Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lammestek fra hele verden

Oppdatert: 06.10.2012 Publisert: 08.11.2009 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Studio Dreyer-Hensley, Alf Börjesson, Kim Holthe




Det finnes kokebøker fra hele verden, og en ting har de fleste felles - de har alle oppskrifter med lammestek...

Men det er ingen grunn til å pløye biblioteket av den grunn! Her har vi samlet deilige lammesteker fra hele verden, så du kan velge og vrake.

At norske lam er i verdensklasse er en kjent sak, men at kjøttet egner seg til et vell av internasjonale retter er det ikke sikkert alle har oppdaget enda.
Reis på oppdagelsesferd og kryss lammegrensene...

Slik steker du lammestek

Lammestek er perfekt for en søndagsmiddag. Alle liker det, og alle blir imponerte! Sannheten er at det faktisk er mye enklere å lage lammestek enn det folk tror, men det holder vi selvsagt for oss selv…

Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. eks rosmarin, salvie og persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.

Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet. Sett stekeovnen på 125° C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65° C. Når termometeret viser 70° C er steken rosa, og ved 76° C er den gjennomstekt. Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.

Enklere kan det ikke gjøres…

Utbening av lammelår og Fylt lammestek

Et måltid med lammestek er obligatorisk både i påsken og på høsten. De fleste har ikke nok kunnskap til å lage en beinfri stek, og velger derfor lammestek med bein. En utbeinet lammestek er faktisk relativt raskt og enkelt å lage.

Steken kan fylles med ulike former for fyll.
Forslag til fyll:

1. Hvitløk og urtekrydder, salt og pepper
2. Persille, frisk timian og rosmarin, hvitløk, salt og pepper
3. Persille, soltørkede tomater, fetaost, oliven, hvitløk og timian.
Slik gjør du:

Trinn 1

Skjær ut det store isbeinet med en tynn, skarp kniv. Start øverst ved det halmåneformede leddet.

Trinn 2

Bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.
Trinn 3

Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet.
Trinn 4

Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av.
Trinn 5

Fyll steken, legg i rikelig, så det stikker litt ut på begge sider.
Trinn 6

Surr steken så stramt og tett du klarer. Bruk helst bomullstråd. Et nett med litt store masker kan også brukes.
Tips!

Ta gjerne vare på beina, hogg opp og selg dem som kraftbein til en god lammesaus. Eller lag pakkeløsning med en stor skål ferdig surret lammestek og opphogde kraftbein, og sameksponer med persille, hvitløk og annet godt!

Lammestek fylt med fetaost og tomater

Lammestek fylt med fetaost, tomater, urtekrydder - det er vel verdt å prøve. Uvante smaker for noen, men veldig populær nær middelhavsområdet.
8 porsjoner

1 stk. lammelår ca. 2,5 kg
2 stk. sjalottløk
10 stk. sorte oliven
100 g soltørkede tomater
80 g fetaost
2 ts provencekrydder
½ ts salt
1 ts pepper

1. Ben ut lammesteken eller kjøp en surret lammestek som du tar av nettingen på slik at den kan fylles.
2. Skjær løk, oliven, tomater og fetaost i biter. Fordel dette i lammesteken og dryss over krydder, salt og pepper.
3. Rull steken sammen og surr godt med hyssing.
4. Legg steken over i en langpanne. Stikk inn et steketermometer, men styr unna fyllet da det vil gi feil kjernetemperatur på kjøttet. Stek på 125 grader til termometeret viser ca. 70 grader for rosa og 76 grader for grå.
La steken hvile i ca. 20 minutter før oppskjæring.
Server steken med ovnsbakte eller gratinerte poteter og en tomatsalat.

Fylt lammestek

Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er det å servere fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser den flott ut, men kjøttet blir så utrolig saftig og smakfullt.
6 porsjoner

1 stk. lammelår (ca. 2,5 kg)
2 stk. sjalottløk
2 båt hvitløk
10 stk. sorte oliven
100 g soltørkede tomater i olje
80 g fetaost
4 ss tomatpuré
2 ss hakket persille
1 ss hakket frisk timian
½ ts salt
1 ts pepper

Steketemperatur og steketid:
125°C i 1 1/2 - 2 timer

1. Bein ut lammesteken, eller kjøp en som er ferdig utbeinet.
2. Smør på tomatpuré. Hakk løk, hvitløk, oliven og soltørkede tomater og dryss det utover sammen med fetaost og krydder.
3. Rull steken fast sammen, og surr den med hyssing. Stikk inn steketermometer i kjøttdelen av steika.
4. Legg den i en ildfast form og stek på 125°C i 1 1/2 - 2 timer, til termometeret viser 70°C. Da er steken rosa. Ønskes gjennomstekt kjøtt - stek videre til 76°C.

