Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kle biffen i ny drakt

Oppdatert: 30.11.2007 Publisert: 30.11.2007 Tema: Okse Forfatter: Fotograf: matprat.no




Biff må ikke serveres som store kjøttstykker med poteter eller ris, selv om det er det de fleste av oss forbinder med en skikkelig biffmiddag.

Selv ihuga biffelskere ønsker seg kanskje av og til nye variasjoner over biffkjøttet. Og det er jo ingen grunn til å la være å gå nye veier, også med biffen. Biffkjøtt egner seg nemlig godt i en rekke ulike retter, for eksempel i paier, supper og wokretter.
Tynne skiver eller strimler av biffkjøtt egner seg også utmerket i salater, som da blir både litt mer mettende og mye mer interessante.

Med skikkelig mørt kjøtt kan du dessuten lage nydelige, varmende gryteretter med relativt kort koketid. Er det for eksempel lenge siden du har laget Biff Stroganoff? Og i så tilfelle: Hvorfor det?
Prøv også å sette mer eksotiske smaker til biffkjøttet. Red Curry Beef har thailandske aromaer av kokosmelk og sitrongress, og meksikanske fajitas kan like gjerne lages med biffstrimler som med kjøttdeig. Kanskje helst med biffstrimler, egentlig.
Japanerne synes kjøtt skal serveres i små, delikate stykker, ikke som store amerikanske biffer. Prøv for eksempel Teriyakibiff, japansk biffsuppe eller retten Niku Jaga, der tynne skiver eller strimler av biff er hovedingrediensen.
Kle biffen i ny drakt og kos deg med noe helt nytt!

Noen oppskrifter:

Biffpai

Pai er en klassiker som kan serveres til middag og kan brukes i lunsjpakka neste dag. Hvis det blir noe igjen da! Renskåret, strimlet biffkjøtt er godt i pai.

2 porsjoner

300 g biffkjøtt i strimler
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
1 pk. butterdeig
1 pk. frossen grønnsaksblanding
3 stk. egg
3 dl melk
15 stk. grønne oliven

1. Sett stekeovnen på 200° C, og lag paideigen etter anvisning på pakken. Klem den ut i en form 26 –28 cm.

2. Kjøttet brunes i olje i panne, og grønnsaksblandingen tilsettes og freses med det siste minuttet.

3. Hell kjøtt og grønnsaksblandingen over i paiforma, og tilsett sammenvispet egg og melk. Strø over noen oliven, og stek paien i ca. 35 – 40 minutter.

Biffsalat

Biff i salaten? Kjempegodt. Stek biffstrimler og bacon og lag en deilig salat.

2 porsjoner

250 g biffkjøtt i strimler
1 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
½ stk. issalat
8 stk. løk
75 g bacon
8 stk. frisk sjampinjong
3 ss lettrømme
1 bunt frisk gressløk

1. Skrell løk og kok den i lettsaltet vann et par minutter.
2. Rens sopp og skjær i skiver.
3. Varm smør i pannen og stek kjøttet i 2-3 minutter. Salte og pepre.
4. Sprøstek bacon, tilsett sopp og løk. La det frese videre litt raskt. Klipp gressløk og bland inn i rømmen.
5. Vask salaten og la den renne av. Fordel salatblader på tallerkener.
6. Legg opp kjøtt og bacon, og løk og sopp. Pynt med tomater
Server med brød.

Løvskiver med Mozzarella

Dette er vel noe for en kveld i kosekroken? Bland biff, mozzarella og salsa. Du kan gjerne krydre kjøttet med andre typer krydder som for eksempel peppermiks. 2 personer

4 skive biff av ytrefilet storfe (tynne skiver á ca 50 g)
2 ss margarin /olje til steking
½ ts hot beauty spice
½ ts salt
1 stk. fersk mozzarella
4 ss salsa

1. Krydre kjøttet, og stek det pent brunt på begge sider i stekepannen, ca. 1/2 minutt på hver side.
2. Skjær mozzarella i skiver.
3. Anrett kjøtt og mozzarella lagvis med salsa mellom lagene.
Server med godt og spennende brød.

