Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kalde sauser på varme dager

Oppdatert: 24.06.2003 Publisert: 24.06.2003 Tema: Sauser Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Tzatziki, Guacamole, Chilisaus og Kanelkrem
Vi nyter sol og sommer og inntar mange måltider utendørs om sommeren. Ofte lager vi i stand kalde retter, gjerne med smakfullt tilbehør. En kald sommersaus setter ofte prikken over i’en, ikke bare til salater, men også andre retter. Med godt tilbehør som setter smak blir også grillmaten en suksess.

Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis. Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrifter som redder sommeren.

Tzatziki

Minner oss mest om Hellas, gresk salat og stekte lammekoteletter! Tzatziki smaker godt til grillet kjøtt, kylling og fisk. Som starten på et måltid er det godt med hvitløksbrød som dyppes i Tzatziki.

4 porsjoner

5 dl Yoghurt Naturell
1 stor slangeagurk
salt
1 - 3 hvitløkfedd
hvit pepper
3 ss lettrømme

Hell yoghurten i kaffefilter og la den renne av i 2 - 3 timer. Vask agurken og riv den grovt. Dryss på litt salt og la agurkmassen dryppe av i et dørslag. Klem vannet ut og bland det med avrent yoghurt. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper. Tilsett litt rømme, det gir en rund og god smak.

Guacamole
Serveres sammen med for eksempel knaskerøtter eller chips til snacks. Passer også som tilbehør til grillet kjøtt.

4 - 6 porsjoner

2 stk avokado
2 ss sitronsaft
2 hvitløksbåter
½ ts salt
¼ ts pepper
3 dl (1 beger) Kesam

Du må bruke godt modne avokadoer. Del dem i to, ta ut steinen og mos kjøttet. Bland i finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og Kesam. La det stå og trekke litt før servering.

Chilisaus
Passer godt til grillet kjøtt.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) kesam eller rømme
1 dl mild chilisaus
1 ts sitronpepper

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem. Finsnitt gjerne litt chili og dryss på ved servering.

Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis. Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrifter som redder sommeren.

Kanelkrem til desserten
Smaker godt til frisk bær og frukt.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) kesam
½ dl melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke kjølig minst 1 time før servering.

Blåmuggsaus med gressløk
Passer godt til grillmat av lammekjøtt, grønn salat, grillet eller bakt potet, grillede eller ovnsbakte grønnsaker.

3 - 4 porsjoner

3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper

Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Rømmesaus med sennep
En herlig smak til fisken.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) rømme
1 ss lys fransk sennep
2 - 3 ss kapers
1 /2 dl finhakket gressløk

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem.

Andre rømme og ostesauser fra min database
Blåmuggesaus
Blåmuggsaus med gressløk
Chilisaus til krabbe
Chilisaus2
Dip med pepperot
Dip til frukt
Fyldig Mornaysaus
Gammeldags duppe
Gorgonzola saus med sjampinjong
Gourmetsaus
Grønn saus fra Genova
Kald rømmesaus
Keso Salsa
Kremostdipp2
Myssmørsaus
Norzoladipp
Ostesaus med ulik smak
Rømme surret i panne
Rømmesaus
Rømmesaus med sennep
Rømmesaus spesial

Rømmesausar
Saus til fisk og skalldyrkabaret
Sennepssaus1
Smetanasaus
Snøfriskdipp
Soya ostesaus(0,A,AB)
Urtesaus





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:10


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!