Gå til forsiden av matoppskrift.no


Lag en tapas buffet!

Oppdatert: 05.03.2015 Publisert: 25.05.2009 Tema: Tapas Forfatter: Fotograf: Morten Brun, Studio Dreyer Hensley, Alf Børjesson
Tapas er nå i fremgang i mange land, og de spanske tapasbarene brer seg over hele verden, tom i Norge har vi fått de. Men hva ligger i begrepet tapas, er det en matrett, ett tilbehør, ett måltid eller en tradisjon?
Vi kan vel trygt si at det ligger tradisjon i dette ordet og historiene er mange rundt opprinnelsen til tapas. Men selve ordet tapas betyr å dekke til eller deksel på spansk og er en betegnelse på små kalde/varme retter som opprinnelig ble spist med vin som ett lite mellommåltid. Men la oss se litt på historien bak tapas først.

Historie

Den mest utbredte opprinnelsen til tapas er at det opprinnelig ble brukt brød/ost/skinke skiver til å dekke vinglasset med for å unngå insekter. Denne grunnen går igjen mange plasser i litteraturen.
Men jeg tror nok at noe av historien kommer fra den levemåten og dagsrytmen som man finner i middelhavslandene. Vi er ofte vant med å bruke faste måltider om dagen, ofte 3 stk, mens det i områdene rundt middelhavet er mer vanlig å spise mellom måltidene og så utsette den store middagen til kvelden. En spansk dag består av 2 store måltider, lunch (13-15) og middag (21-22). Men for at arbeiderne skulle holde sulten stangen ble det spist flere små måltider.

En annen historie jeg leste er fra den spanske Kongen Alfonso den 10. Han måtte pga sykdom spise små biter med mat, sammen med vin mellom måltidene. Da han ble frisk skjønte han at dette var en fornuftig måte å drikke vin på og beordret alle som serverte vin at de måtte servere noe å spise samtidig. Dette var jo fornuftig sett ut fra ett alkoholpolitisk ståsted, med kombinasjonen mat/vin, og gjorde sitt til at folk med alkoholproblemer fikk seg litt sunn mat.

Hva består tapas av?

Tapas bestod opprinnelig av små, smakfulle munnfuller av feks marinerte oliven, ristede mandler, ristede sopp i saus, grillede reker, tomat brød, chorizo pølse, biter av ost(manchego) og skinke(serrano). Men dette har utviklet seg til å bli mer og mer avanserte retter, og når en ser i dag på tapas oppskrifter så blir det ofte mye mer enn en munnfull. Men husk hvis du skal servere tapas til gjester, så var det opprinnelig små munnfuller av helt enkle matretter servert til ett glass vin. Men nå er det ofte at det består av mange retter og mer til hver person.

Tapas barer

I Spania er det tapas barer over alt. Det hører til kulturen. Og alt etter som hvor du er i landet så varierer tapas menyen. Også typen vin som hører til varierer etter hvor du er i landet, fra rødvin til sherry. Serveres i små keramikk skåler. Tapas skal spises med fingrene eller tannstikker og er veldig sosialt når du spiser sammen med noen. Man kjøper gjerne flere forskjellige tapas og smaker av hverandre. Tapas barene er nå utbredt over hele verden og jeg mener at vi har det her i Norge også, selv om jeg ikke har besøkt de her i landet selv. Men mange restauranter og barer har ofte tapas på menyen nå. Og det er populært, det kan jeg se på min statistikk, da det er det 3 mest søkte ordet på sidene mine.

Jeg nevner noen av de mest vanlige rettene, men dere kan og finne fler oppskrifter i samlingen min.

Enkle eksempler

Kjøtt: Beregn ca. 150 g spekeskinke pr. Person. Prøv gjerne Serranoskinke eller andre skinker.

Oliven: En vesentlig bestanddel - sorte, grønne, marinerte, fylte o.l. Her er ofte ett godt utvalg i Innvandrerbutikker.
Nøtter: Små skåler med ristede og salte nøtter av forskjellige slag - gjerne mandler også.

Ost: Hvit geitost eller andre lokale varianter. Det smaker med en godt modnet ost. Prøv og en Manchego ost hvis du får tak i den.

Salater: Blandet salat, tomatsalater med løk og oliven o.l.

Kjeks: Diverse kjeks - gjerne saltet kjeks.

Andre enkle eksempler

Artisjokksalat: Rensede artisjokker overhelles med olivenolje, persille og sitron.

Bloody Oysters: Hell litt kraftig Bloody Mary over østersen, og du har en finfin tapas.

Carpaccio: Tynne rå skiver av oksefilet med parmesan, sitron, olje, salt og pepper.

Klippfiskpuré: Kokt klippfisk eller annen salt fisk blandes med kokte poteter, hvitløk og olivenolje.

Hummer og purreløk: Hummer stekt i olivenolje, og kokt purreløk ved siden av. Enkelt og lekkert!

Gorgonzola og sjampinjong: Blåmuggost og stekt sopp er fantastisk godt sammen!

Kyllinglår: Benfri kylling stekes og serveres med parmesan og bakt paprika

Laks og asparges: Laksen lettstekes og følges av dampet asparges.

Pannekake med rømme, løyrom, rødløk og dill: Små pannekaker kan varieres i det uendelige. Løyrom kan f.eks. Byttes ut med lodderogn.

