Gå til forsiden av matoppskrift.no

Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Oppdatertdato: 12.10.2015 Publisert først: 08.10.2015 Tema: Forfatter: Fotograf: frukt.no Kilder: frukt.no


Befolkningen i Norge får hver dag i seg dobbelt så mye salt som anbefalt. Stadig flere blir flinke til å bruke andre smaksettere, og salget av friske urter har økt betydelig de siste årene.
Utvalget av krydderurter i butikkene blir stadig bredere. Mange husker nok persilledusken som lenge ble brukt mest som pynt på maten. Kruspersille er fremdeles en av de mest omsatte krydderurtene våre, bare slått av basilikum og koriander. I takt med den økende interessen for matlaging, øker også kunnskapen om krydderurter.

For mye salt kan gjøre oss syke

Det er viktig for folkehelsen å redusere saltinntaket i befolkningen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Det er en sammenheng mellom inntak av salt (natrium), økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dagens saltinntak er beregnet til å være ca. 10 gram per person per dag, mens målet er å komme ned til 5 gram. For de fleste voksne ville et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.

Tips til smaksforsterkere som kan erstatte salt

- Salt er en vanesak, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun oppfordrer til å smaksette maten med friske urter. Det gir nydelige dufter og smaker og kan bidra til å redusere bruken av salt betydelig.
  • Det finnes urter som passer til kjøtt-, fisk- og skalldyrretter. Løpstikke er en krydderurt som ikke er så utbredt i dag, men som gir en følelse av salt. Den egner seg sammen med rosmarin og timian i varme retter. Basilikum er fast følge til tomater, og hovedingrediens i pesto. Det er den urten det selges mest av i Norge i dag.
  • Mynte er en spennende krydderurt som kan brukes til mer enn Mojito – legg gjerne et par stilker i vannkaraffelen og den ser langt mer fristende ut.
  • Det finnes også andre gode alternativer for å smaksette maten. Sammen med urtene er sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico fine alternativer.
  • Gode grønnsaker som løk, hvitløk, chili, paprika og tomat gir mye smak og vil også fremheve smak på andre råvarer. Her er det bare å prøve seg fram.
  • Krydderurter på kjøkkenbordet og på benken kan være hverdagens frodige og sunne blomster. Ved å bruke noen stilker daglig i maten og plassere saltbøssa lengre inn i skapet, blir kostholdet, på en enkel måte, et hakk sunnere.


Middelhavsgryte med lam


Prøv også Middelhavsgryte med lam.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2007
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1,2 kg lammekjøtt med ben
150 g bacon
2 dl oliven
2 dl kapers med stilk
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 boks hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
2 stk. rødløk i båter
1 stk. fennikel i båter
1 stk. aubergine i tykke skiver
400 g potet med skall, delt i to
4 stk. hvitløk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss hakket frisk mynte
2 dl rødvin
1 ss sukker


Bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager denne retten seg selv. Steketemperaturen tilpasser du lengden på skituren eller formiddagsluren.


Fremgangsmåte

1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter og brun de raskt i en gryte i 2-3 minutter. Ha kjøttet over i en ildfast form.
2. Brune grønnsakene raskt i gryta og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp.
3. Bland alt i den ildfaste formen, ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Serveres med brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3008

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.