Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kos deg med varmt drikke i høstmørket.

Oppdatert: 01.11.2008 Publisert: 01.11.2008 Tema: Kaffe Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Jarle Nyttingnes, maxxium




Det er nok mange, meg selv inkludert, som syns det er koselig med noe varmt å drikke i mørke, kalde høstkvelder. Og gjerne noe annet en vanlig kaffe og te.
Min personlige favoritt er blitt disse posene fra Nescafe med forskjellig smakssatt kaffepulver. Det fins bla cappuchino, latte, Sjokolade, Vanilje, caramel osv.
Disse lages så etter bruksanvisningen og man kan så smakssette ekstra med feks brunt sukker og whisky/brun rom. Likører smaker også godt blandet i disse.

Under legger jeg ut forskjellige forslag til hvordan man kan varme både hender, mage og hode en kald kveld. Det fins både med og uten alkohol. Og husk fyr i ovnen, ullteppe, stearinlys, en god bok eller partner!

Knut`s Caramellrom

1 kopp

1 pose Nescafe caramell, sjokolade(eller annen etter smak)
Varmt vann
4 cl Brun Rom (feks brun havana club eller annet)
1 ts brunt sukker om det ønskes
Evt kremtopp

Ha kaffepulver, rom og evt sukker i ett stort krus. Rør godt om.
Varm vann og hell i litt. Rør om igjen.
Ha i resten av vannet til 1 cm under toppen av koppen.
Toppes med sprutekrem.

Denne ligner litt på den over, men bruker vanlig kakao istedenfor. Prøv gjerne disse posene med instant kakao fra bla toro.

Caribbean Cacao

1 glass

12 cl sukret varm kakao laget på H-melk
4 cl Bacardi Premium Black
Toppes med fløte
Mørk sjokolade
Kanel

3 ruter sjokolade/ 2 cl sjokoladesaus/ 1 ss kakao blandes med oppvarmet H-melk for å lage 12 cl varm kakao. Helles opp i en varm kopp.
Tilsett Bacardi Premium Black og hell håndristet fløte opp slik at den måler ca 1 cm på glasset.
Rasp litt mørk sjokolade over
Gi et lett dryss med kanel til slutt og server!

Prøv å lage ekte varm sjokolade. Ha gjerne mer fløte i enn oppskriften, herlig!

Deilig varm sjokolade

Til 4 personer

300 g mørk kokesjokolade
7 dl melk
1 dl kremfløte
½ ts vaniljesukker
3 ts sukker

Del sjokoladen i biter og ha i en gryte. Hell over melk og varm dette sakte opp til kokepunktet, mens du hele tiden rører. Tilsett sukker og vaniljesukker i kremfløten og pisk denne til en halvfast masse. Rør inn kremfløten i gryten like før kokepunktet.
Server gjerne med pisket krem på toppen, i passende krus eller kopp.

Denne er litt spesiell med bruk av chili. Men chili passer fint sammen med sjokolade. Prøv da vel!

Chilikakao

2 porsjoner

1 stk vaniljestang
4 dl melk
1 ts rød chili
0,5 dl honning
3 ss kakaopulver
2 ts maisennamel
2 ss vann
150 gr gjerne 70 % kakao mørk kokesjokolade

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha vaniljestang, frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.
Rør ut maisennamelet med to ss vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme melkeblandingen og la det småkoke i ca. Et halvt minutt.
Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.

Og så er det snart tid for gløgg i alle variasjoner.

Portvinsgløgg

4-6 porsjoner

1 helflaske rødvin (7,5 dl)
1 liten flaske rød portvin (3,7 dl)
1 ss kardemommekjerner
1 liten kanelstang
8 kryddernelliker
1 - 1 1/2 dl demerarsukker
mandler
rosiner

Bland alt unntatt rosiner og mandler i en rustfri kjele.
La det stå mint 3-4 timer, eller over natten. Da rekker kryddersmaken å komme ordentlig frem.
Varm så blandingen opp til kokepunktet, men la ikke gløggen koke. Sil fra krydderet. Server gløggen varm med rosiner og skåldede mandler.

Julegløgg

8 porsjoner

60 g rosiner
40 g mandler snittet
3 dl portvin
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 lite dryss kanel
2 ss appelsinlikør eller brandy

Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det stå varmt og tildekket i 3 timer.
Lunk rødvinen for svak varme og rør sukkeret i. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen med fyllet.
La det hele stå varmt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør.

Hvit gløgg

4-6 porsjoner

1 dl. Sukker
1 dl. Vann
1 stang kanel
2 strimler appelsinskall
2 strimler sitronskall
1 flaske søt hvitvin
mandler

Kok sukkeret opp med vann og krydder.
Legg lokk på, slå av varmen og la det trekke i ca. 30 min.
Varm opp, tilsett vinen.
Varm opp til kokepunktet, sikt og server gløggen med mandler.
Og til slutt forskjellige variasjoner av te og toddy.

Rom Toddy

1 porsjon

10 cl. Vann
4 stk. Hugget sukker eller 1 sukkerpinne
4 cl. Mørk rom

Bring vannet i kok - sett en teskje i glasset - legg sukkeret i glasset - hell vannet over og rør rundt til alt sukkeret er oppløst. Deretter helles rommen i og der røres rundt. Skal serveres rykende varmt.

Vintoddy

1 porsjon
ca 2 ts honning, eller etter smak
Rémy Martin VSOP (om ønskelig)
1- 2 cl presset sitron
1 kanelstang
2 -3 nelliker
10 -15 cl het rødvin

Bland og server i glass/kopper. Fyll eventuelt opp med litt kokende vann (2-3 cl). Dekorer med en sitronskive på kanten av glasset.

Varm solbærtoddi

1 porsjon

4 cl vodka
Sterk solbærsaft
Vann
Sukker eller honning

Kok opp vann. Ha vodka og sukker/honning etter smak i ett varmesikkert glass. Feks Irish Coffee glass. Ha i ett par fingerbredder med solbærsirup og fyll opp med kokende vann. Rør godt rundt og drikk så varmt du klarer det.
Perfekt mot forkjølelse

Indisk te

4 glass

7,5 dl vann
2,5 dl melk
2-3 små grønne kardemommefrø (ilaichi)
2-3 biter kanel (dalchini)
1 ss anisfrø
6 nellikspiker
evt noen pepperkorn
3 ss sort te (2-3 teposer)

Knus krydderet med et kjevle eller mal krydderet. Ha krydder og vann i en kjele og la det koke i ca 30 minutter.
Tilsett te og melk og la det koke opp. Ta kjelen til side og la teen stå og trekke ca 15 minutter.
Sil fra krydderet og tebladene/teposene. Sukker tilsettes helst ved servering.

Muskat te

3 kopper

6 muskatnøtter, ca. 30 gram
7,5 dl. vann, ca 3 kopper

Mal opp nøttene, bruk kaffekvern, morter kan også brukes.
Bland med vannet og varm opp til rett under kokepunktet, hold ved samme temperatur i ca. 1 time.
Mye av vannet vil fordampe og resultatet vil bli ca 5 dl. ferdig te.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1427


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!