Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kom skjønne sommerdager. kom sol og glede!

Oppdatert: 05.06.2006 Publisert: 05.06.2006 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: melk.no




Kalenderen viser juni og sommeren er her - noen steder i alle fall! Tid for det langsomme liv, med lange, lyse utekvelder og frokost i det grønne. På bare føtter i kald morgendugg på gresset.Strandtur, krabbefiske, havestell eller bare rusle en kveldstur på byen.

Sommeren ligger foran oss og livet et skjønt. Nå skal vi ta igjen for alle innekveldene i vinter, alle de gangene vi ikke orket å gå ute i kulden. Vi skal be venner, besøke venner, kontakte gamle venner, få ny venner. Spise god mat sammen med venner og familie. Men maten må være enkel å tilberede, her skal det ikke kastes bort et eneste minutt inne, nå skal livet nytes i det fri!
Spis-i-haven-mat, ha-med-på-stranden-mat, pakk-en-kurv-mat, spis-om-dagen-mat, spis-om-kvelden-mat. Lett og lekker skal den være, og helst med masse sommerfriske grønsaker.
Her kommer forslag til lette sommerretter.

Carpaccio av squash med smak av ost

3 grønne squash, pass på at de er blanke og ikke bløte.
1 ½ dl god olivenolje
Frisk basilikum
Ost, ta hva du vil, Haukeli chevre passer godt, eller den litt syrlige Saint Paulin
Salt og pepper

Skjær basilikumbladene i strimler og legg sammen med olje på tett glass.La trekke 4-6 timer.
Skjær squash i meget tynne skiver og legg på fat.Krydre med salt og pepper.Hell på rikelig med olje.La stå en liten stund før du har over osten.Pynt med basilikum.
Fint å servere som enkel lunsjrett med godt brød til.Eller som tilbehør til parmaskinke, eller sommerens grillmat.
En fryd for øye og gane er denne!

Fargerik sommersalat

2 squash
4 røde paprikaer
2-3 fedd fersk hvitløk
Blandet salat
Haukeli chevre
Salt, pepper
Olivenolje
Balsamicoeddik

Fjern først skallet av paprikaene. Legg paprikaene i ildfast form i varm stekeovn, 230 grader. Snues etter hvert som skallet blir brunt. Når paprikaene er brune over det hele, tas de ut og legges i folie/papirpose til de kjølner. Skrell paprikaer, og skjær i strimler på 3-4 cm bredde.Skjær hvitløk i tynne skiver, og bland med paprika.
Skjær squashen i tynne skiver langsetter. Pensle skivene med litt olje og stek på grill eller i grillpanne, til de er myke.Vanlig panne funker også.

Legg salat på tallerken, deretter squash, så et rede av paprika/hvitløkblandingen, og helt på toppen en romslig skive med Chevre. Drypp over dressing av olje, balsamico salt og pepper.
Og så en sommerdessert som får nakne tær til å krølle seg av glede!

Sitronmousse med pepper

Til 4 personer

2,5 dl fløte
1 ark gelantin
saft av ½ -1 sitron
1 ss sukker
Revet sitronskall av 1-2 sitroner
Vann
Sukker
Hel sort pepper, noen korn.

Pisk fløt og sukker til krem.La gelatin ligge 5 minutter i kaldt vann.Kryst vannet ut og smelt i litt kokende vann.Avkjøl litt før du blander gelatinen forsiktig inn i kremen.Bland inn sitronsaft, smak til underveis.Ha over i porsjonsformer og sett kaldt.Kan gjerne lages dagen før servering.
Riv skallet av sitronene bruk et zestejern om du har.Du skal kun ha med det gule, ikke det hvite.Kok skallstrimlene møre i like deler sukker og vann.Ha evt. i 1 ss olje, da blir strimlene ekstra blanke.Avkjøl.
Ved servering knuses pepperen og strøs over, pynt med sitronstrimlene.

Jordbæråkeren

Kombinasjon av salat, jordbær og pepperrot er nydelig.

Forskjellige grønne salater
Friske urter, f. eks basilikum og kjørvel
Jordbær
Jarlsbergost i skiver

Dressing:

Kesam, velg gjerne den lette typen
Matfløte
Pepperrot på tube
Hvitvinseddik
Litt sukker

Dressing: Spe Kesam med matfløte til passe konsistens. Smak til med pepperrot, litt hvitvinseddik og sukker.

Vask og del opp salat, ha i urter, ost og jordbær som du deler i to.

Jordbærtiramisu

1 kurv jordbær
1 lime
2-3 ss sukker
2 egg
Eggeplommer
250 g mascarpone
2 dl fløte
2 ss sukker

Riv skall av lime, finstrimlet, og bland med sukkeret og saften av en halv lime. Del jordbærene i biter og mariner i blandingen. Spar noen jordbær som du mikser med litt av sukkeret til pyntesaus.
Bland egg, eggeplommer, mascarpone, fløte og sukker og pisk til en luftig krem. Du bør la visperen gå en 10 minutters tid.
Legg jordbær i porsjonsglass, ha over kremblandingen og sett kaldt et par timers tid. Pynt med litt jordbærsaus.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:838


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!