Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lag sunne raske retter av magert svinekjøtt

Oppdatert: 31.01.2009 Publisert: 31.01.2009 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Mari Svenningsen, Studio Dreyer-Hensley




Svinekjøtt er saftig, men også mørt, magert, har en mild smak, det er tilgjengelig hele året, og ikke minst er det rimelig. Med andre ord; midt i blinken for deg som vil spise uten et snev av dårlig samvittighet.

Magert svinekjøtt finnes blant annet som gryteklare produkter i strimler, terninger, schnitzler, skinkebiffer og fileter.

Steking av magert svinekjøtt

Husk at rask steking på sterk varme gir det beste resultatet. Renskåret svinekjøtt kan oppleves som tørt hvis det er feil tilberedt, fordi kjøttet er så magert. Det er derfor svært viktig å ikke "oversteke" kjøttet, det er slett ikke nødvendig at det er grått helt igjennom. Det er også viktig at det ikke blir liggende og "tørke" etter at det er ferdigstekt; her gjelder det å spise straks!

Ytrefilet med bulgur og bønner

Bulgur ligner couscous, men en større del av kornet blir bevart, og er dermed mer næringsrikt. Sammen med ytrefilet av svin og bønner er dette en næringsrik middag, med spennende tilbehør.
4 porsjoner

Ca. 600 g ytrefilet av svin i skiver
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss margarin eller olje til steking
3 dl bulgur
2 pk. Aspargesbønner
1 pose sjysaus
1 ts tørket timian

1. Kok bulgur etter anvisning på pakken.
2. Ha bulguren i en stekepanne, sammen med bønner. La det steke til bønnnene er møre (ca 5 minutter).
3. Lag sjysausen etter anvisning på posen. Tilsett timian.
4. Krydre ytrefiletene og stek dem ca. 2 minutter på hver side. La de ettersteke på svak varme et par minutter.

Svinekjøtt i Wok

2 porsjoner

250 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. Gulrot
1 stk. Rød paprika
½ stk. Purre
1 ts buljongpulver
1 ½ dl vann
2 ts soyasaus
1 ts maisennamel
½ ts malt ingefær
½ ts salt
½ ts grovmalt pepper

1. Grovriv gulrot, skjær paprika i strimler og purre i ringer.
2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg tilside.
3. Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.
4. Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper, og la det trekke et par minutter. Server med kokt ris.

Urteschnitzel

Pasta kan varieres nærmes i det uendelige. Her er en rask oppskrift med pasta i kombinasjon med renskåret svinekjøtt og friske urter.

4 porsjoner

600 g skinkebiff ca. 1-2 cm tykke skiver
1 båt hvitløk
4 ss friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian) evt. salvie eller persille
1 ts salt
1 ts peppermiks
2 ss smør eller olje til steking
2 stk. gulrot
1 stk. liten purre
12 stk. nøste tagliatelle
1 dl matfløte
½ stk. kjøttbuljongterning

1. Finhakk hvitløk og urter og bland sammen med salt og peppermiks.
2. Skjær kjøttet i ca. 1 1/2 cm tykke skiver og strø på krydder og urter.
3. Stek på middels varme, ca. 2 minutter på hver side. Trekk panna til side og etterstek på svak varme til de er gjennomstekte.
4. Skjær gulrøttene på langs med ostehøvel og del i ca. 1 cm brede strimler. Skjær purren i ringer.
5. Kok pastaen i rikelig vann. Legg i purre og gulrøtter når det er 3-4 minutter igjen av koketiden. Sil av vannet, ha pastaen tilbake i kjelen og bland inn fløten og buljongterningen mens kjelen står over svak varme.

Svin ytrefilet med grønnsaksris og salsa

Ytrefilet er flott og mørt kjøtt fra svinekammen som er renskåret for fett og ben. Her har den fått følge av grønnsaksris og salsa. Sunt og næringsrikt.

4 porsjoner

Ca. 800 g ytrefilet av svin i 2 cm tykke skiver
1 ts sitronpepper
1 ts salt
2 ss olje
1 pose frossen wokblanding
4 dl hurtigris
4 dl vann
1 ts salt
1 glass salsa

1. Kok risen. Ha i grønnsakene de to siste minuttene av koketiden.
2. Krydre biffene. Stek dem pent brune, ca. to minutter på hver side. Etterstek på svak varme til de er gjennomstekte. Server biffene med grønnsaksris og salsa. Kjøttet skal være nesten gjennomstekt. Da blir biffen saftig og god!

Wok med chili og banan

Woking har for mange blitt en vanlig måte å trylle frem smakfulle og morsomme retter i en fei. Her finner du en uvanlig men velsmakende variant.

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
1 ts hakket frisk ingefær
2 stk. banan
½ dl cashewnøtter
3 ss søt chilisaus

1. Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i panne/wok.
2. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet.
3. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1493


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!