Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kjempesjanse til unikt kjøp av årgangs madeira

Oppdatert: 24.11.2009 Publisert: 24.11.2009 Tema: Hetvin Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Jeg var så heldig å få smake på 3 stk årgangs madeiraer fra Pereira d'Oliveiras under en vinsmaking her om dagen, og disse 3 typene er virkelig noe for dere som har sansen for madeira.
Og her må en være raskt ute, for disse er bare tatt inn i ett lite antall og jeg ser i pollisten at det ikke er så mange igjen rundt forbi i landet, siden det bare er kommet ett begrenset antall til landet.
Men får du tak i en av flaskene er dette den hetvinen du serverer når gjestene er vel i havn rundt stuebordet etter middagen, og nøtter, sjokolade og kaker kommer frem. Og disse kan faktisk brukes istedenfor konjakk som en avec. Jeg tror garantert svigermor blir begeistret her.
Og passer en godt på flasken(e) så holder de lenge, det skal jo ikke serveres mer enn 4 cl til hver. Og gjem de før nachspielet.

Om D'Oliveiras

D’Oliveira er et lite familieeiet firma etablert i 1850 som produserer ca 1500 hl årlig. Druene dyrkes i bratte terrasser, med oppbinding et stykke over bakkenivå for å minimere råte i det fuktige klimaet. Innhøsting for hånd, gjæring på ståltank uten skallkontakt. Lagring på fat mer enn 20 år, tapping etter behov.

De forskjellige madeirane.

Sakset fra vinmonopolet og importør

Navn: D'Oliveiras Colheita Sercial 1989
Pris: Kr 489.- for en helflaske med 75 cl
Varenummer: 80365
Varetype: Sterkvin, Madeira
Utvalg: Parti
Land/distrikt: Portugal, Madeira
Råstoff: 100% Sercial
Alkohol 20,0 % vol
Sukker: 41,40 g/l
Syre: 7,40 g/l
Lagring: 20 års fatlagring
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Pereira d'oliveira
Fakta: Noe tørrere Madeira. Ideell til rike supper basert på kjøttkraft og tapas. Druer fra Jardim da Serra på sydsiden, over 600 m.o.h. og dels fra åssidene på nordsiden av øya. Nytes som aperitiff eller som en digestif etter måltidet.
Konklusjon: Dette er bare kjempegodt. Ikke for søt heller, så den kan passe som aperitif.


Navn: Pereira d'Oliveira Terrantez 1988
Pris: Kr 538.- for en helflaske med 75 cl
Varenummer: 10556
Varetype: Sterkvin, Madeira
Utvalg: Parti
Land/distrikt: Portugal, Madeira
Råstoff: 100% Terrantez
Alkohol 20,0 % vol
Sukker: 65,10 g/l
Syre: 7,80 g/l
Lagring: 21 års fatlagring
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Pereira d'oliveira
Fakta: Frisk Madeira som ikke er av den aller søteste typen fra den mer sjeldne druen Terrantez. Druer fra Rapozeira sør for Camara de Lobos, samt nord ved Porto Moniz. Kompleksiteten og lengden på ettersmaken gjør den til en nydelig avslutning på måltidet.
Konklusjon: Denne er noe søtere enn den første. Mer til desserten og kakene, eller som en avec.


Navn: Pereira d'Oliveira Boal 1984
Pris: Kr 598.- for en helflaske med 75 cl
Varenummer: 80366
Varetype: Sterkvin, Madeira
Utvalg: Parti
Land/distrikt: Portugal, Madeira
Råstoff: 100% Boal
Alkohol 20,0 % vol
Sukker: 88,40 g/l
Syre: 8,70 g/l
Lagring: 25 års fatlagring
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Pereira d'oliveira
Fakta: 100% Boal som gir en relativt søt Madeira. Intens syrlighet, integrert alkohol og stor konsentrasjon gjør vinen godt balansert. Druer fra åssidene på sørsiden av øya. Ypperlig til kontemplasjon etter middag, også til kaker og desserter/iskrem.
Konklusjon: Her er prikken over i'en for de kake og dessert frelste. For dette er godt og med så mye aroma og smak at det holder i lange baner. Kan nesten fungere som en god konjakk.







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1768


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!