Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lapskaus. favoritten til mange

Oppdatertdato: 29.08.2017 Publisert først: 06.03.2007 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe, Studio Dreyer Hensley




Denne retten er vel kjent av de fleste, og har vært en av mine favoritter gjennom årene. Flere land har sine egne variasjoner av denne gryten og det er ypperlig mat når det er kaldt ute og man trenger noe varmt. Og hvorfor ikke invitere venner på lapskausmiddag, det er ikke alltid nødvendig med alskens gourmet mat. Lapskaus er godt, lett å lage til mange, råvarene får du i alle butikker og man kan nesten ikke gjøre feil.

Jeg bruker selv å lage denne gryten når vi skal spise flere og når det er gunstig med mye slik at middagen neste dag og er reddet.

Ingredienser
Mange bruker storfe kjøtt eller fårekjøtt her, men noe som er godt er en salt svineknoke. Man kan og bruke hermetisk skinke eller pølser av ulike typer for enkelhets skyld.
Poteter og gulrot er en selvfølge, men mange andre grønnsaker passer veldig bra i gryten, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Prøv feks kålrot, hodekål, sellerirot, løk, persillerot, gressløk, purre osv. man kan og bruke frosne grønnsaker, men da skal de ikke i gryten så fort. ved å bruke mange grønnsaker vil dette bli en meget sunn og kalorifattig rett. Og man kan og på denne måten bli kvitt skalker av grønnsaker som ligger i kjøleskapet.
I tillegg trengs vann(kraft), salt, pepper og evt buljong, jeg bruker ofte ett par kjøttbuljongterninger for smaken.

Fremgangsmåte
Jeg pleier alltid å rense og dele opp alle grønnsaker/poteter i små biter før jeg koker de. Det samme med kokt kjøtt.
Nå legger jeg ut flere oppskrifter under, men generelt kan jeg si at bruker man ukokt kjøtt, skal dette kokes først og man bruker kraften til da å koke grønnsaker i. Bruker man pølse, skinke eller annet kokt kjøtt, har man poteter og grønnsaker i gryten med litt vann først. Dette kokes til alt er mørt. Pølser has ikke i før mot slutten. Smakes til med krydder og buljong evt.

Husk at man gjerne kan lage doble porsjoner, siden lapskaus bare blir bedre neste dag, og neste.

Her er noen oppskrifter i disse småkalde vårdager. Alle er til ca 4 pers hvis ikke annet er oppgitt.

Suppelapskaus

3-400 g strimlet svinekjøtt
1 båt hvitløk
1 ss olivenolje
3 dl buljong (vann + terning)
ca. 1 l frossen grønnsaksblanding (med poteter i)
1 ts Provencekrydder

1. Hakk hvitløk og fres den i olje i en kjele. Tilsett vann og buljongterning og la det koke opp.

2. Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet, og la det koke ca. 3 minutter til potetene har jevnet suppen litt

3. Smak til med salt og pepper og server med flatbrød eller brød.

Eventyrlapskaus fra Nes

1/2 kg bacon eller salt flesk
1 løk
1 1/2 vann
4 gulrøtter
2 persillerøtter
2 purrer
1/2 rotselleri
litt kålrot
3/4 kg poteter
1 buljongterninger salt og pepper

Skjær opp bacon og løk. Stek det lett i gryten.
Hell på vann. Smuldre i buljongterning.
Skrell og rens poteter og grønnsaker.
Skjær i biter og ha alt i gryten.
La alt få koke ca. 1/2 time.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med urtedryss og godt flatbrød til.

Lapskaus

5-6 pers
1 kg oksekjøtt
vann og buljongterning
ca 11-12 poteter
3 store gulrøtter
1/2 middels kålrot
1/2 liten sellerirot
Litt bladselleri
1 purre
250 g hodekål
1 løk
salt, pepper og gressløk

Skjær kjøttet i små terninger og legg i en gryte med vann og buljong. Kok opp og la det trekke til det er mørt. Ca 20-30 minutter.

Rens poteter og grønnsaker. Skjær alt i terninger og legg i gryten. Kok opp og la det trekke til alt er mørt.
Smak til med salt, pepper og gressløk.
Istedenfor noe av kjøttet kan det brukes kjøttpølse eller røkt skinke. Pass på koketiden. Pølse tilsettes til slutt.
Server med flatbrød.

Lapskaus fra Sogn

700 g saltet sauekjøtt
1 kg poteter
1/2 kålrot
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
1 purre
7 dl vann
salt
pepper

Vann ut kjøttet hvis det er salt. Kok kjøttet i 75 minutter, og ta det opp.
Skrell poteter og grønnsaker og del i terninger. Vask purre og skjær i biter. Ha det i kraften og la det koke til det er mørt.

Plukk kjøttet av beina og del det i terninger. Ha det opp i gryten. Smak til med pepper og eventuelt salt. Hvis man tilfører mer vann og bruker litt mindre potet, blir det betasuppe. Da kan man også koke litt gule erter eller byggryn sammen med kjøttet.

