Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kjør på grønt i sommer!

Oppdatertdato: 20.07.2015 Publisert først: 17.07.2015 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer


Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsker at det skal være lettere for folk å velge sunnere og mer næringsrik fast-food. Derfor arrangerer de NM i sunn fast-food for andre år på rad. - Får vi et innslag av grønnsaker i pølse- og hamburgermåltidene, og det som folk ellers spiser i farta, har vi tatt et viktig skritt i riktig retning med tanke på smaksopplevelsen og folkehelsen, sier ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for frukt og grønt Camilla Andersen.
Konkurransen arrangeres i samarbeid med fagbladet FastFood og fastfood.no. Hensikten er å motivere aktørene i bransjen til å servere mat med mer frukt og grønnsaker. Alle spisesteder og butikker som lager og serverer mat til folk i farta kan melde seg på og delta.
Ifølge Andersen er det mye som kan forsvares når man legger til litt grønnsaker. - Det er smart å ta utgangspunkt i det folk allerede spiser mye av og se hvordan man med enkle grep kan "grønne opp" disse måltidene, fremfor å forvente at de skal droppe pølse til fordel for salat. Det er ikke mye som skal til for å gjøre maten både mer innbydende og sunnere.

Hun gir eksempler på ulike grep bransjen kan ta for å gjøre det enklere for folk å "kjøre på grønt":
  • Server salat ved siden av pizza
  • Grønn opp hamburgeren med f.eks. coleslaw, tomater og salat
  • Ha strimlet kål, guacamole og tomatsalsa på pølsa (en såkalt 'completo' som er populært i Chile)
  • Server friske jordbær ved siden av rundstykke
  • Del ut en tomat sammen med pølse/hamburger
  • Lag smoothie/juice med noe grønt i
  • Ha tilbud av typen «Kjøp avis og få med en tomat»

- Grønnsaker vil være med på å heve smaken og synsinntrykket, men også nærings- og helsemessig vil grønnsaker spille en viktig rolle. Hvis man gir mer plass til grønnsakene i et måltid, er dette også med på å redusere det totale energiinntaket, noe som er gunstig i forhold til å forebygge overvekt, avslutter Andersen.

Påmelding og premie

Opplysningskontoret for frukt og grønt håper publikum vil være med å oppfordre "grønne eksempler" innen bransjen til å delta. - Kommer du over et sunt og grønt måltid langs veien i sommer, så si fra til spisestedet at de bør delta. Da er du med å spre kjennskapen om konkurransen og forhåpentligvis også gjøre Norge litt sunnere, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen.
Påmelding skjer ved å sende inn bilde av retten med enkel oppskrift, navn, firmanavn og adresse på e-post til julie.langseth@frukt.no. Frist for påmelding er 1. november 2015.
Premien, i tillegg til heder, ære, pokal og diplom, er en gourmetopplevelse for to personer.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3003

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.