Gå til forsiden av matoppskrift.no

Knokefest på tysk

Oppdatert: 14.01.2005 Publisert: 14.01.2005 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Studio Dreyer Hensley




Svineknoker med surkål

Det behøver ikke være oktober og ølfestival for å trå til med en ekte tysk aften. Svineknoker med surkål er real og mettende vintermat.
Spør du en profesjonell kokk hva som er yndlingsretten, vil svaret ofte være "røkte svineknoker". Dette er saftig og lettlaget retromat, en nydelig avveksling fra den stekte maten vi ofte tyr til når det skal gå raskt unna.

De gammeldagse rettene er på fremmarsj, og har du litt tid å avse til å la knokene koke seg møre, er det duket for ompa-stemning og vennelag. Mens knokene trekker seg møre, har du god tid til å dekke bordet eller ligge på sofaen og lese avisen - knokene passer seg stort sett selv.
Du kan gjøre maten mer festpreget ved å trå til med hjemmelaget surkål, eller kanskje bare piffe opp den ferdigkjøpte med litt ekstra nellik og einebær.
Eventuelle rester av røkte svineknoker blir et godt utgangspunkt for lapskaus eller en real, hjemmelaget ertesuppe.

Svineknoker med surkål

Det behøver ikke være oktober og ølfestival for å trå til med en ekte tysk aften. Svineknoker med surkål er real og mettende vintermat.

4 porsjoner

Ingredienser:
4 stk. lettsaltet, røkt svineknoke
2 ½ l vann , eller så mye at knokene såvidt dekkes

Fremgangsmåte:
1. Legg knokene i usaltet, kokende vann. Vannet skal såvidt dekke kjøttet. Bruk en kjele som passer i størrelse til knokene.
2. Senk temperaturen og la knokene trekke på svak varme (ca. 85 °C i kokevannet) i ca. 3 timer.
3. Legg knokene på en rist over langpannen og stek dem på 225 °C i ca. 30 minutter til de er gylne og svoren er sprø.
Bruk varmluft eller grill de siste minuttene.
Serveres med surkål, kokte poteter, sennep og evt. litt av kokesjyen.
TIPS - Bruk ferdig surkål og smak til med litt nellik og einerbær.
- I stedet for surkål kan du bruke stuede rotgrønnsaker. Lag hvit saus og tilsett en pose frossen grønnsaksblanding.
- Rester av knoken kan brukes til ertesuppe, betasuppe eller lapskaus.

Surkål med bacon

4 porsjoner

Ingredienser:
750 g hodekål
3 sk. bacon i små biter
1 stk. løk
3 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 stk. laurbærblad
4 stk. einebær
5 stk. hel nellik
1 ½ ts salt
½ ts pepper
½ ts sukker
5 ss eddik

Fremgangsmåte:
1. Snitt kålen i fine strimler. Stek baconbitene i varm panne og legg dem i en kasserolle sammen med kålen.
2. Tilsett strimlet løk, laurbærblad, einerbær og nellik.
3. Hell på buljong. La det trekke på svak varme i 45 minutter - 1 time.

Stuede rotgrønnsaker

4 porsjoner

Ingredienser:
2 stk. gulrot
½ stk. knollselleri (sellerirot)
1 stk. persillerot
2 sk. kålrot
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl matfløte
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)

Fremgangsmåte:
1. Rens, skrell og del grønnsakene i biter. Kok de møre ca. 10 minutter i lettsaltet vann. Sil av.
2. Lag hvit saus av smør og mel, og spe med matfløte.
3. Tilsett grønnsakene, og smak til med urter.

Serveres til kokte, stekte og røkte kjøttretter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:495


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!