Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lett med Cottage Cheese

Oppdatert: 01.01.2015 Publisert: 01.01.2006 Tema: Ost Forfatter: Fotograf: Tine, Grete Roede, Jim Hensley, Alf Børjesson




Cottage Cheese eller hytteost er blitt forbundet med slankemat så lenge det har vært på markedet. Denne ferske ostemassen fra skummet melk er anvendelig til mye og det lar seg fint gjøre å lage velsmakende, lette retter med cottage cheese.

I tillegg til slankedietter, kan det brukes som pålegg, i baking, desserter og salater mm. Cottage cheese er ikke bare en norsk ost, men den lages i mange land. Og det er masse muligheter for bruk av cottage cheese i matlagingen.
Her følger noen enkle og lette forslag til bruk av cottage cheese.

Bakt potet med cottage cheese


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........88
Fett:.................2,3 g
Protein:.............7,7 g
Karbohydrater: 8,5 g

Pr porsjon

1,2 dl cottage cheese
Hakkede urter som oregano, basilikum og gressløk
Salt
En dash sitronsaft.

Bakt stor potet

Poteten bakes ferdig. Lag ett kryss i den ene enden. Fyllet røres godt sammen og legges i poteten. Enkel og godt. Grei kveldskos.

Burger med Cottage Cheese


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........128
Fett:.................5,5 g
Protein:.............8,9 g
Karbohydrater: 10,1 g

1 porsjon.

1 hamburgerbrød
80 g karbonadedeig
1 ts strøkavring
3 ss vann
salt og pepper
1 ts smør
40 g Cottage Cheese
1 ts sennep
2 skiver sylteagurk
2 tomatskiver
1 salatblad

Her drøyes kjøttet med cottage cheese, noe som gir en god smak på den tradisjonelle hamburgeren. Absolutt en godbit å se frem til.

Bland karbonadedeigen med strøkavring, vann, salt og pepper. Stek karbonaden i smøret. Legg salatblad på nederste del av brødet, Cottage Cheese blandet med sennep og karbonaden. Sennep, agurk- og tomatskiver legges oppå, og til sist øverste delen av brødet.

Cottage Cheese salat


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........80
Fett:.................3,5 g
Protein:.............10,6 g
Karbohydrater: 1,45 g

1 beger (300 g) cottage cheese
1 bunt gressløk, hakket
1/2 ts salt
litt pepper

Cottage cheese kan blandes med hakkede urter og brukes sammen med kjøtt og fisk. Mettende og ”lett”.

Bland ingrediensene og ha det på brødet sammen med salat, kjøtt- eller fiskepålegg og evt. tomatskiver.
Ypperlig som erstatning for majones på brødskivene.

Cottage-Cheese dip


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........161
Fett:.................14 g
Protein:.............6,24 g
Karbohydrater: 2,36 g

1 sjalottløk
2 hvitløkfedd
1 bunt gressløk
200 g cottage cheese
200 g smelteost
1 dl rømme
saft av 1/2 sitron
salt
pepper

Finhakk løk og hvitløk. Klipp opp gressløken. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med litt salt og mye pepper. La det stå kaldt natten over.

Serveres kaldt med franske poteter, saltstenger eller små salte kjeks. Prøv denne istedenfor rømmedip.

Enkel cottage cheese frokost


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........87
Fett:.................3,3 g
Protein:.............7 g
Karbohydrater: 7,2 g

1 del cottage cheese
1 del frukt yoghurt
Frisk frukt eller bær.

Bland ost og yoghurt. Toppes med valgfrie bær eller frukt. God, enkel og rask frokost.

Fruktsalat med Cottage Cheese


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........62
Fett:.................1,2 g
Protein:.............3,5 g
Karbohydrater: 8,94 g

2 porsjoner

2 ringer ananas
1 mango
1 banan
bringebær
1 blad salat
2-4 halve fersken
1/2 papaya
2 små klaser druer
jordbær
1 beger cottage cheese

Rens og skrell fruktene, fordel de på salatbladet. Legg en dæsj cottage cheese midt på tallerkenen. Pynt med jordbær, bringebær eller begge deler.