Server med salat og f.eks. fløtegratinerte poteter.

Fylling av lammelår:

1. Skal steken/låret fylles, må lår- og leggbein fjernes først.
2. Skjær ut det store isbeinet med en tynn, skarp kniv. Start øverst ved det halvmåneformede leddet, skjær langs og inntil beinet.
3. Bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Hold kniven inntil det store beinet inntil det er skåret løst. Ta vare på beinet til kraft- koking (sag eller hogg det i mindre biter).
4. Legg fyllet i hulrommet etter beinet.
5. Surr så stramt og tett du klarer med bomullstråd.

Lammestek med ansjospesto

Spennende smakskombinasjon med pesto laget av ansjos. Dette smøres over steken og gir en helst spesiell aroma til steken. Bør absolutt prøves!
6 porsjoner

1 stk. lammelår
2 ts salt eller etter behov
1 ts pepper
3 stilk frisk rosmarin

1. Forvarm ovnen til 125°C og lag ansjospesto etter oppskriften nederst på siden.
2. Krydre låret med salt og pepper. Avpass saltmengden etter smaken på pestoen. Dekk låret med ansjospesto.
3. Lag små snitt med spiss kniv og stikk rosmarinstilkene i kjøttet.
4. Sett i steketermometer og stek til termometeret viser ønsket temperatur. Ved 70°C er kjøttet rosa stekt, ved 76°C er kjøttet gjennomstekt.
5. La steken hvile 10-15 minutter før oppskjæring.
Server stekte poteter eller potetgrateng og frisk grønn salat eller ratatoille.

Klassisk lammestek

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer for å sjekke når steken er akkurat passe stekt. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende! 6 porsjoner

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 stk. løk i båter
3 stk. gulrot
ca. 1 l vann

Saus:

ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.
3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/ stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Lammestek med poteter og grønnsaker

Lammestek er noe de fleste av oss setter pris på. Her en tradisjonell stek med grytestekte grønnsaker og poteter.
6 porsjoner

1 stk. lammelår ca. 2 kg
3 båt hvitløk
2 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ts tørket rosmarin
5 dl kokende vann
1 stk. purre
1 båt hvitløk
3 stk. persillerot
2 stk. gulrot
1 kg potet
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.
2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen på 125 °C. Stekes til steketermometeret viser 70°C for rosa eller 76 °C for grå. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.
3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.
Saus:

5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann

Provencalsk lammestek

Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 6

1 stk. lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk. potet
7 stk. tomat
6 ss olivenolje
3 ss smør , eller margarin
2 bunt kruspersille
6 båt hvitløk
1 ½ dl strøkavring
100 g revet parmesan , eller revet hvitost
2 ts salt
1 ts pepper

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C (rosa).

Saltbakt lammestek

Saltbakt lammestek er det kanskje ikke så mange som har smakt. Lammekjøttet legges i en gryte eller form og pakkes inn med grovt salt og stekes deretter i stekeovn. Spesiell tilberedningsmetode som gir ekstra god smak.

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 6

1 stk. lammestek , ca. 2 kg
3 båt hvitløk
1 ts pepper
1 stk. sitron
2 ½ kg salt

1. Gni inn steken med en sitron, pepper og hvitløk. Stikk også noen hvitløksbåter inn i kjøttet.
2. Bruk en gryte eller en ildfast form med høye kanter. Legg et 2 cm tykt lag med salt i bunnen. Fukt steken med vann.
3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen og legg den på saltsengen. Dekk så steken helt med salt. Fukt det hele med vann fra sprayflaske.
4. Stek på 175 °C, ca 1 time og 15 minutter. Når steketermometeret viser 70 °C blir steken rosa og 76 °C er den gjennomstekt. Husk at kjernetemperaturen i steken vil stige noen grader etter at steken er tatt ut.
5. La steken hvile i 15 minutter. Skrap av alt salt før den skjæres opp. Stekesjyen blir for salt til å brukes, men server gjerne med en god grønnsakstuing.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1197


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!