Red Curry Beef

Karripasta er en blanding av forskjellige krydder. En kan få kjøpt karripasta i ulike varianter. I India er det vanlig at hver husstand lager sin egen karripasta. 2 porsjoner

500 g biff av ytrefilet storfe
3 stk. gulrot
1 stk. løk
1 ss frisk ingefær
1 boks bønnespirer
3 ss rød karripasta
8 dl kokosmelk
1 ss sitrongress
5 stk. sitronblader
1 stk. fennikel
1 ts brunt sukker

1. Skjær kjøttet i rause biter, brunes i stekepanne eller wok. Legg til side.
2. Brun grønnsakene og finhakket ingefær. Tilsett karripasta etter smak. Hell over kokosmelken, ta i blader og sitrongress.
3. Koke til det utskilles små røde prikker i sausen. Smak til med brunt sukker.
4. Ha i kjøttet til slutt, det skal IKKE koke etter at kjøttet er kommet oppi!
Jasminris er godt til, og evt. godt brød eller hvitløksbaguetter.

Biff Stroganoff

Børst gjerne støvet av en gammel klassiker og prøv denne. Biff Stroganoff fortjener å komme på bordet igjen! 4 porsjoner

800 g biffkjøtt i strimler
1 stk. hakket løk
2 ss smør til bruning
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss tomatpuré
100 g frisk sjampinjong
1 dl kjøttkraft
2 dl seterrømme
4 ss lettrømme
4 skive syltede rødbeter
4 skive sylteagurk i skiver

1. Skjær kjøttet i store strimler, (0,5 x 6 cm). Brun kjøtt og hakket løk i smør.

2. Legg kjøttet over gryte og tilsett salt og pepper. Tilsett tomatpuré. Skjær sjampinjong i skiver og ha denne over i gryten. Tilsett kraft og rømme og la retten koke noen minutter.

Anrett Biff Stroganoff på tallerken eller i en skål. Legg på en spiseskje rømme, rødbeter og sylteagurk per porsjon. Serveres med potetstappe, eventuelt med ris.

Biffgryte med scampi

Surf & turf gryte. En miks av mat fra land og hav. I denne gryta finner du både biffkjøtt og scampi. 2 porsjoner

200 g biff av ytrefilet storfe
2 ss olje
6 stk. scampi
3 stk. tomat
1 stk. løk
1 båt hvitløk
¼ ts kajennepepper
½ ts salt
1 ts sukker
1 ts tørket basilikum
½ ts chilipulver
¼ pk. tagliatelle

1. Kok opp vann i en kjele og legg tomatene i når vannet koker. Ta opp tomatene etter ca. 1/2 minutt og ta av skallet.
2. Varm opp oljen i en jerngryte. Skjær kjøttet i litt store biter og brun lett, ca. 1-1,5 min. Legg kjøttet til side og fres scampien.
3. Legg deretter tomatene over i oljen (samme som du stekte kjøttet i) grovhakk løken og hvitløken og ha i sammen med tomatene.
4. Tilsett kajennepepper, basilikum, salt og sukker. La dette småkoke ca. 30 minutter, smak til med ekstra chilipulver mot slutten, kjøttbitene koke med de siste 5 minuttene.

Serveres med tagliatelle og nybakt brød.

Gresk salat med biffstrimler

Sommer er høysesong for salater. Men for at salatene skal fungere godt som middagsmat eller lunsj bør du tilsette noe som metter, for eksempler stekt biffkjøtt. 2 porsjoner

300 g biffkjøtt i strimler
1 ts gresk krydder
2 ss olje til steking
2 dl tzatziki
1 stk. tomat i skiver
½ glass fetaost i marinade
3 stk. salatblad
8 stk. sorte oliven

1. Krydre biffkjøttet og stek det på middels varme.
2. Anrett salaten på et fat med tzaziki i bunnen og tomater, snittet salat og fetaost over.
3. Strø på biffstrimler og oliven til slutt.

Server med baguette/brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1227


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!