Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lag deilige retter med egg

Oppdatert: 07.10.2003 Publisert: 07.10.2003 Tema: Egg Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Vær med på å feire Verdens eggdag fredag 10. oktober:

Har du prøvd hvor godt det smaker med egg på pizza?
Egg spises over hele verden, i alle kulturer, i fattige såvel som i rike land. Egget gir menneskekroppen protein av "beste biologiske verdi", i tillegg til jern, D-vitamin og tilskudd av de fleste B- vitaminene. Matvaren er lett tilgjengelig, og oppbevares i verdens mest naturlige emballasje: Eggeskallet.

Internasjonal forening for egg
Få andre matvarer er forunt å ha sin egen, verdensomspennende organisasjon! De 40 medlemslandene i "The International Egg Commission", har bestemt at den andre fredagen i oktober hvert år skal være "Verdens eggdag". Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har følgende koseretter med egg å anbefale til fredagskvelden:

Eggende porsjonspizza
(2-3 porsjoner)

> 1 pakke polarbrød (6 stk.)
6 egg, kok i 8 minutter

Fyll:
1 glass ferdig pizzasaus eller hjemmelaget
ca. 200 g spekesnacks av kalkun
150 g sjampinjong, lettstekt
1 grønn paprika, i strimler
1 gul paprika, i strimler
1 løk, hakket
200 g revet ost gjerne blandet med mozzarellaost
oregano eller annen krydderurt

Rucculasalat, rhubarbsalat, eller annen salat, kokte egg (posjerte egg), salt og kvernet pepper. Hvitløksrømme og salsa.

Bre pizzasausen over polarbrødene og legg på fyllet. Dryss over ost og krydderurt. Stek pizzaene ved 225 °C i 8-10 minutter. Legg på salat, kokte egg i båter og server med rømmedressing og salsa.

Egg cocotte
(4 porsjoner) (passer som liten kveldsrett)

8 egg
100 g fetaost
8 soltørkede tomater i olje
8 sorte, stenfrie olivener
1 dl crème fraîche
pepper

Pisk lett sammen eggene og rør inn crème fraîche. Smak til med litt pepper. Salt er ikke nødvendig fordi fetaosten og olivenene er salte. Fordel eggeblandingen over i 4 små ildfaste former. Skjær fetaosten i små terninger, og tomatene i små strimler. Fordel fyllet i formene. Sett formene midt i stekeovnen ved 200 °C og stek i 8-10 minutter til eggemassen har stivnet.

Porsjonsomelett
(per person)

2 egg
2 ss vann eller fløte
litt salt

Alternative fyll:
reker
revet ost, strimlet kalkun/kyllingpålegg og purre
smelteost fra tube og hakkede urter
røkelaks og gressløk
stekte poteter og bacon
tomat, fetaost, oregano og oliven

Visp sammen egg, vann og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i. Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene. Legg på ønsket fyll på den ene halvparten av omeletten og brett den andre halvparten over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp. Ristet brød og litt salat er godt tilbehør.

Krydret yoghurtomelett med kylling
(4 porsjoner)

8 egg
1 dl yoghurt naturell
1 ts garam masala (krydder)
1 ts gurkemeie
1 ts salt
1 grillet kylling
eller 2-3 stekte kyllingfileter i strimler
4 båter hvitløk
2-3 ss smør
grovhakket persille

Tilbehør:
tzatsiki eller revet slangeagurk evt. med litt rømme eller yoghurt

Tzatsiki
2 1/2 dl yoghurt, naturell
2 ss olivenolje
1/2 - 1 slangeagurk
1-2 båter hvitløk
salt og kvernet pepper
frisk eller tørket mynte

Visp sammen egg, yoghurt, krydder og salt. Del grillet kylling i biter, ta ut ben og stek kyllingbitene i litt smør i en stekepanne. Brukes kyllingfileter, stek strimlene raskt i olje/smør, krydder etter ønske.

Finhakk hvitløk og stek halvparten av hvitløken i en stekepanne. Tilsett halvparten av omlettrøren og stek til en luftig omelett. Skyv omeletten over på et serveringsfat og legg over halvparten av den stekte kyllingen, dryss over persille. Stek en omelett til. Server med nanbrød og tzatsiki.

Tzatsiki:
Hell yoghurten opp i et dobbelt kaffefilter og la den renne av seg til den får en fyldig konsistens. Tilsett olivenolje, revet slangeagurk (press ut litt av vannet), finhakket hvitløk og smak til med salt, pepper, mynte og eventuelt ørlite sukker.

Mini gulrotquiche
(3-4 porsjoner)

1 ss smør
4 ss hakket purre/vårløk
1 båt presset hvitløk
4 (små) gulrøtter, revet
5 egg
ca. 3 1/2 dl mozzarella eller sveitserost
3/4 dl maismel
1 ts basilikum eller 1 ss frisk basilikum
1/4 ts revet muskatnøtt
1/4 ts kvernet pepper

Hvitløk og purre surres i smør til det er blankt. Tilsett gulrot og la det surre ca. 2 minutter. Sett til side. Visp sammen egg, ost og krydder og bland det med gulrotmiksen. Smør 6 små former og stek ved 160 °C i ca. 15 minutter (avhengig av størrelsen på formen). Avkjøl i 2 minutter. Serveres gjerne varm med salat til.

Tilslørte pannekaker
(4-6 porsjoner)

Pannekakerøre:
100 g smeltet smør
3 egg
1 1/2 ss sukker
1 knivsodd salt
2 dl hvetemel
2 dl melk
saft og skall av 1/2 sitron

Bland alle ingrediensene til en jevn røre. La den stå og svelle 1/2 time. Stek små pannekaker.

Eplefyll:
4 store epler i biter,
4 ss honning,
3/4 dl eplemost (evt. eplevin)

Smelt honningen i en kjele og ha i epler og eplemost. Kok eplene så vidt møre.

Krokan:
50 g mandler
50 g sukker

Smelt sukker i en liten panne. Vend inn grovhakkede mandler når sukkeret begynner å bli brunt. Hell det utover en bakepapirkledd plate og la det stivne. Knus til krokan.

Råkrem:
4 eggeplommer,
4 ss sukker
2 dl kremfløte.

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland med pisket krem. Anrett desserten på en tallerken med en pannekake i bunnen, litt eplefyll og en pannekake på toppen. Legg råkrem rundt og dryss krokan over. Server straks.

Og til sist
En påminnelse om koketider og en oppfordring til å koke egg til frokost:

Koketider for egg:
Bløtkokt 3-6 minutter
"Smilende" 6-8 minutter
Hardkokt 8-10 minutter






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:42


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!