Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kylling - lett og lettvint

Oppdatert: 26.01.2004 Publisert: 26.01.2004 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Ragge Strand, Alf Børjesson




Kylling er det mest søkte ordet på mine nettsider gjennom det siste året og hvorfor det?
Kylling er lettvint og lett å tilberede, det er magert kjøtt og har mange anvendelsesområder. Og har vært profilert mye i media og presse. Kylling brukes også over hele verden og er ett viktig innslag i mange lands matlaging.
Men hva bør man passe på med kylling og hvilke metoder bruker man i tilberedningen!

Innkjøp
Jeg bruker mye kylling selv og kjøper ofte disse ferdiggrillede kyllingene. Dette er anvendelig mat som er lett å tilberede videre.
Men rå kylling er mer og mer populært. Særlig ferdige fileter av bryst som fås i butikken, også lår blir solgt på denne måten. I frossen tilstand fås det flere varianter og det er gjerne rimeligere mat. Men krever igjen desto lengre koke eller steketid. Og selvfølgelig har vi disse ferdige brettene med marinert kylling som alle kjenner.

Næringsinnhold
Kylling er fettfattig og magert kjøtt. Har lite innhold av mettede fettsyrer og mer umettede. Inneholder mye proteiner. Kylling brukes mye som slankemat og mat for folk som trener.

Hva kan vi lage av kylling
Kylling er ett anvendelig kjøtt som kan brukes på mange forskjellige måter. Bruk kylling i en god salat, en varmende suppe, en varm gryterett, på grillen, i woken eller stekepanna, som en god ovnsrett, kokt med tilbehør, tilberedt som festmat osv.
Her er noen eksempler på populære retter med kylling:

Først en god salat. Pasta passer fint sammen med kylling.
Kyllingsalat med pasta
1 grillet kylling
150 g pastasløyfer kokte
2 ringer ananas
1 bunt reddiker

Ananasdressing:
3 dl lettrømme
2 ringer ananas i små biter
1/2 dl finhakkede valnøtter
1 ts fransk sennep

Kutt alt i biter og bland sammen. Bland sammen dressingen og hell over før servering eller server ved siden av.

Prøv feks en varmende eksotisk suppe fra Thailand
Tom Kah Gai
1 kylling
1 1/2 dl vann
1 båt hvitløk i tynne skiver
10-12 skiver galangarot, evt. dobbel mengde ingefærrot
2-3 sitrongress
ca. 2 ts salt
saften av 1 lime
5 sjalottløk i tynne skiver

Pynt:
Koriander, rød chili, lime og limeblader

Del opp kyllingen i 3-4 cm lange biter med ben. Kok opp vann og tilsett hvitløk, galangarot og sitrongress skåret på skrå i ca. 1 cm lange biter. Tilsett salt og limesaft. Ha i kyllingstykkene og sjalottløk i skiver. Kok opp og la suppen trekke ca. 5-10 minutter. Pynt suppen med koriander, chili, en limebåt og finstrimlede limeblader. Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

En god gryterett for 2 personer.
Kyllinggryte med tørket frukt
2 dl tørket frukt som aprikoser, svisker og apsikat
3/4 dl konjakk
4 kyllinglår
2 løk i båter
1 båt presset hvitløk
ca. 3 1/2 dl kyllingkraft, evt. hønsebuljong
salt og pepper
koriander

Legg frukten i bløt i konjakk i 2-3 timer.

Del kyllinglårene i to. Stek kyllinglårene i olje sammen med løk og hvitløk. Tilsett frukt og kyllingkraft og la det hele trekke ca. 30 minutter til kyllinglårene er gjennomstekt. Smak til med salt og pepper. Server kyllinggryten med ris eller kokte poteter og pynt med koriander

Grillmat er godt og kylling er perfekt til grilling, og man kan grille hele året hvis man har elektrisk grill innendørs eller bruker grillen i stekeovnen.
Kylling grillspyd
4 personer
5-6 kylling fileter
16 forvellede små løk

Marinade:
1 1/2 dl soyasaus
2 ss sukker
2 ss honning
2 pressede fedd hvitløk
revet skall og saft av 1 sitron
1 ts malt ingefær

Peanøtt saus.
200 g ristede peanøtter
2 fedd hvitløk
litt chilipulver
1 hakket løk
1 ts salt
4 ss olje
1 dl hønsebuljong
1 ss sukker
2 ss soyasaus
2 ss sitronsaft

Kyllingkjøttet kuttes i biter og legges i en skål sammen med løkene.
Marinaden piskes sammen og helles over.
La det trekke ett par timer.
Tre kjøtt og løk på grillspyd og stek dem ca 2 minutter på hver side. Pensle med marinade.

