Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kylling og appelsin

Oppdatert: 29.11.2008 Publisert: 29.11.2008 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Esben Grønli, Ragge Strand




Kombinasjonen kylling og appelsin går godt sammen. Smakene passer sammen og dette passer både til hverdags og til fest.
Jeg kommer her med ett knippe oppskrifter som det kan være forsøket verdt å prøve i disse førjulstider .

Først en som er hentet fra Opplysningskontoret for Egg og Hvitt kjøtt.

Kyllingbryst med appelsin

4 porsjoner

Hvorfor ikke lage en rett som virkelig lyser opp i høstmørket; og gjerne midt i uka! Appelsin setter en frisk og deilig smak på kyllingen og sammen med litt basilikum blir dette til et ypperlig måltid som du gjerne kan be noen gjester på!

Ingredienser:
4 stk. Kyllingbryst (med skinn og vingeben)
3 ss finhakket frisk basilikum
1 båt finhakket hvitløk
4 ss kremost naturell

pensling
½ dl olje
2 ss honning
1 ss soyasaus
1 ts salt
½ ts pepper
2 stk. Appelsin
ca. 8 stk. Cherrytomat

Fremgangsmåte:
Bland sammen basilikum, hvitløk og ost. Lag en lomme under skinnet på kyllingbrystene og fyll med osteblandingen. Legg kyllingbrystene over i en smurt ildfast form og pensle over olje-honning-blandingen. Sett formen midt i ovnen ved 180 °C og stek i 20–30 minutter. Skru eventuelt opp temperaturen de siste minuttene for å få litt ekstra farge på kyllingen. Server med ris, bakt cherrytomat (bakt i ovn de 3 siste minutter av kyllingens steketid) og skinnfrie appelsinbåter.

Marinert kylling med appelsinsaus

4 porsjoner

1 pk. Marinert kylling eller ferdig stekte lår/brystfileter

Appelsinsaus:
2 appelsiner
2 dl hønsebuljong/sjy fra kyllingen
2 ss appelsinmarmelade
1 1/2 ts maizena
Stek den marinerte kyllingen etter anvisningen på pakken.

Skjær skallet av den ene appelsinen i tynne strimler. Skrell appelsinen og grovhakk kjøttet. Skjær den andre appelsinen i skiver. Kok opp appelsinkjøtt, skall, buljong/sjy og appelsinmarmelade. Rør maisenna ut i litt vann. Ha det i sausen og la den tykne. Server kyllingstykkene med sausen, appelsinskiver og grønnsaker. Ris passer til.

Selv om det kanskje høres uvant ut, så passer denne sausen ypperlig til kylling.

Appelsinglasert kylling

4 porsjoner

1 kylling, ca 1 kg
2 ss appelsinmarmelade
1 ss Grand Marnier eller annen sitruslikør
(kan sløyfes)

Krydret risfyll:
125 g langkornet ris
3 båter finhakket hvitløk
2 finhakkede løk
4 ss rosiner
2 ts oregano
4 ss pinjekjerner eller grovhakkede
mandler/hasselnøtter
1 kanelstang
4 hele nellik
2 1/2 dl hønsebuljong
salt og pepper
4 laurbærblad
4 kvister frisk timian eller 1 ts tørket
4 ss søt dessertvin eller cider

Saus:
2 dl hvitvin
1 1/2 ss maizena
1/2 dl appelsinmarmelade
2 1/2 dl appelsinjus
2 ts Grand Marnier eller annen sitruslikør

Kok risen etter anvisning på pakken. Fres hvitløk og løk med litt smør i pannen. Bland med ris og de andre ingrediensene. Fyll kyllingen med blandingen. Bind sammen kyllingbena og legg kyllingen i en ildfast form. Hell på 3/4 dl vann. Stek midt i ovnen ved 180 °C i 1 time. Pensle kyllingen med en blanding av appelsinmarmelade og likør. Stek videre i 10-15 minutter til kyllingen er gjennomstekt. Anrettes på serveringsfat med appelsinskiver og pecannøtter og pyntes med physalis.

Saus:
Rør alle ingrediensene kaldt og kok opp.

Japansk kylling

4 porsjoner

1 stor kylling
salt
pepper
1/2 ts ingefær
smør eller margarin
2 dl hønsebuljong
3-4 dl ananasjuice
1 dl halvtørr hvitvin
1/2 dl vineddik
1-2 ss soya
1 rød paprika i ringer
1 gul eller grønn paprika
1 boks ananas
3 ts potetmel
2 ss appelsinmarmelade

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Krydre med salt og pepper og ingefær. Brun dem i varm stekepanne. Legg kjøttet over i en gryte. Tilsett buljong, ananaskraften, vin soya og vineddik. La kjøttet trekke ca 10 minutter. Tilsett paprikaringer, og la gryten trekke videre ca 10 minutter.

Del ananasen i biter. Ta opp kjøttstykkene og paprikaen. Smak sjyen til med appelsinmarmelade og evt. Litt mer soya og ingefær. Jevn sjyen med potetmel, rørt ut i litt vann. Legg kjøttstykkene og paprikaringene tilbake i gryten og ha i ananasbitene. Server retten rykende varm sammen med ris, soya, ingefær, salt og pepper.

Enkel kyllingfilet med appelsinsaus

4 porsjoner

4 kyllingfileter
1 ts salt
1/2 ts pepper
litt revet, frisk ingefær
1 boks konsentrert appelsinjuice (frossen)

Krydre filetene og stek dem 3 minutter på hver side. Hell over appelsinjus og kok opp sausen. Appelsinbåter, lettkokt asparges og ris (blandet med villris) serveres til.)

Sitron- og appelsinmarinerte kyllingfileter

4 porsjoner

4 kyllingfileter

Sitron-/appelsinmarinade:
3/4 dl nypresset sitronsaft
3/4 dl nypresset appelsinsaft
1/2 løk, finhakket
1 båt hvitløk, presset
1/2 ss finrevet fersk ingefær
1 ss hakket frisk estragon eller 1 ts tørket
1 ts brunt sukker

Denne marinaden gir kyllingen en herlig frisk smak. Husk at retten må forberedes dagen før på grunn av marineringen. Absolutt en rett å glede seg til!

Legg kyllingfiletene i en plastpose. Bland sammen marinaden og ha den i posen. Knyt posen og legg den kaldt et par timer eller natten over. Snu posen et par ganger underveis.

Tørk kyllingfiletene lett med kjøkkenpapir. Ha på salt og pepper og stek filetene ca 3 minutter på hver side. Server appelsinsalat med rødløk (se side xxx) og kokt ris til. Marinaden kan gjerne kokes opp, jevnes med 1 ts maisenna rørt ut i litt kaldt vann, og serveres som en saus til filetene.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:436


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!