Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Lag enkle forretter.

Oppdatertdato: 2012-05-05 Publisert først: 2010-05-05 Publisert: Tema: Forrett Forfatter: Fotograf: Astrid Hals


Nå som tiden til de store selskap og brylluper, konfirmasjoner, høytidsdager er i full gang, kan man gjøre mye selv med enkle midler for å kunne servere en god forrett.

Det fins mange oppskrifter på forretter, men en forrett kan med enkle råvarer og lite arbeid gjøres til virkelig ett mesterstykke. Det er viktig å passe på å tilpasse retten noe til hovedrett, anledning og gjester.

Jeg vil her gjennom 4 artikler gi noen enkle tips for greie forretter, både kalde, varme og salater. Oppskrifter finner dere på sidene våre. Bruk den nye søkesiden vår her: Søkeside til å velge forrettene for selskap og fest. Finn og her tilbehør, sauser, supper og salater.

Raske regler for valg av forrett

  • Velg først hovedrett og tilpass forretten til denne.
  • Har du kjøtt til hovedrett velg fisk eller skalldyr til forrett. Har du fisk til hovedrett så velg kjøtt til forrett. Men denne regelen er ikke absolutt.
  • Har du en stekt/mørk hovedrett, så velger du en lys/lett forrett. Det samme med dessert, lett dessert til tung hovedrett.
  • Bruk ikke samme ingredienser i hele menyen, feks ost til forrett, hovedrett og dessert.
  • Tilpass smak og krydder til hverandre.
  • Velg råvarer til årstiden. Nå på våren er nygrodde grønnsaker ypperlig valg.
  • Enkle retter kan være feks suppe eller en salat. Mange er vant med suppe som tradisjonell forrett og det er en enkel måte å slippe unna på.
  • Ved hjelp av litt pynt blir selv den enkle retten seende avansert ut.
Mengde til forrett pr person.

  • Suppe ca 2,5 dl
  • Postei ca 200 g
  • Fisk ca 50-100 g
  • Skalldyr ca 50 g renset
  • Kjøtt 50-100 g

Enkle kalde forretter

Alle disse legges fint opp på tallerken på forhånd. Pynt fint med litt sprø salat, dette gjelder alle.

Fisk/skalldyr

Gravlaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med en saus, feks sennepssaus og feks dill.
Rakfisk av ørret serveres med rå løk, rømme og flatbrød.

Kokt, kald fisk
Bruk laks eller ørret. Små stykker anrettes med litt salat og rømme saus, pepperrotsaus eller smakssatt majones.

Røykelaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med eggerøre eller egg.

Silderetter
Karrisild, sennepssild, tomatsild og kryddersild serveres på brød. Sildesalat med dressing.

Skalldyr
Hummer naturell er ypperlig til forrett. beregn en halv pr person, ca 200 gram. Server med loff, majones og sitron. Krabbe serveres på samme måten. Kreps anrettes hele med samme tilbehør. Reker kan og serveres på denne måten eller som en salat. Rekecoktail er standard retten. Sprø salat i bunnen av dessertglass, reker kan blandes med sopp, asparges og oliven. Over det hele helles en saus basert på majones.
Kamskjell og blåskjell er og gode valg som forrett.

Kaviar

Kaviar

Her bruker vi kaviar av lodde, rognskjeks evt laks/ørret. Også for de ekslusive russisk kaviar. Kaviar serveres med rå løk, rømme, ristet brød og smør.

Kjøtt

Kjøttpålegg

Ha en 3-4 sorter kjøttpålegg på en fin tallerken. Bruk agurk, tomat, brød og smør som tilbehør. Evt en enkel saus ved siden av.

Spekemat

Legges opp som kjøttpålegg. Tilbehør rømme, eggerøre, brød, smør, flatbrød og evt potetsalat.

Frukt

Enkelte frukter kan brukes som forrett. Som ananas, grapefrukt og melon. Melon passer sammen med røkt kjøtt. Grapefrukt passer som en salat med reker bla.