Hytt og pine


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........198
Fett:.................12 g
Protein:.............13 g
Karbohydrater: 7 g

2 porsjoner

2 skiver grovbrød
8 skiver røkt skinke
1/2 boks cottage cheese
ca. 10 blader basilikum
4 ss pinjekjerner
1 tomater i skiver
1 båt hvitløk
2 ss olivenolje

Varm brødskivene i brødrister eller stekepanne til de er sprøe.
Gni grovbrødene inn med hvitløk og hell over oljen.
Hakk basilikumbladene og pinjekjernene og bland i cottage cheese med litt salt og pepper. Fordel utover brødet.
Legg på skinkeskivene og tomat i skiver. Ypperlig kveldskos.

Varmt tunfisk smørbrød


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........155
Fett:.................4,6 g
Protein:.............16 g
Karbohydrater: 11 g

50 g hermetisk tunfisk
50 g cottage cheese
1 Brødskive
1 ss Reven cheddar

Bland tunfisk og cottage cheese. Smør på brød skiver og riv over cheddar ost. Det beste er en modnet ost for mest smak. Ha evt i mikroen til det smelter eller grill forsiktig i stekeovnen til osten smelter.

Lasagne med mindre fett


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........150
Fett:.................8,2 g
Protein:.............9,57 g
Karbohydrater: 9,2 g

2 porsjoner

6 lasagneplater

Kjøttsaus:
1 stor løk, grovhakket
1 ss meierismør
2 gulrøtter, i biter
1 paprika, i terninger
1 boks tomater, ca. 400 g
4 lettere kjøttpølser, i biter
1 ts oregano
1 ts sukker
Salt og pepper
100 g Cottage Cheese
100 g Lettere Jarlsberg, revet

I stekeovnen: 200 grader C i ca 30 minutter

Fres løk i en gryte med smør. Tilsett røtter og paprika. Ha i tomater og krydder og la sausen koke i 5 min. Tilsett pølsene og varm dem i sausen.
Legg lasagneplater, kjøttsaus og cottage cheese lagvis. Start med kjøttsaus og avslutt med revet ost. Dette kan gjøres i en ildfast form eller som små selvstendige "tårn". Legg da platene på et smurt stekebrett eller bakepapir.
Stek lasagnen og server med en enkel salat og eventuelt ferskt brød. Kjøttpølser kan f.eks erstattes med en boks kokt skinke.

Potetsalat til middag


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........58
Fett:.................1 g
Protein:.............3,9 g
Karbohydrater: 7,8 g

2 porsjoner

2 store poteter, kokt og skrellet, delt i terninger
2 stilker selleri i skiver
1/2 løk i skiver
2 ss hakket persille
1 1/4 dl cottage cheese
1 dl skummet melk
3 ss sitronsaft
1 ss eplesidereddik
1 ts tørket dill
1 ts sennepspulver
1/2 ts pepper

Legg poteter, selleri, løk og persille i en stor bolle. Kjør cottage cheese, melk, sitronsaft, eddik og krydder i matprosessor til en jevn krem. Avkjøl 30 min. i kjøleskap. Hell blandingen over grønnsakene, og la retten stå i kjøleskap 1 time før servering. Server med grovt brød.

Slankerens pai med grønnsaker


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........158
Fett:.................10 g
Protein:.............8,2 g
Karbohydrater: 7,6 g

4 porsjoner

Bunn:
2 dl hvetemel (gjerne 50% grovt hvetemel)
60 g meierismør
100 g ( 1 dl) cottage cheese eller kvarg

Fyll:
150 g brokkoli, i små buketter
150 g sopp, i skiver
250 g purre, finsnittet
2 ss meierismør
3 egg
1 dl lettrømme eller yoghurt naturell
3 dl cottage cheese eller kvarg
1 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts revet muskat
1/4 ts kajennepepper
2 ss sennep
2 dl lettere Jarlsberg, revet

