Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lag din egen pizza!

Oppdatert: 26.02.2004 Publisert: 26.02.2004 Tema: Pizza Forfatter: Fotograf: Ragge Strand, Kai Nordrum, Morten Brun




Ferdigpizza har fått ry for å være Norges nye nasjonalrett. Men det er bare å innrømme det: Den ferdigkjøpte varianten kommer ikke opp mot en ekte, hjemmelaget en!

Det er ikke vanskelig å lage pizza, men litt tid tar det. Særlig hvis du skal lage bunnen selv, og ikke "jukser" med en ferdigkjøpt bunn. Til gjengjeld får du en deilig, sprø pizza med nøyaktig den tykkelsen og smaken du vil ha selv.

Mange liker den klassiske varianten med kjøttdeig og tomatsaus, enten du lager sausen selv, eller kjøper den ferdig på glass. Her finner du oppskrifter på både pizzabunn og flere ulike pizzaer.

Det er også fullt mulig å lage sine egne pizzabunner en dag du har god tid, halvsteke dem i ovnen og så fryse dem ned. Da kan du hente fram en bunn eller to akkurat når pizzalysten melder seg, og likevel få den hjemmelagde smaken.

Et tips til barneselskapet eller tenåringsfesten, er å lage små minipizzabunner, eller kjøpe pitabrød i butikken. Så setter du fram skåler med for eksempel ferdiglaget pizzasaus, stekt kjøttdeig, kjøttboller, oppskårne tomater, sopp, oliven, krydder og revet ost. Dermed kan hver og en komponere sin egen favorittpizza, og du kan steke tre-fire i ovnen samtidig. Garantert suksess!

Her er noen oppskrifter:

Grunndeig til pizza
Porsjoner: 4

3 dl lunkent vann
½ pk. gjær
2 ss olje
½ ts salt
ca. 7 dl siktet hvetemel

Slik gjør du:
1. Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt.
2. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.

Calzone
Deig:
1 1/2 dl lunkent vann
2 ss matolje
25 g gjær
1/2 ts salt
ca. 4 dl hvetemel

Fyll:
150 g spekematrester
2 ss matolje
1 liten boks sjampinjonger
1/2 aubergine
1 løk
2 tomater
1 grønn paprika
100 g revet hvit ost
salt
pepper
oregano

1. Rør gjæren ut i det lunkne vannet og tilsett olje, mel og salt. rør deigen lett sammen - og la den heve til dobbel størrelse.

2. Skjær spekematen opp i tynne strimler, hakk løken og skjær aubergine, tomater og paprika i terninger.

3. Ha alle grønnsakene i stekepannen og fres dem i litt matolje. Tilsett spekematen, legg over et lokk og la blandingen trekke i 5 minutter.

4. smak til med salt, pepper og oregano. Tilsett osten tilslutt.

5. Del deigen i to like store emner før du kjevler hver til en 30 cm avlang leiv. Fordel fyllet etter midten og brett langsiden opp og sammen før du tvinner endene en halv gang.

6. La det hele heve i ca. 15 minutter. Pensle med en blandingav olje og vann og strø evt. litt oregano over. Stekes i ovn på 225 °C i 15-20 minutter.

Pariserpizza
Porsjoner: 4

200 g kjøttdeig eller familiedeig
1 ss olje
½ stk. liten rød paprika i biter
½ gl rød pastasaus
4 stk. baguett
2 stk. tomat
4 dl revet hvitost
2 ts tørket oregano


Slik gjør du:

1. Rens og hakk paprikaen.
2. Brun kjøttdeigen i varm panne.
3. Senk varmen, og ha paprikaen og tomatsausen i stekepanna. La kjøttsausen småkoke i ca. 5 minutter.
4. Del baguetten i to på langs og smør fyllet utover.
5. Legg på tynne skiver tomat og dryss på osten.
6. Stekes på 225°C i 10-15 minutter.

Pizza 4 årstider
Pizzadeig:
1/2 pakke gjær
3 dl lunkent vann
8 dl hvetemel
1/2 ts salt
2 ss olje

Saus:
1 liten boks tomatpuré
2 ts hakket hvitløk
2 ts frisk oregano
1 ss frisk basilikum

Fyll:
10 skiver spekeskinke
6 sjampinjonger
8 sorte oliven
4 hermetiske artisjokk-
hjerter, skåret i fire
2 ss nyrevet parmesanost
4-5 dl revet ost

1. Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

2. Kjevle deigen ut på stekebrettet og smør pizzasausen over.

3. Fordel fyllet på pizzabunnen og strø osten over, legg spekeskinkeskivene på til slutt. Stek på 225° C i ca. 25 minutter.

Pølsepizza
3 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 8 dl hvetemel

Dekkes med:
3-4 dl ferdig pizzasaus
4-5 dl revet ost
1 liten boks ananas
2-3 røkte kjøttpølser
1 paprika i strimler

1. Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

2. Kjevle deigen ut på stekebrettet og fordel sausen over. Strø på osten. Ta skinnet av pølsene, del i skiver og legg dem oppå sammen med ananasbiter og paprika i strimler.

3. Stek på 225 °C i ca. 20 minutter.

Salamisnurrer
Deig:
3 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 8 dl hvetemel

Fyll:
ca. 250 g salami i biter
1 liten boks tomatpuré
2 ss finhakket oregano
(eller 2 ts tørket)
2-3 dl revet ost
1/2 ts pepper

1. Rør ut gjæren i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Kjevle deigen til en avlang firkant, ca. 30 x 40 cm.

2. Smør utover tomatpuré og fordel salami, oregano og ost over. Strø over nykvernet pepper og rull sammen til en pølse.

3. Skjær pølsa i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg salamisnurrene på et stekebrett kledt med bakepapir. Dryss over litt ost. Etterhev salamisnurrene i ca. 10 minutter og stek dem på 225° C i ca. 10 -15 minutter.

Lag gjerne dobbel porsjon. Passer godt til å fryse.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:157


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!