Grønnsaker

Avokado
Avokado er ypperlig som forrett. Server i halve skall med fyll. Fruktkjøttet tas ut og blandes med feks skalldyr, skinke, andre grønnsaker eller frukt, og en dressing.

Asparges
Asparges er ypperlig som forrett. Server lettkokt med en saus. Oppskrifter fins på sidene.

Agurk, tomat, aubergine og paprika er grønnsaker som kan fylles med passende fyll. Selleristenger serveres med feks en ostekrem.

Varme forretter
Salat som forrett
Suppe som forrett



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bruchetta.

Bruchetta


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.10.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Totenkjøtt
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

400 g spekemat
4 skiver loff skåret på langs
2 ss oliven

2 finhakkede tomater
1/2 finhakket rødløk
1 finhakket avokado
2 båter finhakket hvitløk
2 ss finhakket basilikum
1/2 dl olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper



Fremgangsmåte

Italienerne bruker ofte spekemat i matlagingen. Spekepølser og skinker serveres oppskåret som anti-pasti (liten forrett) med oliven, melon og frukter, eller som finhakk i fyll og som skiver i supper og gryteretter.

Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent.
Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle.
Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på det stekte brødet.

Serveres sammen med skiver av spekeskinke.

Tips.
Brødskivene kan også pensles med olivenolje og stekes i ovn på 250°C i ca. 5 minutter eller til skivene er sprøe og gylne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 202,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Avokado med tunfiskfyll.

Avokado med tunfiskfyll


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.02.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Coop Mega
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 store avokadoer
Saft av en halv sitron
1 boks tunfisk i vann
1 stilk stangselleri
1 ts sennep
1,5 dl creme fraiche
Salt og pepper
1/2 ts chilisaus

Pynt:
1 hardkokt egg
Finhakket persille
1 ss finhakket paprika


Frisk og god forrett. Beregn en halv avokado til hver. Tilpass smaken med chili og sitron.


Fremgangsmåte

Del avokadoene på langs og ta ut steinen.
Ta ut kjøttet med skje og spar på skallet.
Kjøttet kuttes i terninger og legges i en skål med sitronsaft over. Ha i tunfisk biter, selleribiter og bland forsiktig. Rør sammen sennep, creme fraiche, salt, pepper og chili. Bland dette med kjøttet.
Fyll skallene med blandingen og pynt med hakket egg, paprika og persille.
Legg ved en liten brødskive. Veldig god smak og verdt å prøve.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kinesiske vårruller.

Kinesiske vårruller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 egg
salt
150 g hvetemel (ca 2 1/2 dl)
5 dl melk
1 dl vann
2 ss smør eller margarin

Marinade:
1/2 dl olje
1 ss soya
salt
pepper

Fyll:
300 g fersk skinke
1 boks Bean Sprouts (spirede bønner, ca 200 g)
1/2 boks bambusskudd (ca 140 g)
1 boks sjampinjong i skiver ( ca 200 g)
1 purre
2 ss olje
2 ts potetmel
2 ss vann
salt
pepper
1 eggehvite til pensling
olje til frityrkoking


Dette er godt og enkelt når man først har prøvd ett par ganger


Fremgangsmåte

(8 pannekaker)

Rør sammen pannekakerøren og stek tynne pannekaker. Legg dem utover til avkjøling.

Strimle skinken fint opp og legg den i marinaden som er blandet godt sammen. La strimlene trekke ca 10 minutter.

Sil bean sprouts, bambusskudd og sjampinjong. Rens og skyll purre, skjær den i skiver og bambusskuddene i strimler.

Fres bambusskudd, purre og sopp i olje, tilsett skinke og fres videre i 5 minutter, rør inn bean sprouts og la den bli varm.

Jevn retten med potetmel utrørt i litt vann. Kok opp, smak til med salt og pepper, avkjøl.

Legg fyllet midt på hver pannekake, rull dem sammen og pensle skjøtene med eggehvite og la dem ligge ca 10 minutter.

Varm oljen til 180 C, kok rullene til de blir gyllenbrune. Ta dem opp med en hullslev og la dem renne av på et husholdningspapir.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rekecocktail 1.