Rund form ca. 22-24 cm i diameter
I stekeovnen:
225*C til forstek av paien ca. 10 minutter
200*C til hele paien i ca. 30 minutter

Bland raskt sammen alt til bunnen. La deigen hvile i kjøleskapet ca. 30 minutter. Kjevle ut deigen og kle så bunn og side i en smurt form. Prikk bunnen med en gaffel. Forstek bunnen til den er sprø og gyllen. Surr grønnsakene i smør i en kjele til de er blanke og soppen har "falt sammen". Bland sammen egg, rømme/ yoghurt, cottage cheese/kvarg og krydder. Smør sennep på paiskallet og dryss osten over. Fordel over grønnsakene og hell på eggeblandingen. Stek paien og server den varm med en grønn salat til.

Hjemmelaget bakst blir ekstra saftig og holdbart med kvarg eller cottage cheese i deigen. Slik bakverk er ypperlig ved siden av de "smale"salatmiddagene i januar.

Pannekaker "surprise"


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........180
Fett:.................10 g
Protein:.............8,8 g
Karbohydrater: 11,85 g

Pannekakerøre:
2 egg
1 1/2 dl siktet hvetemel
1/4 ts salt
2 1/2 dl melk

Fyll:
80 g usaltet smør
40 g melis
4 egg
1/2 dl crème fraîche
400 g cottage cheese
40 g rosiner
1 ts revet sitronskall
1 ts vaniljesukker

moste jordbær tilsatt sukker etter smak

Rør smør og melis til det er luftig. Skill eggene og tilsett eggeplommene. Mos crème fraîche i en matprosessor og tilsett sammen med cottage cheese, vaniljesukker og sitronskall. Stivpisk eggehviter og sukker og bland i massen sammen med rosiner.

Smør små suffléformer og legg i en pannekake i hver form. Ha i fyllet og sett dem midt i stekeovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Ta formene ut av ovnen og la dem stå et par minutter før du tar ut pannekakene. Server dem på et speil av moste jordbær.

Aprikosfromasj


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........117
Fett:.................2,4 g
Protein:.............9 g
Karbohydrater: 14,9 g

5 plater gelatin
300 g cottage cheese eller kvarg
1 beger ( 175 ml) lettyoghurt aprikos
1 eggehvite
3 ss sukker
Kokende varmt vann
Hermetiske aprikoser, helst lettsukret, til pynt

Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Bland cottage cheese ( kjørt jevn i foodprocessor) eller kvarg med yoghurt. Visp eggehviten stiv med sukker. Klem vannet av gelatinen og smelt den i 3 ss kokende varmt vann. Rør smeltet gelatin i yoghurtblandingen og fold inn eggehviten.
Hell fromasjen i en bolle og la den stivne på et kjølig sted.
Pynt med godt avrente aprikoser eller friske bær.

Bringebærdessert med pasjonsfrukt


Næringsinnhold pr 100 g:
Kalorier: ........75
Fett:.................1,7 g
Protein:.............5,12 g
Karbohydrater: 8,7 g

4 porsjoner

350 g bringebær
2 pasjonsfrukter
225 g cottage cheese
2 ss sukker
bringebær og friske mynteblader til pynt

Mos bringebærene i en bolle med gaffel til saften renner. Ha pasjonsfruktkjøttet i en annen bolle, tilsett cottage cheese og sukker og bland godt.

Legg vekselvis bringebærmos og pasjonsfruktblanding i 4 glass med stett eller andre serveringsglass.

Rør lett slik at du får et spiralmønster. La desserten stå kjølig før servering og pynt hvert glass med et helt bringebær og mynteblader.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:499

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Cottage cheese-pai.
Cottage cheese-pai...
Prøv også Lunsjsnurrer med cottage cheese og soltørket tomat.
Lunsjsnurrer med cot...
Prøv også Gratinerte grønnsaker med cottage cheese.
Gratinerte grønnsake...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!