Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Lag iskrem hjemme. ::

Lag iskrem hjemme.

Har du noen gang hatt lyst på å prøve å lage iskrem hjemme? Det er ikke så vanskelig som det kan se ut. Oppskriftene er enkle og med en rimelig iskremmaskin er jobben gjort i en fei.
Iskrem lages av eggeplommer, fløte, sukker/melis og smakstilsetning. Når blandingen er ferdig kan du evt bruke fryseboksen til frysing. Men da må du røre med jevne mellomrom.
Når vi forsøkte dette brukte vi en iskremmaskin, det var min sønn som sto for det.

Iskrem som en kjøper i butikkene og som lages i fabrikker har gjerne flere ingredienser i seg og diverse tilsetningsstoffer. Bla emulgator og stabilisator. Det er veldig strenge krav til hygienen.
Forskjellige typer av iskrem er: Fløteis, melkeis, softis, mykis, vannis og fruktis. Disse skilles ofte på fettinnhold.

Her er noen oppskriftsforslag.

Grunnoppskrift iskrem

3 - 4 eggeplommer (alt etter størrelsen)
3 ss melis
3 dl kremfløte

Visp eggeplommene luftig med melisen. Visp fløten stiv. Velg ønsket smak og bland det inn i fløtekremen. Før den blandes med eggedosisen. Frys 4 – 5 timer eller i ismaskin. Hvis du ikke bruker ismaskin er det lurt å røre i isen en gang i blant slik at det ikke danner seg for mye iskrystaller. Ta isen ut av fryseren litt før servering. Lag kuler med isskje eller server fra bollen.

Forslag til smaktilsetninger
Vanilje:
Smak til kremen med 2 – 3 ts vaniljesukker eller skrapet frø fra 1 vaniljestang.

Sjokolade:
Smak kremen til med hakket eller revet sjokolade, sjokoladesaus, sjokolademelkpulver, kakao, dajmkuler eller non stop.

Mokka:
Visp kremen sammen med 1 ts pulverkaffe.

Bær:
Smak kremen til med friske eller frosne bær eller litt syltetøy.

Krokanis:
Smak kremen til med grovknust krokan, kjøpt eller hjemmelaget. (Smelt 1 ½ dl sukker i stekepanne, ha i 1 dl grovhakkede mandler. Kok i 1 minutt til fargen er gyllen. Hell blandingen på bakepapir og avkjøl før den knuses.

Rom-rosin:
La rosiner trekke 3 – 4 timer i rom og rør dem inn i kremen.

Amtmanninnens Iskrem

5 dl kremfløte
4 eggeplommer
4 ss sukker
50 g valnøttkjerner
100 g cocktailbær
50 g sjokolade
3 ss rum

Pynt:
25 g valnøttkjerner, hakkede
25 g cocktailbær, hakkede
25 g sjokolade, hakket
Puddingform, 1 1/2 liter

Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Grovhakk,nøtter, frukt og sjokolade. Bland alt, hell blandingen i formen og sett den i fryseren. Rør litt i massen av og til under innfrysing for å ungå isnåler. La isformen stå i fryseren minst 6 timer. Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat. Pynt den med hakket frukt, nøtter og sjokolade.

Jordbæriskrem med yoghurt

3 dl kremfløte
2 beger fruktyoghurt jordbær
1 egg
50 g melis
1 dl jordbærsyltetøy

Pynt:
Friske jordbær
Vispet kremfløte

Form, ca. 1 liter

Visp fløten til luftig krem. Bland kremen med yoghurt. Visp egg og melis til stiv eggedosis Bland eggedosis og syltetøy med yoghurtkremen. Hell iskremblandingen i formen og sett den til frysing. Rør litt av og til under innfrysingen. La iskremen stå i fryseren minst 6 timer.

Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat. La den stå i kjøleskapet til den skal serveres. Pynt den med bær og vispet kremfløte, eller for iskremen med isskje og anrett i porsjonsglass eller iskjeks.

Spansk Iskrem

4 porsjoner

125 g sukker (karamell til formene)
4 eggeplommer
4 ss sukker
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Saus:
2 dl saft av appelsin, sitron og lime
2 ss sukker
1 ss maizenamel

Pynt:
Revet skall av sitron eller appelsin

Porsjonsformer eller en form, ca 1 liter

Denne retten må lages i god tid, da den trenger å stå i fryseren minst tre timer. Brun sukkeret til karamell og la den stivne i porsjonsformer, eller i en stor form. Visp eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten med vaniljesukker og bland den i eggedosisen. Hell blandingen i form/former og sett den i fryseren. Press sitrus-fruktene og jevn saften med sukker og maisennamel i en liten kjele. Rør hele tiden. Avkjøl sausen.

Ta iskremen opp av fryseren ca. en time før den skal serveres og pynt desserten med tynne strimler av sitrusskall. Server sausen ved siden av.

Krokan-iskrem

Krokan:
2 ss smør
75 g skåldede mandler, grovhakket
2 ts bitre mandler, finhakket
140 g sukker

Eggekrem:
10 dl melk
1 vaniljestang, splittet
10 eggeplommer
250 g melis
1 dl kremfløte

Lag krokan først. Legg bakepapir på stekeplaten. Ha smør, mandler og sukker i en stekepanne. Varm opp ved middels varme, rør hele tiden, og pass på at den ikke blir brent. La krokanen bli gyllenbrun, og hell den ut over bakepapiret. La krokanen avkjøles helt. Ha krokanen i en plastpose og knus den med et kjevle.

Lag så eggekremen. Kok opp melk sammen med vaniljestangen. Pisk eggeplommer og melis til eggedosis i en bolle. Tilsett melken mens du pisker. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig mens du rører. Ta kjelen av platen så fort eggekremen tykner. Hvis eggekremen nærmer seg kokepunktet, kan den skille seg.

Avkjøl eggekremen. Rør av og til så det ikke danner seg snerk.

Pisk fløten tykk og tilsett i den kalde eggekremen. Ha det i en iskremmaskin og la den gå til iskremen er på frysepunktet. Tilsett krokan og la iskremen fryse helt. Eller frys iskremen i fryser, og rør rundt et par ganger under innfrysingen.

Kaffeiskrem med sjokoladebiter

2 dl kremfløte
2 dl melk
40 g mørke espresso-kaffebønner
125 g sukker
4 eggeplommer
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
100 g hakket mørk sjokolade

Ha kremfløte, melk og kaffebønner i en middels stor gryte på middels varme og kok opp. Ta gryten av platen, dekk den til og la blandingen hvile i 30 minutter.

Ta ut kaffebønnene. Sett på gryten igjen og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer og sukker i en bolle. Når sukkeret er oppløst, tilsetter du salt og vaniljesukker og blander godt. Bland den varme fløterøren i eggeblandingen, rør godt og hell det tilbake i gryten. La det småkoke på svak varme og rør om med en treskje.

Når kremen henger igjen på treskjeen er den ferdig. Sil av og sett i kjøleskapet.

Bruk en iskremmaskin og lag iskrem etter maskinens anvisning. Ha i skremen i en bolle når den er ferdig. Bland sjokoladebitene og frys hele blandingen under lokk i dypfryseren.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:427

FAKTA/BYLINE
Publisert: 18.11.2004
Oppdatert: 16.05.2012
Tema: Dessert
Forfatter:
Fotograf: Best Buy, Opplysningskontoret for Landbruket


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter