Gå til forsiden av matoppskrift.no

Klippfisk og sild er påskemat

Oppdatertdato: 28.03.2015 Publisert først: 26.03.2015 Tema: Påske Forfatter: Fotograf: Katrine Lunke/Norges sjømatråd Kilder: Hallfrid Simonsen


Det er ikke bare egg og lam som hører påsken til. Nest etter jula, er påsken den tiden da vi spiser mest sild.
Til jul spiser vi tre ganger så mye sild som ellers i året, men også påsken er høytid for ulike sildepålegg.

– De siste årene har vi sett en økende tendens til at nordmenn spiser mer sild i tiden rundt påske, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.
I april 2012, som var påskemåneden det året, spiste vi 391 tonn sild. I samme måned i 2014 hadde dette økt til 413 tonn.

– Sild på glass er perfekt mat å servere til frokost eller lunsj i påsken. Da tar vi oss gjerne tid til lange måltider med familie og venner, og sild hører med når vi skal kose oss litt ekstra, sier Ottem.

Forbud mot kjøtt

I katolske land som Portugal og Brasil, er det sterke tradisjoner for å spise fisk i tiden fram til selve påsken. Det henger sammen med fasten, som tradisjonelt varte i 40 dager, fra askeonsdag til påskeaften. Under fasten hadde katolikkene ikke lov til å spise kjøtt, bare fisk.

– Å spise bacalhau, som er det portugisiske navnet på torsk, er en tradisjon, selv om den religiøse forankringen kanskje ikke er så sterk som tidligere, sier forsker Finn-Arne Egeness i Nofima.
I Brasil, som er ett av de største klippfiskmarkedene, er det en voldsom vekst i etterspørselen etter klippfisk til jul og påske. Mellom 60 og 70 prosent av totalkonsumet skjer i disse to høytidene, forteller Nofima-forskeren.
Også i Norge hadde vi samme tradisjoner rundt fasten i middelalderen, da den katolske kirken styrte. I følge Gulatingsloven var det forbudt å spise kjøtt på fastedagene, og det vanket bøter for dem som brøt forbudet.
I dag er fastetradisjonen stort sett borte i Norge, men Sjømatrådet ser ingen grunn til at vi ikke skal la påskelammet få selskap av mer fisk.

– Klippfisken er veldig anvendelig som hyttemat. Lager du bacalao, er det en rett som er lett å lage til mange. Det er sosial mat, og du kan lage den ferdig på forhånd, sier Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

Bacalao på hytta

Klippfiskprodusenten Dybvik merker en økt interesse blant nordmenn for å spise klippfisk, også ved påsketider.

– Matbutikkene har de siste årene satset mer på klippfisk til påske, sier daglig leder Jakob Dybvik i Jakob & Johan Dybvik.
Han tror det skyldes nettopp det at klippfiskretten bacalao blir sett på som perfekt hyttemat.

– I dag er det mange som kjører helt fram til hytta og har innlagt strøm og vann, men før måtte man gjerne gå på ski for å komme fram, og da var enkel og holdbar mat viktig, sier Dybvik.
Han forteller at han kjenner til mange som har tradisjon for å ha bacalaolag i påsken.

– Bacalao og hyttekos hører sammen. Man har god tid til å vanne ut fisken, og bacalaogryta kan stå og putre på komfyren mens man er på skitur, sier Dybvik.

Brasiliansk bacalao


Prøv også Brasiliansk bacalao.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

700 g klippfisk, utvannet og renset
400 g potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 g oliven, sort
olivenolje


Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2984

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.