Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kremkaker og bløtkaker til 17. mai og andre festdager

Oppdatert: 10.05.2015 Publisert: 10.05.2012 Tema: Kremkaker Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Matprat, Kraftfoods, melk.no




Nå som det er like før 17. mai er det på tide med gode oppskrifter til festkaker til alle feiringene. Mai er jo full av festdager og fridager, det er tid for utskeielser, kos og matglede. Bli inspirert av flagget og server gode bløtkaker i rødt, hvitt og blått på 17. mai. Gratulerer med dagen!
Her er de beste og mest brukte kakeoppskriftene våre. Og de krem og bløtkakene med høyest karakter.
Men først en grunnoppskrift på sukkerbrød.

Sukkerbrød grunnoppskrift

Her er 2 størrelser, til rund form med diameter 22 cm og 26 cm.

Til rund form 22 cm.
3 egg
90 g (1 dl) sukker
90 g (1 1/2 dl) hvetemel
1/4 ts bakepulver

Til rund form 26 cm.
6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 dl) hvetemel
1/2 ts bakepulver

160 grader i ca. 35 minutter, på nederste rille
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt på hvetemelet med bakepulver. Skjær melet forsiktig inn i eggedosisen med slikkepott.
Fyll røren i smurt form. Stek på nederste rille til sukkerbrødet er pent gyllent og godt hevet.
Avkjøl kaken i formen, hvelvet på plate eller rist.

17. mai-bløtkake

Denne er veldig enkel og smaker nydelig. Her kan du bruke forskjellige bær.

1 stk sukkerbrød
Ca 3,5 dl kremfløte (eller mer)
3 ss melk eller eplejus
Ca 1,5 dl syltetøy eller bær rørt med litt sukker
Pynt med jordbærsyltetøy på flaske og blå druer

1. Del sukkerbrødet i to og dynk lagene med melk/jus og stryk på syltetøy. Har du mye krem, kan du blande stivpisket krem med syltetøyet.
2. Legg på den andre delen av kaken og ha krem på toppen.
3. Pynt kaken som et flagg med jordbærsyltetøy og blå druer.
Sett kaken i kjøleskap til den skal serveres. Bløtkake smaker aller best når den har stått i kjøleskap et par timer.

Barnas 17. mai - kake

Denne er litt mer arbeid, men absolutt verd det.

Sukkerbrød:
5 stk egg
150 gr sukker
150 gr hvetemel
0,75 ts bakepulver

Fyll og pynt:
Ca 1,25 dl melk eller fløte til dynking
400 gr jordbærsyltetøy
2 dl kremfløte, 4 dl til fyll og 2 dl til dekke av kaken
3 stk bananer
500 gr marsipan
1 stk eggehvite
pyntegelé i rødt, gult og grønt
kransekakeflagg
konditorfarge
mynte

Kaken stekes i ovn ved 160 °C i ca. 45 min. På nederste rille i form 24 cm i diameter.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren straks i smurt kakeform og stek kaken. Avkjøl den på rist.
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk hvert lag med melk eller fløte. Legg den nederste bunnen på serveringsfatet.
Dekk kakebunnen med halvparten av syltetøyet. Pisk 4 dl krem og bland i banan-skiver. Fordel halvparten av banankremen på bunnen. Legg den andre bunnen over og fordel syltetøy og banankrem på den. Legg til sist over den tredje kakebunnen med snittsiden opp.
Pisk 2 dl kremfløte og dekk topp og sider av kaken med kremen. Kjevle ut marsipanen. Kjevle en rund leiv som dekker topp og sider. Marsipan som er til overs brukes til figurene. Rull leiven over på kjevlet og løft den forsiktig over på kaken. Strekk forsiktig i marsipanen på sidene for å unngå folder i den.
Kjevle ut rester av marsipanen og trykk ut små rundinger. Skjær et snitt i rundingen. Den lille trekanten som kan trilles til hoder. Vikle sirklene til et kremmerhus. Lim dem sammen med eggehvite og sett dem med spissen opp.
Bruk hvitløkpresse og lag "hår" av marsipanen. Legg en liten klump marsipan i pressen og press ut tynne strimler.
Trill små kuler og lim dem på med eggehvite. Fest "håret" med eggehvite. Klem skjørtene i folder nede, da vil de også stå bedre.
Vi har brukt gelétuber i forskjellige farger til å pynte med. Håret pensles med konditorfarge

Bløtkake med vaniljekrem


Sukkerbrød:
3 stk egg
90 g (1 dl) sukker
90 g (1 1/2 dl)hvetemel
0,50 ts Freia bakepulver

Fyll:
1 pakke Freia kakefyll med vaniljesmak
4 dl melk
1 dl bringebær - eller jordbærsyltetøy
Krem:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts Freia vaniljesukker

1. Visp eggedosis av egg og sukker.
2. Bland mel og bakepulver, og vend det forsiktig i eggedosisen.
3. Fyll røren i smurt form, ca 24 cm i diameter, og stek kaken ved 160°C i ca 40 min på nederste rille.
4. Avkjøl kaken i formen på rist.
5. Lag Freia Kakefyll med vaniljesmak etter anvisning på pakken.
6. Del kaken i to eller tre lag og legg dem sammen med syltetøy og Freia Kakefyll mellom lagene.
7. Dekk kaken med pisket krem og pynt gjerne med friske bær.

Marsipanbløtkake

En skikkelig kake med marispanlokk. Eggekrem er en av mine favoritter til kaker.

