Gå til forsiden av matoppskrift.no

Kyllingfilet med alle slags sauser

Oppdatert: 04.08.2008 Publisert: 04.08.2008 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Helge Eek, Ragge Strand, Margaret De Lange




Det finnes uendelig mange muligheter når det gjelder hvilken saus som passer til kylling. Den kan lages lettvint av en pose bearnaisesaus spedd med eplemost og litt fløte eller du kan bruke appelsinjuice, ost og melk, kokosmelk, tørr hvitvin eller hønsebuljong som utgangspunkt for en god, hjemmelaget saus til kylling. I alle våre forslag har vi brukt kyllingfilet.

Kyllingfilet med eplesaus pose

4 porsjoner

4 stk. kyllingfilet
ca. 500 g blå og grønn grønne druer
1 boks hermetiske aprikoser

Eplesaus:
1 pose béarnaisesaus (pulver)
3 dl eplemost
ca. 1 dl kremfløte

Stek kyllingfiletene i smør i middels varm panne i ca. 3 minutter på hver side.
Pisk ut sausepulveret med eplemost og fløte i en liten kjele. Kok opp under omrøring, og la sausen småkoke et par minutter.
Server kyllingfiletene med eplesaus, druer og aprikoser. Alternativt passer det med lettkokte grønnsaker.
Dette er en delikat og smakfull middag som du kan servere sommergjestene dine. Gjestene vil ikke tro deg når du sier at maten er laget i en ekspressfart.

Kyllingfilet med aprikossaus

2 porsjoner

2 stk. kyllingfilet
salt og kvernet pepper
ca. 1 ts revet fersk ingefær
1 ½ dl appelsinjuice
2 ss aprikossyltetøy

Kok ris som anvist på pakken.
Krydre kyllingfiletene og stek dem i 2-3 minutter på hver side.

Ta opp filetene fra pannen og ha i appelsinjus og aprikossyltetøy. Kok inn væsken til en fyldig saus.
Legg filetene tilbake i pannen og la dem trekke ferdig i sausen.
Server kyllingfiletene med ris og kokte grønnsaker som brokkoli eller blomkål.

Kyllingsuprême med asparges

4 porsjoner

4 stk. kyllingfilet (suprêmer)
salt og pepper
smør til steking
1 bunt frisk grønn asparges

Persillesaus:
2 ss klippet kruspersille
4 dl tørr hvitvin
2 stk. eggeplomme
smak til med salt og pepper

Finhakk løk og fres den blank i smøret sammen med persille. Tilsett vinen og la det koke i noen minutter.
Ta kokekaret fra platen. Visp eggeplommene lett sammen. Rør litt saus inn i eggeplommene og hell det så tilbake i kokekaret. Varm sausen til den tykner. Rør hele tiden og pass på at sausen ikke koker. Smak sausen til med salt og pepper.
Dryss kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i smør i middelsvarm panne i 3-4 minutter på hver side.
Skrell og kok aspargesene i lettsaltet vann i 4-5 minutter.
Legg et speil av persillesaus på varme tallerkner med kyllingfilet og asparges over.

Merk: Kyllingsuprême er den gamle betegnelsen på kyllingfilet. Suprême er fransk og betyr "det beste" eller "det fremste".

Vietnamesisk kylling i karri

4 porsjoner

6 stk. kyllingfilet

Karrimarinade:
2 ts karri , bland gjerne mild og sterk
1 ts sukker
1 ts salt
kvernet pepper
saft og skall av 1 stk. lime

Kokos- og karrisaus:
2 stk. løk
2 ts karri
1 stk. laurbærblad
½ ts gurkemeie
ca. 1 ½ boks kokosmelk
1 dl kaffefløte
1 ss soyasaus
1 boks hermetisk ananas i ringer (liten boks)
150 g aspargesbønner
salt og kvernet pepper
1 pk. risnudler

Dryss krydder, limeskall og limesaft over kyllingbitene og bland godt. Dekk til og la dem marinere så lenge du har tid. Vær forsiktig med salt hvis kjøttet skal ligge lenge i marinaden, salt heller ved steking. Stek kyllingbitene, kok ut pannen med litt vann, og ha dem i sausen.

