Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lett og spennende vri på årets grillfest:

Oppdatert: 10.06.2006 Publisert: 10.06.2006 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson




Hvitt kjøtt tar imot all verdens smaker, og de deiligste dufter brer seg når godsakene får et kort opphold på grillen.
En god idé til vår-festen kan være å fordele oppskriftene på forhånd, slik at alle bidrar med litt, og vertskapet eller festkomiteen bare trenger å sørge for god varme på grillen.

1. Grillmix med kylling

2 pk. kyllingvinger
2 pk. kyllingklubber eller hele lår
trespidd som har ligget i vann i 30 minutter

Skjær noen hakk i den tykke delen på kyllingklubbene/lårene.
Træ 3 kyllingvinger inn på hvert trespidd. Ha litt olje på grillristen slik at ikke kjøttet fester seg.
Pensle kyllingvinger og klubber/lår med grillsausene flere ganger under grillingen.
Server resten av marinadene ved siden av sammen med avokadosalat, papayasalsa og baconpoteter.

Grillsaus 4 ganger 2:

2 ss worcestershiresaus
2 ss appelsinjus
2 ss sennep
2 ss flytende honning

Bland alle ingrediensene og pensle kyllinglår og kyllingvinger med sausen.
Krydre med salt og kvernet pepper.

Sursøt-grillsaus:

4 ss chilisaus
1 ss vinedikk
1 ss worcestershiresaus
4 ss ripsgelé

Bland alle ingrediensene. Sett bollen i litt varmt vann og rør til ripsgeleen har smeltet. Pensle kyllinglår og kyllingvinger med sausen. Krydre med salt og kvernet pepper.

Avokadosalat:

ca. 300 g blandet salat
2 sjalottløk eller 1 salatløk
1 agurk i tynne staver
1 eske sherrytomater
2 avokadoer
tynne skiver av parmesan

Riv salaten, finhakk løken, del tomatene i to, agurken i tynn staver, del avokadoen og skjær i skiver. Bland salaten, hell over dressingen og legg på tynne skiver av parmesan.

Sitrondressing:

1/2 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
2 ts Dijonsennep
1 båt revet hvitløk
1/2 finhakket rød chili
salt og kvernet pepper

Bland alle ingrediensene og hell over salaten.

Papayasalsa:

1 hakket papaya
2 vårløk
1/2 hakket rødløk
1/2 hakket rød paprika
2 ss frisk koriander
1/2 dl limejus

Bland alle ingrediensene og sett kjørlig til den skal serveres.

Baconpoteter:

Kok små nypoteter nesten møre. Bland noen spiseskjeer olje, salt, kvernet pepper, litt hakket timian, revet hvitløk og hell over potetene. Surr en skive bacon rundt og fest med en tannpirker som har ligget litt i vann. Legg de over på et dobbelt stykke folie som er penslet med litt olje. Grill/stek til baconet har fått farge og potetene er møre.

Kyllingfilet i hoisin-saus

(4 personer)
4 kyllingfileter

Spenstig grillsaus:

1/2 dl presset appelsinsaft
1 dl hoisin-saus
3 ss østersaus
3 ss rødvinseddik
1 ss honning
1 ss olje
1 ss chilisaus
1/2 ss finhakket ingefær
1-2 båter finhakket hvitløk

Bland alle ingrediensene til sausen og ha det i en dobbel plastpose. Legg i kyllingfiletene og la filetene marinere i ca. 30 minutter. Ta dem opp og tørk av marinaden. Legg filetene på grillen som er penslet med litt olje, og stek dem noen minutter på hver side (ikke for sterk varme). Stikker du et trespidd gjennom fileten er den lett å snu på grillen.
Pensle over med marinaden flere ganger under steketiden. Snu filetene ofte. Pensle over med litt marinade etter at filetene er ferdig stekt. Krydre med salt og pepper. Server med salat, potetkløfter og tzatziki.

Tzatziki:

1 beger yoghurt
3 båter revet hvitløk
1 agurk
3 ts olivenolje
1 ts eddik
1 ts hakket mynte
salt og kvernet pepper

La yoghurten renne av seg gjennom et glasshåndkle eller kaffefilter i ca. 30 minutter. Riv agurken grovt. Bland alle ingrediensene i yoghurten og smak til med salt og kvernet pepper.

Små appetittvekkere på spidd

trespidd som har ligget litt i vann

1 smårettpølse av kalkun eller bit av kalkun grillpølse
1/2 skive bacon
1 bit eple

1 bit kalkunfilet
1 aspargestopp
1/2 sherrytomat

1 kalkunkjøttbolle
1/2 småløk
1 bit paprika

1 lettkokt asparges
1 strimmel kyllingfilet tvunnet rund aspargesen, og festet med en tannpirker

Sursøt-grillsaus:

4 ss chilisaus
1 ss vinedikk
1 ss worcestershiresaus
4 ss ripsgelé

Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Sett bollen i litt varmt vann og rør til ripsgeleen har smeltet.
Træ kjøtt og grønnsaker inn på spiddene å pensle over med grillsausen. Grill spiddene raskt på alle sider. Server som små appetittvekkere eller som enkle spidd til barna, med en liten skål mango-/rømmedressing.

