Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Lag enkle forretter. ::

Lag enkle forretter.

Nå som tiden til de store selskap og brylluper, konfirmasjoner, høytidsdager er i full gang, kan man gjøre mye selv med enkle midler for å kunne servere en god forrett.

Det fins mange oppskrifter på forretter, men en forrett kan med enkle råvarer og lite arbeid gjøres til virkelig ett mesterstykke. Det er viktig å passe på å tilpasse retten noe til hovedrett, anledning og gjester.

Jeg vil her gjennom 4 artikler gi noen enkle tips for greie forretter, både kalde, varme og salater. Oppskrifter finner dere på sidene våre. Bruk den nye søkesiden vår her: Søkeside til å velge forrettene for selskap og fest. Finn og her tilbehør, sauser, supper og salater.

Raske regler for valg av forrett

  • Velg først hovedrett og tilpass forretten til denne.
  • Har du kjøtt til hovedrett velg fisk eller skalldyr til forrett. Har du fisk til hovedrett så velg kjøtt til forrett. Men denne regelen er ikke absolutt.
  • Har du en stekt/mørk hovedrett, så velger du en lys/lett forrett. Det samme med dessert, lett dessert til tung hovedrett.
  • Bruk ikke samme ingredienser i hele menyen, feks ost til forrett, hovedrett og dessert.
  • Tilpass smak og krydder til hverandre.
  • Velg råvarer til årstiden. Nå på våren er nygrodde grønnsaker ypperlig valg.
  • Enkle retter kan være feks suppe eller en salat. Mange er vant med suppe som tradisjonell forrett og det er en enkel måte å slippe unna på.
  • Ved hjelp av litt pynt blir selv den enkle retten seende avansert ut.
Mengde til forrett pr person.

  • Suppe ca 2,5 dl
  • Postei ca 200 g
  • Fisk ca 50-100 g
  • Skalldyr ca 50 g renset
  • Kjøtt 50-100 g

Enkle kalde forretter

Alle disse legges fint opp på tallerken på forhånd. Pynt fint med litt sprø salat, dette gjelder alle.

Fisk/skalldyr

Gravlaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med en saus, feks sennepssaus og feks dill.
Rakfisk av ørret serveres med rå løk, rømme og flatbrød.

Kokt, kald fisk
Bruk laks eller ørret. Små stykker anrettes med litt salat og rømme saus, pepperrotsaus eller smakssatt majones.

Røykelaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med eggerøre eller egg.

Silderetter
Karrisild, sennepssild, tomatsild og kryddersild serveres på brød. Sildesalat med dressing.

Skalldyr
Hummer naturell er ypperlig til forrett. beregn en halv pr person, ca 200 gram. Server med loff, majones og sitron. Krabbe serveres på samme måten. Kreps anrettes hele med samme tilbehør. Reker kan og serveres på denne måten eller som en salat. Rekecoktail er standard retten. Sprø salat i bunnen av dessertglass, reker kan blandes med sopp, asparges og oliven. Over det hele helles en saus basert på majones.
Kamskjell og blåskjell er og gode valg som forrett.

Kaviar

Kaviar

Her bruker vi kaviar av lodde, rognskjeks evt laks/ørret. Også for de ekslusive russisk kaviar. Kaviar serveres med rå løk, rømme, ristet brød og smør.

Kjøtt

Kjøttpålegg

Ha en 3-4 sorter kjøttpålegg på en fin tallerken. Bruk agurk, tomat, brød og smør som tilbehør. Evt en enkel saus ved siden av.

Spekemat

Legges opp som kjøttpålegg. Tilbehør rømme, eggerøre, brød, smør, flatbrød og evt potetsalat.

Frukt

Enkelte frukter kan brukes som forrett. Som ananas, grapefrukt og melon. Melon passer sammen med røkt kjøtt. Grapefrukt passer som en salat med reker bla.

Grønnsaker

Avokado
Avokado er ypperlig som forrett. Server i halve skall med fyll. Fruktkjøttet tas ut og blandes med feks skalldyr, skinke, andre grønnsaker eller frukt, og en dressing.

Asparges
Asparges er ypperlig som forrett. Server lettkokt med en saus. Oppskrifter fins på sidene.

Agurk, tomat, aubergine og paprika er grønnsaker som kan fylles med passende fyll. Selleristenger serveres med feks en ostekrem.

Varme forretter
Salat som forrett
Suppe som forrett

Prøv en god oppskrift

Les mer om Bruchetta hos oss.Les mer om Fresh Lumpia på Filippinsk vis hos oss.Les mer om Kamskjell med vårløk hos oss.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:590

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen


FAKTA/BYLINE
Publisert: 05.05.2010
Oppdatert: 05.05.2012
Tema: Forrett
Forfatter:
Fotograf: Astrid Hals
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev