiske karakter. Det er ikke så alt for ofte det er slik med pappviner.

Smak og behag:

Navn: Sul Trincadeira
Land/distrikt: Porugal/Beiras
Pris: 89,90 (75 cl)
Polnummer: 20476
Druer: 100% Trincadeira
Alkoholstyrke: 13%
Produsent: Dão Sul
Vurdering: Mørk rød farge med blåskjær. Fruktig og frisk med smak og duft av plommer, solbær og kirsebær. Innslag av urter og tre. Passer best til rødt kjøtt av lam og småvilt, men kan også nytes alene eller til ost.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:739


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!