Mango-/rømmedressing:

1 beger lettrømme
4 ss søt chilisaus eller mangochutney
til salt og kvernet pepper

Bland alt og smak til.

Aïoli

4 eggeplommer
1/2 ts salt
3 båter revet hvitløk
1 1/2 ss sitronsaft
1 ts sterk sennep
2 dl solsikkeolje
kvernet pepper

Kjør eggeplommer og salt i en hurtigmikser til tykk konsistens. Eggeplommer og olje må ha samme temperatur ellers kan aïolien fort skille seg. Ha i krydder og sitronsaft. Spe litt etter litt med oljen under omrøring.
Smak til med mer krydder og ørlite sukker. Aïoli smaker deilig som tilbehør til grillmaten.

Karrimarinert kalkun-indrefilet

(4 personer)
2-3 pk. kalkun indrefilet (eller kalkunfilet)

Del kalkun indrefileten i to på langs og legg bitene i marinaden.

Karri- /vinmarinade:

1 finhakket løk
1 båter revet hvitløk
2 ss olje
2 ss karri gjerne halvparten sterk
2 ts tomatpuré
1 bit revet, frisk ingefær, ca. 2 cm
1 ss sukker, gjerne brunt sukker
1 dl hønsebuljong
2 ss soyasaus
1 dl hvitvin

Fres løk, hvitløk og karri i olje i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La det trekke noen minutter. Avkjøl. Ha filet og marinade i en dobbel plastpose og knyt igjen. La dem marinere en time eller over natten.
Tørk lett av filetene og legg dem på en oljesmurt grillrist. Ha på litt salt og kvernet pepper. Stek filetene 1-2 minutter på hver side.

Ha resten av marinaden i en kjele tilsatt 1/2 - 1 dl vann og la det koke et par minutter. Sil sausen og tilsett 3 - 4 ss crème fraîche. Smak til med salt og kvernet pepper. Drypp sausen over kjøttet og server med ris og lettkokte sommer grønnsaker

Chilipølser med pepperrotkrem

1 pk. chilipølser av kalkun (evt. vanlige kalkun grillpølser)

Skjær små snitt i pølsene før de legges på grillen. Pensle med litt grillolje. Snu pølsene ofte. Server med pepperrotkrem, stekte poteter og løk.

Pepperrotkrem:

1 pk. kremost med pepperrot
3 ss fløte
1 grønt eple i terninger
1 finhakket rødløk
1 ss hakket dill

Rør osten myk og tilsett resten av ingrediensene.

Kyllingkebab

beregn 1-2 kyllingfileter pr. person
trespidd som har ligget i vann i 30 minutter

Skjær kyllingfiletene i strimler på langs og legg dem i marinaden. Mariner så lenge du har tid. Tørk lett av kjøttet og træ strimlene inn på spiddene. Stekes 1-2 minutter på hver side. Server med søt chilisaus eller soyasaus og agurkdressing.

Marinade:

1 1/2 dl yoghurt
2 ss olivenolje
2 båter revet hvitløk
2 ss finhakket, frisk koriander
2 ts malt spisskummin
salt og kvernet pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden og smak til med salt og pepper.

Agurkdressing:

1 agurk
1/2 ts salt
150 g fetaost
3 flådde tomater, finhakket
2 dl crème fraîche
1 1/2 ss sitronsaft
revet skall av en 1/2 sitron
kvernet pepper
litt cayennepepper

Riv agurken grovt og ha det over i et dørsalg, dryss over salt og la det renne fra seg væske. Smuldre osten og bland inn hakkede tomater, sitronskall/ saft, agurk og crème fraîche. Smak til med salt, kvernet pepper og cayennepepper.

Kylling satay

(4 personer)
4 kyllingfileter

Sataysaus:

1 1/4 dl peanøttsmør
2 ss sitronsaft
2 ss honning
2 ss soyasaus
1/4 ts chilipulver
1 ts malt spisskummin
1 ts malt koriander

Skjær kyllingfiletene i strimler å træ dem på trespidd som har ligget i vann i 30 minutter. Bland alle ingrediensene til sataysausen og pensle over kyllingstrimlene.
Grill ca. 2 minutter på hver side. Server med kokt ris tilsatt hakket koriander og litt safran, chilisaus eller sataysaus ferdig på flaske.

Sjekk mine grillsider for mer oppskrifter Grillsider




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:813


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!