Rekecocktail 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

400 g rensede reker
4 store reker med skall
1 sprø salat

Saus:
3 ss kremfløte
3 ss majones
3 ss tomatketchup
1 ts worcestershiresaus
1 sitron
salt, pepper og paprika
tynne skiver mørkt brød
sitronbåter


Rekecocktail er en klassiker som ofte serveres som en forrett. Om du lager litt mer så kan den serveres som en god lunsj sammen med godt brød.


Fremgangsmåte

Sausen:
Pisk kremen lett.Bland krem, majones og ketchup. Smak til med worcestershiresaus. Ha i sitronsaft til sausen får passelig konsistens.

Rens rikelig med sprø salat og fyll opp i 4 litt høye glass.
Bland rekene i sausen og smak til med salt, pepper og paprika. Fordel rekeblandingen over salaten og pynt med en stor reke med skall.

Dryss litt grovkvernet pepper og paprika over. Server straks med tynne skiver mørkt brød og sitronbåt til å presse over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 130,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kamskjell med vårløk.

Kamskjell med vårløk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

8 stk kamskjell
3 ss olje
3 stk vårløk i tynne skiver
3 ss sitronsaft
2 ss tørr sherry
2 ss hakket syltet ingefær
1 ss ingefærlake
salt og pepper
sitronskiver til pynt



Fremgangsmåte

Skjær kamskjellene i tykke skiver. Har du frosne kamskjell er de enklere å skjære før de har tint helt. Varm 2 ss av oljen i en stekepanne. Ha i kamskjellene og stek dem raskt på middels varme.
Legg dem på et fat. Varm resten av oljen, ha i vårløk, surr den i et par sekunder, tilsett sitronsaft og sherry og kok opp.
Rør inn den syltede ingefæren sammen med laken. Smak til med salt og pepper. Anrett på tallerkener sammen med kamskjellene, pynt med sitronskiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 177,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fresh Lumpia på Filippinsk vis.

Fresh Lumpia på Filippinsk vis


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 08.07.2012
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 kopper jicama(neper) julienne(fyrstikkbiter)
1 liten hodekål raspet
1 mellomstor gulrot
2 middels store søtpoteter skivet i små biter
1 liten løk i skiver
3 fedd hvitløk hakket
1/4 kilo hakket svinekjøtt eller reker
noen salatblader
salt og pepper etter smak
1/2 kopp rekekraft|

Egg Roll wrappers, vårrulldeig ferdigkjøpt

Lumpia saus
1 kopp vann
1 kopp brunt sukker
1-1/2 ss maissenna
2-3 ss hvitløk, finhakket
Litt hakkede nøtter


Dette er det som kalles fersk vårrull. Brukes som smårette, forrett eller enkel lunsj. mange varianter av fyll. Det brukes eggbasert wrapper/vårrulldeig.


Fremgangsmåte

Surr hvitløk og løk i litt olje.
Legg i svinekjøtt og surr til den er brun. Krydre med litt salt og pepper.
Tilsett neper og bland sammen. Hell i rekekraften.
Dekk til og surr over middels lav varme i ca 10 minutter eller til nepene blir litt myke.
Tilsett søtpoteter og gulrøtter. Bland og dekk igjen.
Stek i ca 3 minutter eller til søte potetene er ferdig, men ikke grøtaktig. Til slutt legg i kålen, bland og sett ned varmen. Skal være myk.

Fyllet er ferdig.
La dette avkjøles litt og dryppes av i en sil.

Lumpia.
Legg ett par salatblader på en wrapper. Legg på ca 2 ss fyll på den ene halvdelen.
Brett sammen fra den ene siden, brett inn sider og så resten av wrapperen. Ha litt vann på deige og forsegl den.
Gjenta med alle

Lumpia sausen:
Bring vannet i kok.
Tilsett sukkeret til det kokende vannet og rør til det er oppløst.
Ta 1/4 kopp av blandingen, tilsett maissenna, rør om og hell tilbake.
Fjern fra varmen når den tykner
Bland i hvitløk og hakkede nøtter! Lumpia serveres med kald med sausen til å dyppe i.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:590





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.