Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Lag enkle forretter. ::

Lag enkle forretter.

Nå som tiden til de store selskap og brylluper, konfirmasjoner, høytidsdager er i full gang, kan man gjøre mye selv med enkle midler for å kunne servere en god forrett.

Det fins mange oppskrifter på forretter, men en forrett kan med enkle råvarer og lite arbeid gjøres til virkelig ett mesterstykke. Det er viktig å passe på å tilpasse retten noe til hovedrett, anledning og gjester.

Jeg vil her gjennom 4 artikler gi noen enkle tips for greie forretter, både kalde, varme og salater. Oppskrifter finner dere på sidene våre. Bruk den nye søkesiden vår her: Søkeside til å velge forrettene for selskap og fest. Finn og her tilbehør, sauser, supper og salater.

Raske regler for valg av forrett

  • Velg først hovedrett og tilpass forretten til denne.
  • Har du kjøtt til hovedrett velg fisk eller skalldyr til forrett. Har du fisk til hovedrett så velg kjøtt til forrett. Men denne regelen er ikke absolutt.
  • Har du en stekt/mørk hovedrett, så velger du en lys/lett forrett. Det samme med dessert, lett dessert til tung hovedrett.
  • Bruk ikke samme ingredienser i hele menyen, feks ost til forrett, hovedrett og dessert.
  • Tilpass smak og krydder til hverandre.
  • Velg råvarer til årstiden. Nå på våren er nygrodde grønnsaker ypperlig valg.
  • Enkle retter kan være feks suppe eller en salat. Mange er vant med suppe som tradisjonell forrett og det er en enkel måte å slippe unna på.
  • Ved hjelp av litt pynt blir selv den enkle retten seende avansert ut.
Mengde til forrett pr person.

  • Suppe ca 2,5 dl
  • Postei ca 200 g
  • Fisk ca 50-100 g
  • Skalldyr ca 50 g renset
  • Kjøtt 50-100 g

Enkle kalde forretter

Alle disse legges fint opp på tallerken på forhånd. Pynt fint med litt sprø salat, dette gjelder alle.

Fisk/skalldyr

Gravlaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med en saus, feks sennepssaus og feks dill.
Rakfisk av ørret serveres med rå løk, rømme og flatbrød.

Kokt, kald fisk
Bruk laks eller ørret. Små stykker anrettes med litt salat og rømme saus, pepperrotsaus eller smakssatt majones.

Røykelaks
Skjæres i tynne skiver og serveres på brød med eggerøre eller egg.

Silderetter
Karrisild, sennepssild, tomatsild og kryddersild serveres på brød. Sildesalat med dressing.

Skalldyr
Hummer naturell er ypperlig til forrett. beregn en halv pr person, ca 200 gram. Server med loff, majones og sitron. Krabbe serveres på samme måten. Kreps anrettes hele med samme tilbehør. Reker kan og serveres på denne måten eller som en salat. Rekecoktail er standard retten. Sprø salat i bunnen av dessertglass, reker kan blandes med sopp, asparges og oliven. Over det hele helles en saus basert på majones.
Kamskjell og blåskjell er og gode valg som forrett.

Kaviar

Kaviar

Her bruker vi kaviar av lodde, rognskjeks evt laks/ørret. Også for de ekslusive russisk kaviar. Kaviar serveres med rå løk, rømme, ristet brød og smør.

Kjøtt

Kjøttpålegg

Ha en 3-4 sorter kjøttpålegg på en fin tallerken. Bruk agurk, tomat, brød og smør som tilbehør. Evt en enkel saus ved siden av.

Spekemat

Legges opp som kjøttpålegg. Tilbehør rømme, eggerøre, brød, smør, flatbrød og evt potetsalat.

Frukt

Enkelte frukter kan brukes som forrett. Som ananas, grapefrukt og melon. Melon passer sammen med røkt kjøtt. Grapefrukt passer som en salat med reker bla.

Grønnsaker

Avokado
Avokado er ypperlig som forrett. Server i halve skall med fyll. Fruktkjøttet tas ut og blandes med feks skalldyr, skinke, andre grønnsaker eller frukt, og en dressing.

Asparges
Asparges er ypperlig som forrett. Server lettkokt med en saus. Oppskrifter fins på sidene.

Agurk, tomat, aubergine og paprika er grønnsaker som kan fylles med passende fyll. Selleristenger serveres med feks en ostekrem.

Varme forretter
Salat som forrett
Suppe som forrett

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:590

FAKTA/BYLINE
Publisert: 05.05.2010
Oppdatert: 05.05.2012
Tema: Forrett
Forfatter:
Fotograf: Astrid Hals


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter