Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lei av grillpølser? Det finnes håp...

Oppdatert: 26.03.2016 Publisert: 02.04.2009 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals, Mari Svenningsen, melk.no Kilder: Matoppskrift.no, melk.no




Nå skal en ikke si så mye negativt om grillpølser på bål, det er raskt, godt og hyggelig. Og særlig når det nå er kommet så mange nye typer pølser man kan grille. Men litt variasjon kan gjøre susen og gi turen en ny og hyggeligere opplevelse.

Om en bare skal varme noe enkelt på bålet eller lager mer avanserte retter, er det mange muligheter som byr seg når man er ute i naturen. Og gjør man litt forberedelser hjemme så blir det mer tid til kos når man først er ute.
Under følger noen eksempler på turmat man ikke trenger kokkeskole for å lage.

Først en klassiker på mine sider, nemlig pinnebrød. Prøv dette rundt pølser eller ved siden av, himmelsk!

Pinnebrød

4 porsjoner

250 gr hvetemel
0,5 ts salt
0,5 ts bakepulver
1 ts margarin
1,5 dl melk/vann

Denne deigen lages hjemme før turen og tas med i en tett plastpose.

Bland det tørre og spe med væske til passe deig.
Ved bålet rulles deig rundt en pinne og stekes på glørne til det slipper pinnen. Pass på så det ikke svir seg. Brødet kan evt stekes rundt en ferdigstekt pølse

Tortilla ute

2 porsjoner

Hvorfor ikke bytte ut pølsene med deilig tortilla som du varmer i folie på bålet. La barna få være med å lage sin favoritt.

1 dl hermetiske maiskorn
4 ss rød paprika , finhakket
1 dl norvegia , revet
50 g bacon , skåret i biter
2 dl issalat , finhakket
2 stk. Hvetetortilla

Bland ingrediensene og fordel i tortillaene, rull dem sammen og pakk dem i aluminiumsfolie.

Ta med på tur og legg i bålet i 2 minutter på hver side. Ypperlig alternativ til pølser. De kan også spises som de er.

Villmarksomelett

2 porsjoner

4 stk. Egg
2 ss vann
2 ss matfløte
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 ts smør
100 g hvitost
1 ss purre
1 stk. Tomat
100 g kokt skinke

Kan gjøres før turen:
Finsnitt grønnsakene og riv osten. Visp sammen egg, vann, fløte, salt og pepper og hell dette over i en tett beholder.

Visp sammen egg, vann, matfløte, salt og pepper. Finskjær paprika og purre og riv osten.
Varm smøret i en middels varm stekepanne og hell i eggeblandingen.
Løsne omeletten langs kanten slik at røren får renne ned i bunnen av panna. Før overflaten er stivnet, fordeler du grønnsaker og ost utover. Stek videre til omeletten er gyllenbrun under og stivnet over.
Brett omeletten dobbel før servering. Server en frisk salat og brød til.

Wok på tur

2 porsjoner

1 pk frossen wokblanding gjerne med couscous
2 ss olje tilsteking
200 g kokt skinke i strimler
1 pk woksaus

Ha wokblandingen i en egnet panne eller wok, gjerne i frossen tilstand, eller den kan være tint. Fres i litt olje til grønnsakene blir blanke. Tilsett kokt skinke. Sørg for at alt blir varmt og hell woksausen over til slutt. Bruker du Tur-wokpanne med hull, heller du woksausen direkte på tallerkenen din.

Tursalat - skinke og pastasalat med hvitløksdressing

4 porsjoner

En real tursalat er ikke å forakte.

1 stk isbergsalat
4 stk tomater
2 stk avokado
1 stk rødløk
200 gr sjampinjong, frisk
400 gr røkt skinke
200 gr pasta

Dressing:
2 fedd hvitløk finhakket
2 ss gressløk
3 dl rømme
0,5 stk sitron
1,5 ts salt
0,5 ts pepper

1. Vask salaten og riv den i biter.
2. Rist sjampinjong på pannen.
3. Del tomater, avokado, rødløk og evt. Skinken i skiver.
4. Kok pasta etter eget ønske etter anvisning på pakken. Avkjøl og bland den med de andre ingrediensene.
5. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten rett før servering eller server den ved siden av.