Sausen lages ved at peanøtter, hvitløk, løk, salt, chilipulver og halvparten av oljen kjøres i en mixer til det er en tykk puree. Resten av oljen varmes opp i en gryte, ha i pureen, og spe med buljong. La det småkoke ett par minutter
Smak så til med soyasaus, sukker og sitronsaft.
Serveres med kokt ris

En god kyllingwok er tingen, raskt og godt. Min sønns favoritt hjemme. Vi varierer ofte med ananas og andre grønnsaker. Prøv og med andre krydder.
Kylling i wok
500 g skinn- og benfritt kyllingkjøtt, f.eks. filet
2 gulrøtter
1 persillerot
1 grønn paprika
1 rød paprika
6-7 minimais
olivenolje til steking
1/2 dl soyasaus
1 ss finrevet ingefærrot
eller 1/2 ts malt ingefær

Skjær kjøttet i tynne strimler. Skjær gulrot, persillerot og paprika i tynne strimler. Minimais skjæres i tynne skiver. Varm opp olje i woken og fres kjøttet raskt. Ta opp kjøttet og legg det på risten. Fres grønnsakene til de er såvidt møre. Legg kjøttet tilbake i gryten. Smak til med soyasaus og ingefær. Server med ris eller brød

Prøv rå kyllingfilet i ovn.
Marinert kyllingfilet
300 g kyllingfilet
1 ss hvitvineddik
revet skall av 1 sitron
2 ss sitronsaft
1/2 løk i skiver
1 ts tørket oregano
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1/2 ts paprikapulver

Legg kyllingstykkene i en plastpose. Bland eddik, sitronskall, sitronsaft, oregano og løk. Hell dette over i posen, lukk igjen og la den ligge på kjøkkenbenken 2 timer. Ta kyllingstykkene ut og legg dem i en ildfast form. Hell marinaden over. Dryss over salt, pepper og paprika. Legg folie over. Stek retten i ovnen ved 180 grader 30 min. Ta bort folien, og stek videre 30 min. Server med kokt ris eller kokt potet.

Det går fint både å koke og salte kylling. prøv denne feks:
Lettsaltet kylling med ostesaus
50 g grovt salt tilsatt 1 ss sukker
4-6 kyllingfileter

Kokelake:
1 1/2 l vann
1 gulrot i skiver
1 sjalottløk
10 pepperkorn

Ostesaus:
2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
75 g blå- eller hvitskimmelost uten skorpe i terninger
1/2 ts sitronsaft
1 ts salt
nykvernet pepper
evt. revet pepperrot

Gni kyllingfiletene med salt og sukker. Sett dem kaldt i ca. 1 døgn. Skyll filetene. Kok opp laken og la dem trekke i ca.10 minutter. Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot. Skjær kyllingfiletene i skiver og hell noe av sausen over. Server resten i en skål ved siden av. Til retten passer det med lettkokte grønnsaker og kokte poteter, gjerne i skiver, anrettet som et tårn.

Og til slutt når du skal overbevise på festen med en festkyllingrett.
Kyllingfilet i portvinsaus
4 personer
8 kyllingfileter
smør til steking
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper

Ris med frukt:
1 løk
smør til steking
3 epler
3 dl rå ris
1 dl rosiner
salt og pepper

Portvinsaus:
1 dl rosiner
1 ss grønn pepper
1 dl portvin
5 dl kyllingkraft eller hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maisenna
salt

Dryss salt og pepper på filetene. Stek dem i 3 minutter på hver side på middels sterk varme. Trekk pannen fra platen og la filetene hvile 1 minutt før servering. Server med ris med frukt og portvinsaus.

Ris med frukt:
Finhakk løken og stek den lett i smør. Tilsett epler skåret i biter. La det surre noen minutter til eplene er møre. Ha i kokt ris og rosiner. Smak til med salt og pepper.

Portvinsaus:
Legg rosiner og grønn pepper i portvin i en kjele i et par timer. Tilsett kyllingkraft eller hønsebuljong og kok opp. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak sausen til med salt.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:133


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!