Gå til forsiden av matoppskrift.no

Klassiske drinker som ikke må glemmes

Oppdatert: 19.10.2006 Publisert: 19.10.2006 Tema: Drinker Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Ett besøk i en bar i disse tider er ofte preget av nye, fancy drinker med flott utseende og moderne smak. Men det er ikke for ingenting at enkelte drinker blir kalt klassiske drinker, de er rett og slett verd å få med seg, og disse er ofte mye enklere å mikse enn nye med mange rare ingredienser som man aldri har hørt om.
Nå har jeg gjennom de siste månedene smakt meg gjennom deler av barkartet til Bakgården Bar i Kristiansand og har og samlet opp en del smaksinntrykk av klassikerene. Nå har jeg selv sansen for det bitre og sure, og flere av klassikerene falt i smak hos meg.
Men la oss ta en rask gjennomgang av de jeg mener er verd å prøve seg på, og som er enkle å lage.

Dry Martini

Denne kommer en ikke utenom. Er en sterk drink med markert gin smak. Denne skal være iskald. Hvis man bytter ut oliven med perleløk så får man en Gibson

5,5 cl dry gin
0,5 cl Noilly Prat

Røres med is
Siles ned i avkjølt martiniglass uten isbiter
Pynt med 1-2 oliven(flere hvis gjesten er sulten)

Cosmopolitan


En drink med ukjent historie. Er også en sterk drink lignende martini og manhatten.

3 cl vodka
1 cl cointreau/triple sec
1 cl fersk lime saft
1 cl cranberry juice

Kjøl ned ett cocktailglass med isbiter mens du lager drinken. Vodka, likør, limejuice og cranberry shakes i shaker med is. Dette siles ned i cocktailglasset og pynt med en lime peel/twist. Lime skallet kan og legges i drinken som vi gjorde.

Whisky sour


Klassiker for bourbonelskere

6 cl bourbon
1 cl sukkerlake
3 cl sitronsaft

Ristes godt med is og Siles over i et Sour glass. Evt litt eggehvite med for å lage skum.

Bronx


3 cl gin
1,5 cl tørr vermouth
1,5 cl søt vermouth
1,5 cl appelsin juice

Shakes med is og siles ned i cocktailglass

Manhatten


Denne drinken er og sterk, med bourbon smak.

4 cl amerikansk bourbon
1 dash rød vermouth
Litt angostura bitter i glasset

Dette er en klassisk drink.
Rør bourbon og vermut med is. Sil over i avkjølt cocktailglass. Stenk Angostura Bitter i glasset like før serveringen. Kan og helles i før bourbon. Bitteren skal svirvle litt rundt i glasset. Pynt med rødt cocktailbær.

Singapore Sling


Kjent drink med lang historie tilbake til Singapore på begynnelsen av 1900 tallet. God og forfriskende.

4 cl gin
1,5 cl cherry brandy
2-3 cl sitron saft
Schweppes Club soda

Shakes godt med is og siles over i et pjolter eller collinsglass med is. Fyll opp med soda.

Brandy Aleksander


2 cl Cognac eller brandy
2 cl kakaolikør
2 cl fløte

Ristes godt med is og siles opp i cocktailglass.

Sidecar


En drink med historie fra Paris. Med konjakk. Frisk og god.

2 cl cognac
2 cl cointreau
2 cl frisk sitronsaft

Shakes med is og siles ned i cocktailglass. Evt pynt med sitronskive.

2 søsken drinker er Godfather og Godmother

Godfather/godmother


3 cl Skotsk Whisky(3 cl vodka til godmother)
1 cl amaretto

Røres forsiktig over isbiter i ett whiskyglass. Evt pynt med cocktailbær i godmother

Bloody Mary


Denne tar jeg til slutt. Er vel kjent for sin "virkning" på tømmermenn.

5 cl vodka
5 cl tomatjuice
1 dash Worcestershire Sauce
1 dash Angostura Bitter
1 dash sitronjuice
Pepper og salt

Miks alt sammen i en mugge. Avkjøl før servering. Evt mix det med is og sil før servering. Bruk stort stetteglass med selleristilk som pynt. Drinken heter sangre hvis det brukes tequila istedenfor vodka.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:382


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!