Til rund form 22 cm.
3 stk egg
90 gr sukker
90 gr hvetemel
0,25 ts bakepulver

Til rund form 26 cm.
6 stk egg
180 gr sukker
180 gr hvetemel
0,5 ts bakepulver

Eggekrem:
1 dl kremfløte + 1 dl melk
2 stk eggeplommer
1 ss potetmel
1 ss farin
2 ts vaniljesukker
3,5 dl kremfløte

Pynt:
400 gr marsipan
grønn og gul konditorfarge
melis

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt på hvetemelet med bakepulver. Skjær melet forsiktig inn i eggedosisen med slikkepott.
Fyll røren i smurt form. Stek på nederste rille til sukkerbrødet er pent gyllent og godt hevet. 160 grader i ca. 35 minutter, på nederste rille
Avkjøl kaken i formen, hvelvet på plate eller rist.
Del sukkerbrødet i 2 bunner. Legg dem sammen med eggekrem, som du lager slik: Bland alt bortsett fra vaniljesukkeret i et lite kokekar, helst ikke av aluminium, som kan gi en gråaktig misfarging. La det trekke under visping på svak varme til kremen har tyknet, men la den ikke koke.
Avkjøl kremen og smak den til med vaniljesukkeret. Med potetmel bør kremen brukes nylaget.
Visp fløten og rør knapt halvparten i den kalde eggekremen.
Stryk den avkjølte kremen mellom bunnene. Bre resten av kremfløten rundt og oppå kaken, form kremfløten til en jevn topp.
Farg marsipanen med noen dråper grønn og gul farge. Kjevl den ut til en stor runding mellom to bakepapir. Rundingene skal dekke kakens overside og kanter. Ta vekk det øverste papiret og vend marsipanen over kaken ved hjelp av det underste papiret. Sikt over litt melis like før servering.

Pavlova kake til 17 mai

En klassiker til 17 mai

6 stk eggehvite
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maismel
1 ts vaniljesukker

Fyll:
5 dl kremfløte
5 dl vaniljekrem
300 gr friske bær

I stekeovn: Forvarmes til 250 °C, senkes til 100 °C stekes i ca 1 time

Tegn opp sirkel på 26 cm i diameter på et bakeparir. Visp eggehvitene til hard skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Tilsett sukker, maisenamel og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.
Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret, innenfor sirkelen. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader.
Stek bunnen. Marengesen er sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat. Rett før servering vispes fløten tilsatt sukker til krem og blandes med vaniljekrem.
Pynt med rikelig med bær.

Bløtkake med banan

Kakebunn:
4 dl hvetemel
3 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
0,5 ts salt (gjerne Santa Maria Rock salt)
2 stk banan
2 stk egg
1,5 dl melk
2 ss sitronsaft
50 gr smør

Fyll:
200 gr tørket aprikos
5 dl vann
6 dl kremfløte
4 stk banan

Pynt:
50 gr tørket aprikos
20 gr bringebær
20 gr blåbær

Kok opp 1/2 liter vann og hell det over aprikosene.

Kakebunn
Sett ovnen på 180 grader. Bland mel, sukker, bakepulver, natron, vaniljesukker og salt i en bolle. Mos bananene med en gaffel. Pisk egg, helmelk, sitronsaft og smeltet smør i en bolle. Bland alt sammen. Ha deigen i en smurt springform. Stek kaken midt i ovnen i ca 35 minutter, eller til deigen ikke fester seg til en strikkepinne når du stikker den midt i kaken. La kaken avkjøles litt i formen,, ta den ut av formen og la den avkjøles helt. Del den deretter forsiktig i tre bunner med en lang skarp kniv.

Fyll
Del aprikosene i to og fordel halve mengden utover kakebunnen. Del bananene i skiver og fordel halve mengden utover kakebunnen. Visp kremfløten til luftig krem og smør 1/3 av kremen utover bunnen. Legg på bunn nummer to og gjør det samme her. Legg på topplokket og smør på resten av kremen. Pynt så med aprikoser, bringebær og blåbær.

Kvæfjordkaka (verdens beste)

Denne er en av de beste kakene som kan lages. Her er den såkalte originaloppskriften.

100 gr smør/margarin
120 gr sukker
4 stk eggeplommer
3 ss melk
160 gr hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak

Marengs:
4 stk eggehviter
200 gr sukker
100 gr mandelspon

Fyll:
3 dl kremfløte
3 dl Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)

Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.
Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.


17. mai kaken!

Hvis du skal imponere gjestene med en stor flott marsipankake på narsjonaldagen eller på en annen stor festdag, er det denne kaken du skal bake! Et vakkert syn og en nytelse for ganen.

Sukkerbrød:
4 stk egg
100 gr sukker
75 gr hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver

Vaniljekrem:
1 stk vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker
3 stk egg
3 ss maisennamel

Jordbærkrem:
3 dl kremfløte
200 gr jordbærsyltetøy

Lokk:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
500 gr marsipan
blåbær til pynt
jordbær til pynt

Sukkerbrød:
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
4. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 35 minutter.

Vaniljekrem:
1. Ha 3 dl melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
2. Rør sammen 1 dl fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret.
3. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
4. Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ca 1. minutt under omrøring. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.

Jordbærkrem:
1. Pisk kremen stiv og vend inn jordbærsyltetøy.

Fremgangsmåte:
1. Del sukkerbrødet i tre lag.
2. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker kan du blande inn litt stivpisket kremfølte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
3. Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
4. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Pisket fløte tilsatt sukker til krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen.
5. Klipp ut en runding av bakepapir på ca. 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
6. Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca. 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
7. Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store ”kakestykker”. Rull marsipanen på hver av ”kakestykkene” fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
8. Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2453

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Sukkerbrød uten egg.
Sukkerbrød uten egg...
Prøv også Sukkerbrød grunnoppskrift.
Sukkerbrød grunnopps...
Prøv også Bløtkake med vaniljekrem.
Bløtkake med vanilje...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!