Estofado de carne ­ spansk lapskaus

Mange av Spanias mest populære retter er tradisjonell husmannskost. Restemat som over tid har blitt gastronomiske perler med mye sjel og enda mer smak.

750 g benfri bog eller høyrygg
1 grønn paprika
1 stor tomat
2 løk
2 gulrøtter
1 båt hvitløk
1 stilk persille
1/2 ts pepper
2 laubærblad
1/4 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
2 ts salt
3 ss olivenolje
1 dl vann
2 1/2 dl tørr hvitvin

Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i ca. 3 x 3 cm store terninger. Rens grønnsakene og skjær de opp i store biter. Bland kjøtt og grønnsaker i en gryte.
2. Hakk hvitløk og persille og bland det sammen med alt krydderet, olivenoljen, vannet og vinen. Hell krydderblandingen i gryta.
3. Legg på lokk og la det koke forsiktig opp. Senk varmen og la det trekke på svak varme i ca. 1 time til kjøttet er mørt. Pass på at det ikke koker tørt.

Serveres med stekte poteter.

Mørk bifflapskaus

1 kg oksehale i biter
hvetemel
1 gulrot i grove deler
1 løk delt i to
1 liten purre i grove deler
1/2 sellerirot i terninger
2 laurbærblad
8-10 pepperkorn
2-3 nellikspirer
3 ss tomatpuré
3-4 persillestilker

Skru ovnen på 225 C. Ha litt olje i en langpanne. Ha oksehalebitene og grønnsakene i pannen, dryss litt hvetemel over kjøttet og la det steke til det blir brunet før du snur det hele litt rundt og steker videre til det virker jevnt brunt.

Ha alt over i en kjele, sammen med laurbær, pepper, nellik, tomatpuré og persillestilker. Hell på vann så det dekker. Kok opp og skum godt av, hvilket vil si fjern grumset som samler seg på overflaten. La det simre uten lokk i drøyt to timer, hell på mer vann om det trengs.

Ta ut oksehalene og pill av kjøttet. Sil av resten av grønnsakene og ha kraften tilbake i kjelen.

Ha smør i en stor panne på sterk varme og brun kjøttet litt av gangen. Kok gjerne ut pannen med litt vann mellom omgangene og ha vannet i kjelen.

Fres løken og ha den i kjelen. Hell på oksehalekraft til det dekker og la det småkoke i ca 30-50 minutter, hvis det er store terninger. Ha i løken og kok nye 30 minutter. Er du ikke fornøyd med fargen så tilsett noen dråper sukkerkulør.

Server med en klatt rømme rørt ut med finhakket rødløk.

Pasta lapskaus

150 g bacon i skiver
400 g kjøttdeig
1 ts salt
1 ts pepper
4 porsjoner pastaskruer
500 g valgfri grønnsak blanding

Brun bacon først. Ta vekk og brun kjøttdeigen i fettet fra bacon. Smuldre godt. Tilsett salt og pepper.
Kok pasta etter anvisning på pakke. Varm grønnsaken i litt vann.
Rør alt til slutt i sammen og varm det godt opp. Server bacon på toppen.

Saltkjøttlapskaus

450 g saltet fårekjøtt
150 g bacon
300 g ferskt oksekjøtt
1 1/2 kg poteter
750 g gulrøtter
150 g sellerirot
300 g kålrot
1 purre
8 dl salt kraft
salt
nykvernet hvit pepper

Vann ut det salte kjøttet natten over.

Kok alt kjøttet i vann til det er nesten mørt, ca 1 time. Ta opp og avkjøl.

Kutt poteter og grønnsaker i 8 mm terninger, og kok dem i den salte kjøttkraften.

Kutt opp kjøttet i like store terninger som grønnsakene, og bland kjøttet med disse.

Smak lapskausen til med salt og pepper og server med flatbrød.

Pølselapskaus

3 pers

1 kjøttpølse, i biter
2 skiver bacon, i biter
4 små poteter, i terninger
1/4 løk, grovhakket
1 gulrot, i terninger
1 skive kålrot, i terninger
1/2 persillerot, i små terninger
5 dl vann
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Litt kruspersille til pynt

Slik gjør du:
1. Vask, rens og del opp poteter og grønnsaker.
2. Kok opp vannet i en kjele og tilsett poteter og grønnsaker.
3. Del opp baconskivene og pølsen i små biter, og stek dem lett i stekepanna.
4. Når potetene og grønnsakene er nesten møre tilsettes kjøttet.
5. La alt trekke noen minutter til det er varmt.
6. Smak til med salt og pepper.
7. Dryss litt persille over like før servering.

Server flatbrød til.

Irish Stew

Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.

6 porsjoner:
ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1 hodekål
8 poteter
1 sellerirot
2 gulrøtter
4 løk
ca. 6 dl vann
1-2 ts salt
1 laurbærblad
1 ts pepper
ca. 2 ss finhakket persille

Slik gjør du:
1. Rens kålen og skjær 3-5 cm store stykker. Dersom bogskivene er store, deler du dem i to.

