Gå til forsiden av matoppskrift.no

Le skrei erobrer verden

Oppdatert: 27.03.2015 Publisert: 26.03.2015 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Newswire Kilder: Hallfrid Simonsen
Visste du at skrei er en særnorsk torsketype, og at den heter skrei over hele verden?
Mens torsk heter cod på engelsk, morue på fransk og bacalao på spansk, er skreien så spesiell at den markedsføres med det norske navnet i utlandet.

– Franskmennene sier ”le skrei”, og tyskerne ”der Skrei”. Skrei er en internasjonal merkevare, uansett hvilket land du er i, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.
Stadig flere utlendinger har nå hørt om den norske delikatessen.

Ifølge tall fra TNS Gallup, hadde 42 prosent av tyskerne i fjor hørt om skrei, mot 29 prosent to år tidligere. Blant portugiserne økte kjennskapen fra 35 til 42 prosent i samme periode.

– Nå vet Europa hva skrei er. Det gjorde de ikke for bare få år siden, sier Bakkevoll.

Rekordstor bestand

Skrei er den kjønnsmodne delen av den nordøstarktiske torskebestanden, som er verdens største torskebestand. Den tilbringer mesteparten av livet i Barentshavet, men svømmer inn til norskekysten, først og fremst Lofoten, for å gyte i vintermånedene.

– Ordet skrei beskriver nettopp denne vandringen. Skrei kommer av det gammelnorske ordet for å skride, sier Bakkevoll i Sjømatrådet.
Navnet forteller også noe om fiskens kvalitet.

– Skreien svømmer mellom 500 og 1000 kilometer for å komme fram til norskekysten. Det gir fisken en helt særegen struktur. Den er kritthvit og fast i kjøttet, sier Bakkevoll.
I tillegg kan man spise den med god samvittighet, vel vitende om at den forvaltes bærekraftig.

– Bestanden av skrei er på et rekordnivå. Den er i veldig god forfatning, og gytebestanden er høy, sier forsker Kjell Nedreaas i Havforskningsinstituttet.

Større produktutvalg

I fjor ble det satt ny rekord i eksporten av skrei. I løpet av skreisesongen fra januar til april, ble det eksportert 43 426 tonn skrei, mot 29 847 tonn året før. Samtidig spiser også nordmenn stadig mer skrei.

– Vi spiste 78 prosent mer fersk torskefilet i skreisesongen i fjor enn året før, og vi regner med at årets sesong blir minst like bra, sier Bakkevoll i Sjømatrådet.
Mye av årsaken til den økte skreispisingen, er at matvarekjedene har satset på et større utvalg av skreiprodukter de siste årene. Dette gjelder også lavpriskjedene, som ikke har betjent fiskedisk.

– I år satser vi for første gang stort på skrei, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Arvin i Kiwi.
Til tross for en treg start på skreisesongen, med mindre skreileveranser enn forventet, har Kiwi økt salget av fersk fisk med over 60 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Mye av dette tror vi skyldes at vi tilbyr flere skreiprodukter, som koteletter, fileter og beinfrie ryggstykker, sier Arvin i Kiwi.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2985

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Pannestekt skrei med tomat og løk.
Pannestekt skrei med...
Prøv også Skreifilet med brokkolipuré.
Skreifilet med brokk...
Prøv også Skrei Bourgogne.
Skrei Bourgogne...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!