Turmat i folie.

Dette er noe vi har prøvd flere ganger og det er veldig vellykket. Nesten alt av mat kan bakes i folie. Og det er så enkelt når man

pakker ferdig hjemme og bare legger på bålet eller grillen.
Her er noen eksempler på kombinasjoner en kan gjøre.

Foliebakt laks på en seng av fennikel

4 porsjoner

1 stk fennikel i tynne skiver
0,5 stk løk i strimler
2 fedd hvitløk, presset
1 ss smør
1 ss sitronsaft
hakket koriander
400 gr laks

Små fiskestykker av laks legges på toppen av alle grønnsakene (annen fisk kan brukes). Evt krydres med salt og pepper. Pakkes i folie, grilles i ca. 15 minutter.

Foliebakt indrefilet

4 porsjoner

450 gr indrefilet av svin
1 stk brokkoli
Ca 3 stk vårløk
Ca 3 stk gulrøtter
2 fedd hvitløk
1 stk rød paprika
2 dl hvitvin
Ca 30 stk steinfrie druer
1 ss oregano, finhakket frisk
1 ss basilikum, finhakket frisk
Ca 3 ss hvetemel

1. Bruk tykk aluminiumsfolie. Riv aluminiumsfolien i fire ruter à 60 x 30 cm og brett den dobbelt 30 x 30 cm.
2. Brun kjøttet raskt i en stekepanne med litt olje. (Ikke gjennomstekt!)
3. Lag lange flak av gulrøttene med en ostehøvel. Del grønnsakene i passe store biter og fordel alt likt på foliebitene.
4. Ha kjøttet over grønnsakene og urtene. Krydre med nykvernet pepper og Maldon-salt. Brett opp kanten på folien og hell 1/2 dl hvitvin over hver. Lag knytte av foliebitene. Lukk godt på toppen.
5. Stekes i ovn eller over grill i 15 minutter på 250 grader.
Server med godt, ferskt brød, olivenolje og Maldon-salt.

Foliepakke med kylling

1 porsjon

1 kyllingfilet i biter
1/2 gulrot
1 potet
noen paprikastrimler
noen ringer purre/løk (kan sløyfes)
1 ss smør
et dryss paprikapulver eller annet krydder
salt og pepper

Rens og skjær grønnsakene i passe biter/skiver. Legg kyllingbitene på et ark aluminiumsfolie sammen med grønnsakene, smør, krydder,

salt og pepper. Pakk godt sammen og legg det på bålet i 8-10 minutter eller på grill i ca. 10 minutter. Pinnebrød smaker godt til.

Og den søte avslutning

Turflørten

2 porsjoner

100 g smør
2 dl hvetemel
50 g sukker
1 stk. Egg
50 g kesam
1 stk. Eple
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
1 ts malt kanel

2 ts smør
2 dl vaniljekesam

Kan gjøres før turen
Lag mørdeigen og legg den i en pose slik at den holder seg smidig. Skjær eplene i tynne skiver og legg dem i en pose med sukker, kanel og kardemomme.

På turen
Lag mørdeig ved å smuldre smør, mel og sukker. Tilsett egg og kesam, og bland godt sammen til en smidig deig. La deigen hvile en times tid før du bruker den.

Kjevle et hjerte eller bruk hendene til å lage en flat form før du skjærer et hjerte. Skjær eple i skiver og legg epleskivene på hjertet. Strø over sukker, kardemomme og kanel. Stek i panne i glørne eller i aluminiumsfolie i 15 minutter. Legg eventuelt to smørklatter på like før servering. Server vaniljekesam til, eller legg en klatt på kaken.

Kakao på termos

2 porsjoner

4 dl melk med skokoladesmak
3 dl lettmelk
½ stk. evt. 4 ss kakaopulver mørk kokesjokolade
3 ts vaniljesukker

Varm opp melken, og smelt sjokoladen i denne. Tilsett vaniljesukker og hell over i termosen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1550


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!