Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kok suppe på en spiker

Oppdatert: 26.03.2009 Publisert: 26.03.2009 Tema: Småretter Forfatter: Fotograf: Eva Brænd, Studio Dreyer-Hensley, Alf Börjesson, Mari Svenningsen, Astrid Hals, Kim Holthe Kilder: Matprat.no




Dagene blir lengre og lysere. Allikevel henger temaet "Finanskrise" over oss som en mørk sky. Slå to fluer i en smekk; spar penger og plei vennegjengen: inviter til hyggelig spleiselag.

Svenskene kaller det for et "knytkalas", spleisefest på godt norsk. Trange tider i norsk økonomi behøver ikke å bety at livet blir kjedeligere; tvert i mot!
Inviter gode venner til noen hyggelige timer rundt matbordet. Send ut invitasjon til dag og sted sammen med en oppskrift på en god rett de inviterte skal lage og ha med. Med ti rundt bordet skal det derfor bli ti retter. Ikke verst! Lag også gjerne maten sammen. Da kan de inviterte ta med ingrediensene til den retten de har fått utdelt. Spleiselag er vår moderne variant av det å "koke suppe på spiker". Og husk at godt vennskap, latter og gode historier er helt gratis!

Timianpoteter

Det finnes et utall av oppskrifter med poteter. Denne herlige tapas-varianten vil garantert bli en slager.

4 porsjoner

12 stk. Partypotet
12 skive spekeskinke
20 g frisk timian
2 ss smør

1. Kok potetene møre. Dette kan fint gjøres dagen i forveien.
2. Legg noen kvister med timian på hver potet og rull en skive spekeskinke rundt.
3. Legg potetene i en varm stekepanne med smør. Brun dem lett. Pass på at det ikke blir for varmt. Skinken skal bare få en lett gylden farge.

Scampi med spekeskinke

Spekemat er i grunnen en rett i seg selv, men kombinerer du det med andre smaker får du det lille ekstra. Spekeskinke og scampi - det bør du prøve!

4 porsjoner

12 stk. Rå scampi (renset, med halen på)
100 g revet mozzarella
1 ts pepper
12 skive spekeskinke
2 ss olivenolje
12 g tannpirkere uten smak

1. Rull hver scampi inn i en skive spekeskinke med revet ost og pepper. Halen skal stikke ut i enden av rullen. Træ scampi på en og en tannpirker.
2. Pensle med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen på 230 °C i 6-8 minutter.
Serveres med sweet chili og hvitløkssaus, eller snøfrisk- og honningdip.

Hummus

Hummus er en kremet puré laget av kikerter. Den blir veldig mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød. Prøv også hummus til tapas.

1 boks hermetiske kikerter à 240 g
Saften av 1 stk. Sitron
2 båt hvitløk
½ ts salt
½ dl olje
2 stilk bladpersille

1. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje.
2. Tilsett persille helt på slutten så ikke massen blir lysegrønn. Hummusen skal ha en myk konsistens og den serveres ofte på en flat tallerken.

Ostesymfoni

Klassisk ostetallerken slår aldri feil. Du kan enten servere denne retten som en dessert eller som en del av et tapasbord.

4 porsjoner

120 g brie
120 g blåmuggost
120 g ridderost
1 ss honning
12 stk. Valnøttkjerner
4 stk. Tørkede fiken , aprikos eller dadler

Du kan enten lage et stort fat som alle forsyner seg av, eller legge opp en porsjon til hver person.

1. Rist nøttene i en varm, tørr stekepanne i ca 1 minutt. Skyv pannen til side og rør inn honningen.
2. Del fikenen i to og legg de opp sammen med osten og de søte nøttene.

Flatbrødtrio

Klassisk norsk mat i tapasform. Enklere kan det ikke bli. Her skal det lite tilberedning til før du har flott og fargerik norsk tapas. 4 porsjoner

4 skive fenalår , finkuttet i strimler
4 stk. Biter flatbrød
4 ts seterrømme
1 ts frisk timian , finhakket

4 stk. Biter flatbrød
4 ts Rød eller sort lodderogn
4 ts seterrømme
1 ts frisk gressløk , finhakket

4 stk. Biter flatbrød
50 g blåmuggost
1 ss seterrømme
4 stk. Valnøttkjerner

Denne retten legges opp rett før gjestene skal spise, ellers blir flatbrødet mykt.