2. Skrell poteter, sellerirot og gulrot og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp.

3. Fjern skummet og ha i laurbærbladet og litt salt. La det småkoke i minst én time. Smak til med salt og pepper.

4. Dryss litt hakket persille over porsjonen før servering i dype skåler.

Server gjerne flatbrød eller brød til.




Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pølselapskaus.

Pølselapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.08.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 pk. potetmos,
6 dl. vann,
3 ss. smør,
1 pk. dypfryste grønnsaker (350 gr.),
2 kjøttbuljongterninger,
4 dl. melk,
2 røkte pølser,
1/2 ts. pepper,
salt


Denne er enkel om en bruker frosne grønnsaker. Vi brukte en kombinasjon av friske og frosne. Og så ble vi kvitt noe medisterpølse. Og oppskriften sier melk, men vi brukte vann


Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør, legg i grønnsakene og buljongterningene og kok opp. Ta kjelen av platen, tilsett melk/vann og rør i potetmosen. Skjær pølsene i biter og la dem bli gjennomvarme i lapskausen. Smak den til med salt og pepper. Hvis lapskausen virker for fast, så tilsett mer melk/vann. Server den rykende varm sammen med brød eller flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapskaus 3.

Lapskaus 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca 600 g storfekjøtt av bog, høyrygg eller bibringe
ca 2 ss smør til steking
6 poteter
ca 3 Gulrøtter
1 kålrot (stor skive)
1 persillerøtter
ca 4 dl vann/buljong
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper



Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner.
2. Ha kjøttet i en gryte og hell over vann/buljong. Tilsett grønnsaker og poteter skåret i terninger og la alt trekke på middels varme til alt er mørt.
3. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

Lapskausen kan godt lages uten bruning. Rester av kokt kjøtt kan gjerne brukes.

Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gulrotlapskaus.

Gulrotlapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg gulrot
1 stk. løk
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 ts soyasaus
3 stk. laurbærblad
10 stk. hel pepper
salt
1 dl grovhakket persille
½ dl hakket gressløk



Fremgangsmåte

1. Skrell gulrøtter og skjær i store biter.
2. Skrell og del løk i skiver.
3. Stek gulrøtter og løk i noen minutter uten at det tar farge.
4. Strø på hvetemel og spe med vann, litt i gangen. Tilsett buljong, soya, laurbærblad og pepper.
5. Kok ved svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca 25 minutter.
6. Smak til med salt og bland i urtene.
7. Servér gulrotlapskausen sammen med rødbeter og kokte poteter.

Flatbrød er godt til!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 53,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapskaus fra Knut.

Lapskaus fra Knut


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.08.2014
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Ca 350 gram kjøttrester, pølse ol.
2 store poteter
2 store gulrøtter
1 liten kålrabi
1 middels purre
250 gram sellerirot
250 gram pastinakk
250 gram andre grønnsaker eller rester
3 dl vann evt mer
1 buljongterning

Flatbrød, smør og persille


Ypperlig rett når det samler seg opp rester i kjøleskap. Denne er en av mine favoritter. Denne gangen brukte jeg rester av skinke, kjøttboller, potet og div grønnsaker.
Det er viktig å bruke smakfulle grønnsaker som persillerot, selleri, purre, løk ol. Vi hadde også i reddiker og neper.


Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsaker og poteter i terninger. Ha litt vann i en kjele med buljongterning. Ha i alle grønnsaker og kok opp. La koke til de er møre.
Ikke så lenge for da blir det bare grøt. Ha i kjøtt alt etter hva som brukes.
Ferdig kokt kjøtt, pølser og rester has i på slutten, rått i begynnelsen.
Smak til med salt og pepper.

Server rykende varm med smørklatt og dryss av persille. Flatbrød hører til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 67,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brennsnute med vossakorv.

Brennsnute med vossakorv


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk. hel vossakorv
1 pose ertesuppe
1 pk. frossen lapskausblanding


Brennsnute er en gammel norsk tradisjonsrett som kan minne om en krysning av ertesuppe og grønnsaksuppe. Denne varianten er enkel og rask hverdagsmat.


Fremgangsmåte

1. Lag ertesuppen etter anvisning på posen.

2. Ha i lapskausblandingen og la det koke opp.

3. Ta skinnet av vossakorven og del den i terninger. Ha den i suppen og la det hele småkoke i ca. 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammelapskaus.

Lammelapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.01.2011
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lammelår i skiver
1 pk dypfryst lapskausblanding
ca. 3 ss hvetemel
1 ss tørket timian
8 dl vann
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper


Alle kjenner til og liker lapskaus. Lapskaus er både en god rett og er enkel å lage. Det er nesten umulig å mislykkes med denne retten. Denne typiske husmannskosten lages i mange varianter, hvorfor ikke prøve en med lam!


Fremgangsmåte

1. Renskjær kjøttet og del det i terninger (ca. 2x2 cm).
2. Ha kjøtt og lapskausblanding i kjelen, dryss deretter over melet og rør dette inn. Tilsett vann mens du rører og la det småkoke i 20-30 minutter. Smak til med krydder.

Serveres med flatbrød og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 72,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:181



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.