Stek løk, revet hvitløk og karri i olje til løken er myk. Tilsett laurbærblad, gurkemeie, kokosmelk, fløte og soyasaus og la det koke noen minutter til sausen tykner litt. Ha i kyllingbiter, ananas i biter og aspargesbønner og kok noen minutter. Bland inn kokte risnudler til slutt. Pynt med korianderblader.

Lettsaltet kylling med ostesaus

4 porsjoner

50 g havsalt
1 ss sukker
4 stk. kyllingfilet

Kokelake:
1 ½ l vann
1 stk. gulrot i skiver
1 stk. sjalottløk
10 stk. hel pepper

Ostesaus:
2 ss hvetemel
3 ½ dl melk
75 g blåmuggost , evt. hvitmuggost
½ ts sitronsaft
ca. 1 ts salt
kvernet pepper
ca. 1 ss pepperrot på tube

Gni kyllingfiletene med salt og sukker. Sett dem kaldt i 1 døgn. Skyll filetene. Kok opp laken og la dem trekke i ca. 10 minutter.

Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot.

Skjær kyllingfiletene i skiver og hell noe av sausen over. Server resten i en skål ved siden av. Til retten passer det med lettkokte grønnsaker og kokte poteter, gjerne i skiver, anrettet som et tårn.

Pollo borracho (karibiske kyllingfileter)

4 porsjoner

4 stk. kyllingfilet

Rom- og honningmarinade:
1 dl hvit rom
2 ss limesaft
2 ss flytende honning
½ stk. finhakket rød chili

Til steking:
1 ½ ss smør
1 ½ ss sukker

Kokossaus:
2 dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl kokosmelk
1 ss soyasaus
salt og pepper
½ dl hvit rom

Kokosris:
4 dl jasminris
4 dl kokosmelk
4 dl vann
1 ts salt

Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Ha i filetene og mariner i 3-4 timer eller natten over.
Hell av marinaden og tørk filetene. Smelt smør i en panne. Rør inn sukkeret til det smelter og stek filetene i blandingen ca. 3 minutter på hver side.
Ta opp filetene og hold dem varme. Hell buljong og kokosmelk i stekesjyen og kok opp. Smak til med salt, pepper, soyasaus og rom.
Server kyllingfiletene med ris og kokossaus og pynt med tropiske frukter. Kokosris kokes i like deler kokosmelk og vann.

Kyllingfilet med eksotisk saus

2 porsjoner

ca 1 ½ stk. kyllingfilet per person

Chilipensling:
3 ss chilisaus
1 ts dijonsennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershire-saus
1 ss olje

litt salt og kvernet pepper

Eksotisk mangosaus:
1 stk. moden mango
2 stk. pasjonsfrukt
3 ss konjakk eller appelsinsaft
2 dl hønsebuljong (utblandet)
1 dl kremfløte
ca ½ ts sukker
¼ ts tabasco

Bland alle ingrediensene og pensle kjøttet flere ganger under steking.
Stek filetene 1 minutt på hver side. Ha på pensling og stek videre ca. 3 minutter på hver side. Pensle over til slutt og la filetene hvile i pannen like lenge som de har stekt. Skjær filetene i pene skiver og server med lettkokte grønnsaker og saus, ris eller poteter. Pynt med litt salat.

Skrell mangoen og del i småbiter. Del pasjonsfrukten og skrap ut fruktkjøttet. Ha alt i en kjele sammen med konjakk/appelsinjus. La det småkoke/trekke på svak varme til fruktkjøttet er mykt. Ha i buljong, kremfløte og tabasco og la det småkoke noen minutter til. Kjør sausen glatt i en hurtigmikser/stavmikser. Sil sausen og smak til med salt og kvernet pepper.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1374


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!