Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Kulinariske godbiter med krabbe ::

Kulinariske godbiter med krabbe

En ridder i rustning: krabben har skjelettet sitt utenpå. Etter hvert som den vokser, skifter den skall – på samme måte som mennesker må ha større klær etter hvert som vi vokser. Klørne er krabbens våpen- mot andre krabber og mot mennesker. Men de brukes også som redskap til å knuse skallet på små skjell og snegler.

Krabbe er en kulinarisk godbit. I en stor krabbe er det 150 - 200 g krabbekjøtt, og det holder vanligvis til en person. Krabbe får du kjøpt både levende og ferdig kokt. Mens den kokte krabben er klar til bruk, må den levende kokes så fort som mulig etter innkjøp.

Koking av krabbe

Kok opp rikelig med vann og salt, 50 g salt pr liter, i et stort kokekar. Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. La krabben få et raskt oppkok for deretter la dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Den er ferdig kokt når de små klørne lett kan trekkes av. Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling for at den deilige kraften skal beholdes inne i skallet. Kokt krabbe spises helst nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. La det ikke gå mer enn ett døgn før den enten spises eller fryses. Krabben kan serveres naturell med enkelt tilbehør, eller den kan brukes i ulike typer retter.

Krabbe naturell

Dette trenger du til 4 porsjoner:

4 stk krabbe
2 sitroner
majones
eddik
pepper
loff og smør

Krabben kan serveres som den er, men vi gjør det litt lettere for gjestene om vi renser litt før servering. Vi fjerner paven og gjellene og knekker klørne med en nøtteknekker. Legg krabbehuset tilbake i skallet så krabben ser hel ut før du serverer den. Noe av sjarmen med krabbelag er jo nettopp at gjestene må jobbe litt for å finne maten. Server krabbe naturell med loff, smør, sitronbåter og majones. Som variasjon i tilbehøret kan du servere chilisaus til.

Chilisaus

Dette trenger du til 4 personer:

1dl 20 % rømme
1/2 dl majones
1/2 dl chilisaus
1 ss sitronsaft
1/2 ts sennep
1/2 ts worcestersaus

Rør sammen ingrediensene og smak eventuelt til med litt sukker.

Krabbesalat

Dette trenger du til 4 porsjoner

Kjøtt av 1–2 krabber, ca. 200 g eller 2–3 krabbeklør pr. porsjon
1 appelsin
1 rosa grapefrukt
2 plommetomater i terninger, uten skinn og kjerner
2 avokado i tynne skiver
Blandet frisk salat, f.eks. frisée, batavia, rucola

Dressing

saft av 1 lime
1 dl kaldpresset olivenolje
1 ss kapers
1 ss finhakket gressløk
salt og pepper

Skjær ut fruktkjøttet i appelsinen og grapefrukten, og skjær det i terninger. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Anrett krabbekjøttet sammen med salat, avokadoskiver og tomatterninger. Drypp over dressing og pynt med friske urter.

Her er noen av deres egne favoritter med krabbe.

Cocktail Lindesnes

4 porsjoner

200 gr krabbekjøtt
1 stk egg hardkokt
1 stang(stenger) stangselleri
1 ss gressløk, hakket
salat, isberg eller frissè

Dressing:
6 ss rømme
2 ss ketchup
2 ts sukker
2 ts sitronsaft

Legg strimlet salat i bunnen av en skål. Legg lagvis krabbe, hakket egg og strimlet selleri.

Dressing:
Rør sammen rømme og tomatketchup. Smak til med sukker og sitronsaft. Slå dressingen over salaten og strø gressløk på toppen.

Server med kuvèrtbrød eller toast.

Stekte krabbekaker med tartarsaus

4 porsjoner

250 gr renset krabbekjøtt (helst hvitt kjøtt)
olje og smør til steking
2 stk egg
1 ss majones
1 ss dijonsennep
1 ss worcerstershiresaus
1 ss persille, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
1 ss søt chilisaus
5 skive(r) loff uten skorpe, I små terninger
salt
kvernet hvit pepper

Tartarsaus:
4 ss rømme
4 ss majones
1 ss kapers
1 stk egg hardkokt i terninger
1 ss sylteagurk, finhakket
1 ss sjalottløk, finhakket
1 ts dijon sennep
1 ts worcerstershiresaus
1 ss kjørvel, finhakket

Knekk egg i en bolle og pisk dem sammen med majones, sennep, Worcestershire saus, persille, gressløk og chilisaus. Tilsett brødterningene og krabbekjøttet og bland forsiktig sammen så krabben ikke moses. Form som kaker og legg på matpapir. Sett dem kaldt i minst 2 timer før steking.

Alt til tartarsausen blandes sammen. Sausen blir best hvis den får trekke noen timer før servering. Sausen kan tynnes med litt melk eller fløte hvis den er for tykk.
Krabbekaker stekes på middels varm panne i olje og smør til de blir gyllenbrune og får en sprø overflate.

Denne forretten serveres varme sammen med kald tartarsaus og gjerne en frisk salat med olje og eddik dressing. Kan og serveres som smårett

Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus

4 porsjoner

180 gr renset krabbekjøtt, helst hvitt kjøtt
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss koriander, finhakket frisk
1 ss sjalottløk, finhakket
1 ss strøken, finhakket frisk ingefær
0,5 stk chili rød, finhakket
0,5 stk sitron, skallet finrevet
salt
hvit pepper
100 gr aspargesbønner
3 ss majones
3 ss rømme
1 knivsodd safran
1 stk eple, syrlig i små terninger
salt
hvit pepper
4 skive(r) baguette skåret på langs og ristet i ovn

Alt til krabbesalaten blandes forsiktig sammen så krabben moses minst mulig. Smak til med salt og pepper. Denne forretten smaker best hvis den blandes rett før servering.

Aspargesbønnene renses ved å brekke av endene. Ha dem i fosskokende vann som er saltet som sjøvann. Det skal være så mye vann at det ikke kommer av kok når bønnene tilsettes. Bønnene trenger et par minutters koking og has straks i kaldt vann for å avkjøles. Da beholder bønnene sin friske grønnfarge.

Etter avkjøling tas bønnene opp av vannet og tørkes av. Bland sammen majones, rømme, safran og eplebiter. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke 30 minutter før servering. Blir sausen for tykk kan den tynnes med litt fløte eller melk.

Anrett bønnene pent i to stabler på hver tallerken. En skje saus helles over hver stabel. Krabbesalaten anrettes på ristet baguette som legges over bønnestablene. Pynt gjerne opp med litt friske krydderurter og små salatblader.

Klikk for alle våre oppskrifter med krabbe

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:937

FAKTA/BYLINE
Publisert: 08.10.2006
Oppdatert: 30.08.2012
Tema: Skalldyr
Forfatter:
Fotograf: Tom Haga,godfisk.no


Meld deg på nyhetsbrev