1. Legg utover biter av flatbrød. Legg på en teskje rømme og topp det med fenalår eller lodderogn. Dryss over med finhakkede urter tilslutt.
2. Bland blåmuggost og rømme til kremkonsistens. Legg på en teskje på hver flatbrødbit. Pynt med valnøtter.

Pastasalat med mozzarella

Pastasalat er enkelt og godt tilbehør som kan lages hjemme i en fei, samtidig som den er praktisk å ta med i en plastikkboks på piknik. Passer godt til grillmat, så vel som til koldtbord.

4 porsjoner

500 g pasta penne
3 stk. Tomat (gjerne klasetomat)
100 g ruccula
1 stk. Fersk mozzarella
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss olivenolje
½ stk. Sitron

1. Kok pastaen i 10-12 minutter.
2. Tilsett salt og saft fra sitronen. Avkjøl pastaen.
3. Skjær tomater, ruccula og mozzarella i små biter og tilsett pastaen. Rør rundt. Smak til med salt og pepper og drypp over litt olivenolje rett før servering.

Roastbiffsalat

Roastbiff er mørt kjøtt. Det lages av flatbiff, mørbrad eller ytrefilet. Roastbiff er velegnet og godt til salat, middag eller pålegg.

2 porsjoner

Roastbiffsalat:
200 g roastbiff
1 pk. Ferdigkuttet salatblanding
1 stk. Tomat i båter
¼ stk. Slangeagurk i biter
1 ss sprøstekt løk
½ stk. Rødløk i tynne båter

Dressing:
2 ss soyasaus
3 stk. Lime - presset
1 ss hakket frisk koriander
1 stk. Hakket rød chili
2 båt hvitløk - hakket
3 ss vann
1 ts sukker

1. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og vend halvparten av dressingen med roastbiffskivene,
2. Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat.
3. Legg roastbiffen over salaten og server resten av dressingen ved siden av.

Focaccia med biff og tomatsalat

Focaccia er en av de nye brødtypene vi har adoptert fra Italia. Stek biffkjøtt og bland kjøttet sammen med en tomatsalat. Garantert vellykket og populært.

2 porsjoner

350 g skåret i 4 biter biff
1 ss margarin eller olje til steking
½ ts salt
¼ ts pepper
1 stk. Focacciabrød
2 stk. Soltørkede tomater
4 stk. Sorte oliven
½ ts tørket rosmarin
2 ss chilisaus

Tomatsalat:
½ stk. Løk
2 stk. Tomat
1 ss frisk basilikum
1 ss olje

1. Snitt rutemønster i toppen på brødet. Pensle med olje og dryss over finhakkede tomater, oliven og urter. Varmes i ovnen som anvist på pakken.
2. Krydre biffene og brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff.
3. Lag tomatsalat: skjær tomatene i tynne ringer, finhakk løk og basilikum. Bland alt og hell over olje.
4. Del brødet i to skjær av toppen. Legg på chilisaus, noen ringer rå løk, et par tynne biffer og topp med tomatsalaten. Legg på toppen av brødet og server.

Salsa med avokado

Denne salsaen kan du bruke til det meste. Den smaker kjempegodt til stekt eller grillet kjøtt, som tilbehør til tapas, som tilbehør til tex-mex-retter eller rett og slett som en dip.

2 porsjoner

1 stk. Finhakket tomat
½ stk. Finhakket rødløk
½ stk. Finhakket avocado
1 båt finhakket hvitløk
2 ss finhakket frisk basilikum
1 ss sitronsaft
1 ss dijonsennep
3 ss olivenolje
¼ ts salt
¼ ts pepper

Bland sammen alle ingredienser til salsaen. La den gjerne stå ca. 1 time før servering.

Lammeboller

Nydelige lammeboller som du kan bruke i småretter, til pasta eller som en tapasrett.

4 porsjoner

500 g lammedeig
2 ss strøkavring
1 ts salt
½ ts pepper
1 båt hvitløk
¼ ts revet muskatnøtt
1 stk. egg
2 ss hvetemel krydret med litt salt og litt pepper

1. Bland sammen lammedeig og strøkavring i en bolle. Tilsett salt, pepper, knust hvitløk, revet muskat og egg.
2. Form deigen til små boller og rull dem i det krydrede melet.
3. Varm olje i en panne. Brun kjøttbollene i stekepannen og la de ettersteke på svak varme. Bollene kan også trekkes ferdig i en saus.

PSST:
Hvis du synes lammesmaken blir for markant, erstatt halvparten av kjøttet med kabonadedeig.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1545


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!