Ovnsbakt kveite: Kveite krydres og bakes med olje. Annen hvit fisk kan også brukes. Server med en enkel salat, f.eks. Rucola.

Ovnsbakte småpoteter og salt agurk: Små potetbiter eller hele småpoteter, f.eks. Franske rattepoteter, ovnsbakes. Ha salt og presset sitron over, og nyt dem med salt agurk til.

Potetsalat med vaktelegg: Potetsalater i mange varianter er bra tapas. Denne er med pesto, rødløk og syrlige epler. Legg til kokte (vaktel)egg, og du har en lekker, velsmakende rett.

Tomatsalat: Stek tomatskiver og hell over litt balsamicoeddik. Server med brødkrutonger.

Sherrydampede blåskjell: Blåskjell dampet i sherry er nydelig. Server med litt grønt tilbehør, f.eks. Purre og oliven, som her.

Speket kjøtt og oliven: Spekekjøtt er klassisk tapasmat. Her skiver av Ibericogris, såkalt Pate Negra, med oliven til.

Serranoskinke er en annen god spekevariant. Mild løk smaker godt til

Squash- og auberginesalat: Stek skiver av squash og aubergine, og kok inn litt vineddik. Kapers passer godt til.

Syltet andelår med bakt paprika: Dette låret er først saltet og deretter kokt. Salt kjøtt mot søtlig paprika er en fin smakskombinasjon.

Taleggio med aprikosbrød: Brød med innbakt tørket frukt er alltid godt til smakskraftige oster.

Friterte mandler

250 g skåldede mandler
3-4 ss olivenolje
Salt

Varm oljen i en stekepanne. Når den er varm så surrer du mandlene til de er gyldne. La de renne av på papir og dryss med salt.

Friterte blekksprutringer

750 g blekksprutringer
500 g mel
1 liter olivenolje
Salt

Rens blekkspruten, fjern hode, tentakler, blekkposen, finner og skinnet. Vask dem godt og skjær dem i ringer. Salt dem og dypp dem i mel. Rist dem litt før de friteres i varm olivenolje til de er gyldne. La de renne av på papir og server dem varme. Kan og stekes i stekepanne, med mindre olje.

Grillet serranaoskinke

12 skiver franskbrød skjært i skiver diagonalt
Oliven olje
12 tynne skiver serranoskinke
12 tynne skiver Manchego ost
Grov sennep

Varm opp grillen. Dynk brødskivene på den ene siden med olivenolje. Grill lett brune med olje siden ned. Snu rundt og legg ost og skinke på skivene. Skinke øverst. Grilles til osten er smeltet. Serveres med sennep.

Kongereker i sherry

12 rå rensede kongereker
Salt og nymalt svart pepper
Noen få dråper tabascosaus
2 ss olivenolje
2 ss sherry

Lag ett kutt bak på hver reke og fjern den sorte strengen.
Varm oljen i en stekepanne og stek rekene til de er lyserøde. 2-4 minutter.
Hell over sherry og krydre med tabasco, salt og pepper.
Serveres med en gang

Dadler med chorizo

50 g chorizo-pølse
12 friske daler, uten stein
6 skiver bacon
olje til frityrsteking
hvetemel
1 pisket egg
1 kopp brødrasp

Skjær av endene av pølsen og trekk av skinnet. Del i 2 cm lange biter. Del bitene på langs, så i to igjen, til sammen 12 biter.

Fyll dadlene med en pølsebit, lukk daddelen rundt. Del baconskivene i to og surr en baconbit rundt hver daddel. Fest med en cocktailpinne av tre.

Varm oljen i en dyp stekepanne. Drypp dadlene i mel, så i pisket egg og til slutt i brødraspet. Stek i den varme oljen og vend dem ofte til de er gylne. Ta opp med en hullsleiv og la bitene tørke på husholdningspapir. Serveres med en gang.

Og til dere som er vegetarianere

Grillede eller bakte grønnsaker

3 paprika i forskjellige farger
1 aubergine
4 harde tomater
2 løk
1 dl olje
2 fedd hvitløk i meget tynne skiver (skåret på mandolin)
1 ss hakket persille
1 ts rødvinseddik
litt god olivenolje til servering
Maldonsalt og pepper

Skrell løken, vask grønnsakene og smør dem inn med olje. Bakes i ovnen på 220 grader til de er møre. Ta ut grønnsakene etter hvert som de er klare.
Tomatene blir først ferdige, mens paprikaen skal bli brent utenpå før den tas ut, legges på et brett og dekkes med folie i 10 minutter. Så skrelles de.
Auberginen skal begynne å krympe før den tas ut og avkjøles litt før den skrelles. Løken tas ut når den er myk igjennom.

Alle grønnsakene deles grovt og anrettes på tallerken med olje, eddik, hvitløk skiver og persille. Dryss over litt Maldonsalt og nykvernet pepper.

Videre lesing

Se vår temaside om forretter, småretter og tapas: Tema forretter!
Eksempel på tapas bord til sommeren. Sommertapas:
Eksempel på tapas bord til høsten. Høst tapas:
Oppskrift på tapas planke Tapasplanke:
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:297

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Lefseruller med røkelaks.
Lefseruller med røke...
Prøv også Gambas al pil pil.
Gambas al pil pil...
Prøv også Krydrede kjøttboller (Tapas).
Krydrede kjøttboller...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!