Gå til forsiden av matoppskrift.no

La julerestene få brød å gå på

Oppdatert: 26.12.2010 Publisert: 26.12.2005 Tema: Pålegg Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson




Danskenes rause holdning til livet og maten har inspirert oss til å utfordre halvt danske Even Christiansen som er kjøkkensjef på Kampen Bistro i Oslo. Basert på restene etter de klassiske varme julerettene fikk han i oppgave å lage julesmørbrød og juletapas.

Hvis smørbrød er en kombinasjon av pålegg og bakverk, så har smørbrødet eksistert i flere hundre år her til lands. Våre mattradisjoner ble bestemt av råvaretilgang, kunnskap og mulighet for langtidslagring. En typisk rett var flatbrød eller lefse med litt speket kjøtt. Dette kan vi kalle vårt første "smørbrød". Flatbrødet ble bakt på høsten etter at kornet var høstet og malt, og skulle vare hele vinteren. Spekematen tålte også en lang vinter på stabburet.

Skal vi derimot finne opprinnelsen til det vi i dag kaller et smørbrød, så var nok våre danske naboer nærmere da det smalt. Våre livsglade danske naboer liker sine smørbrød med mer pålegg enn brød. Og godt med smør.

Deres rause holdning til livet og maten har inspirert oss til å utfordre kjøkkensjefen på Kampen Bistro i Oslo. Basert på restene etter de klassiske varme julerettene fikk han i oppgave å lage julesmørbrød og juletapas. At kokken er halvt dansk og matvarene er hundre prosent norske juleklassikere skulle være et spennende utgangspunkt.

Med disse oppskriftene vil jula garantert vare til nyttår. Her er forslag til deilige julesmørbrød for hele familien. Tipsene passer for liten og stor, små og store selskap og litt ekstra til lunsjen. Den perfekte måten å bruke restene etter juleselskapene...

Ribbe og stappe

Her lar vi rester fra ribbemiddagen og pinnekjøttmiddagen møtes på skiva. Ønsker du høyere smørbrød så er det bare å doble mengden fyll.

1 sk. grovt rugbrød
1 ts grov sennep
3 sk. stekt, kald ribbe
1 ss kålrotstappe
ca. 2 sk. rødbete
ca. 2 sk. sylteagurk i skiver
1 stk. svisker
ca. ¼ stk. eple
½ ts søt sennep
1 ts bladpersille

1. Smør litt grov sennep utover brødskiva og legg på ribbeskiver og kålrotstappe.
2. Fordel garnityret utover tallerkenen og ha litt sennep på toppen av smørbrødet.

Lun postei og sopp

Her har vi latt oss inspirere av den danske klassikeren ”Dyrlægens nattmad”. Et smørbrød som er like godt hver gang.

2 sk. bacon
1 stk. sopp i skiver
½ ss margarin til steking
1 sk. grovt rugbrød
100 g leverpostei (julepostei)
1 ts sjy eller aspic
1 ts frisk timian

1. Stek bacon og sopp raskt på sterk varme i panna.
2. Ha posteien på skiva og legg på sopp og bacon. Ha over sjy og pynt med timian.

Frøken Medister

Søtt og salt i kombinasjon er alltid spennende. Ikke bare er det her gode smaker sammen – pent å se på er det også.

1 stk. medisterkake delt i to
2 sk. bacon
½ ss margarin til steking
1 sk. grovt rugbrød
1 blad issalat
1 ss rødbetsalat
1 ss bladpersille
1 ss karse
1 stk. tørkede fiken delt i to

1. Stek medisterkaker og bacon raskt i margarin i en stekepanne.
2. Smør rødbetsalat på brødskiva og ha på medisterkake og bacon.
3. Pynt med garnityret til slutt.

Gratinert pinnekjøtt

Kålrotstappe og pinnekjøtt i kombinasjon er vi kjent med, men å gratinere det med Chèvre er det kanskje ikke så mange som har prøvd. Skikkelig godt er det!

1 sk. landbrød eller loff
1 ts grov sennep
100 g pinnekjøtt
2 ss kålrotstappe
50 g chevre
1 stk. cherrytomat
1 ts frisk rosmarin
¼ ts salt
¼ ts pepper

1. Legg pinnekjøtt uten bein på brødskiva.
2. Ha på kålrotstappe, skiver av chèvre og gratiner i ovn på 225 grader under grillen til osten er gyllen. Følg med!
3. Stek raskt en cherrytomat i stekepanna i litt olje og la den være kronen på verket sammen med rosmarin

Ertende julepølse

Tøffe farger sammen møter gode smaker. Resultat: smørbrød som imponerer selv de mest kresne!

1 sk. pumpernikkelbrød eller rugbrød
¼ stk. medisterpølse delt i fire på langs
1 sk. bacon
1 ss rødkål
2 ss ertestuing
1 ts frisk timian
1 ts søt sennep
¼ ts salt
¼ ts pepper

1. Kok opp vann og la julepølsa trekke i 2-3 minutter. Stek bacon.
2. Ha ertestuing på brødskiva og legg på julepølse, rødkål, bacon og timian.
3. Ha litt søt sennep på toppen eller på tallerkenen.

Vossakorv langt hjemmefra

Her lar vi den kraftige pølsa med salt- og røyksmak kombineres med friskhet fra appelsinen og litt krutt fra chilien.

¼ stk. vossakorv delt i fire på langs
1 sk. bacon
1 sk. pumpernikkelbrød eller rugbrød
2 ss kålrotstappe
¼ stk. appelsin delt i biter
½ ts finhakket rød chili
1 ts frisk rosmarin
¼ ts salt
¼ ts pepper

1. Kok opp vann og la vossakorven trekke i 2-3 minutter. Del bacon i biter og stek i en panne.
2. Ha kålrotstappe på brødskiva og legg på vossakorv, bacon, appelsin og chili.
3. Pynt med litt rosmarin.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:738


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!